Hlavní obsah
Lidé a společnost

Isaac Newton předpověděl konec světa na rok 2060: Využil k tomu své matematické schopnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr/public domain

V historii existovalo mnoho různých kultur a náboženství, které určovaly určitý scénář konce světa doprovázený konkrétním datem. Se svou teorií přišel i významný vědec a fyzik Isaac Newton, který prozradil, kdy nastane neodvrátitelný konec světa.

Článek

Apokalyptické výpočty jednoho z nejslavnějších matematiků světa se nacházejí v Národní knihovně Izraele a v časopise Science je podrobně rozebral historik Andrei Tapalaga. Seznam různých scénářů konce světa, které předkládá více kultur, je velmi rozsáhlý. Všechny mají společné to, že jsou založeny na víře a žádný z nich nepřichází s přesvědčivým důvodem, proč by ke konci světa vůbec mělo dojít.

Existuje však také teorie, která není náboženského původu a její základ spočívá v matematice. Jejím autorem je jeden z největších matematiků v dějinách - Isaac Newton, jak uvádí publikace Dějiny včerejška. Kromě toho, že se proslavil vytvořením základních fyzikálních zákonů, které se staly pilíři moderní vědy, to byl právě on, kdo vytvořil výpočty používané v každodenním životě.

Newtonova teorie

Newtonova teorie navíc není tak stará, na papír ji přenesl v roce 1704. Newton je proslulý tím, že si své poznatky zapisoval na útržky papíru, které se vždy záhadně ztratily. A to může být jeden z důvodů, proč se jeden konkrétní kousek zachoval a byl objeven až po stovkách let. Kromě matematických rovnic na konci stránky je na papíře sedm bodů, které vysvětlují, proč svět v roce 2060 přestane existovat. Fyzik je založil nejen na matematice, ale také na materiálu z knihy Daniel. Ta je známá také jako Danielovo proroctví a je nejstarším křesťanským testamentem, který se z náboženského hlediska zaměřuje na první kroky lidstva. Významně se zaměřuje také na biblickou apokalypsu a na to, jak k ní může dojít.

Vše vysvětluje jednoduchými větami:

1. 2300 prorockých dnů nezačalo dříve, než povstal malý kozlí roh.

2. Tyto dny nezačaly po zničení Jeruzaléma a chrámu Římany v roce 70 n. l..

3. Tyto časy & poločasy nezačaly před rokem 800, v němž začalo papežské panství.

4. Nezačaly po opětovném příchodu Řehoře VII. v roce 1084.

5. Těch 1290 dní nezačalo před rokem 842.

6. Nezačaly po nástupu papeže Řehoře VII. roce 1084.

7. Rozdíl mezi 1290 a 1335 dny je součástí sedmi týdnů.

Konec světa

Pro ty, kteří se v křesťanství nevyznají, může být tato informace komplikovaná. Především pojem konec světa má v tomto světě mnoho významů, ale to, co jím Newton myslí, je jiné než to, co většina lidí označuje jako konec světa. Definuje jej jako konec naší lidské existence, kdy všichni zemřeme. Konec světa, který má Newton na mysli v této teorii založené na knize Daniel, však spočívá v tom, že nastane, až se Ježíš vrátí, přinese tomuto světu mír a bude vládcem po celé tisíciletí. Ježíš by upálil všechny ty, kteří křesťanství kazí kvůli osobnímu prospěchu, a naučil by nás všechny žít v harmonii. Ti, kdo se mu postaví, budou čelit jeho hněvu, a ti, kdo ho přijmou, budou čelit jeho lásce.

Na základě Newtonových názorů a matematických výpočtů by konec světa nastal 1260 let po založení Svaté říše římské, která vznikla v roce 800. Ježíš by se měl vrátit na zem, kde by se měl narodit. Důvod, proč se matematik opíral o tuto událost, je opět skryt v knize Daniel. Věda a náboženství nejdou ruku v ruce. Proč tedy jeden z největších vědeckých mozků světa vystoupil z náboženství?

Newtonovy prorocké výpočty vykreslují jeho mentalitu a ukazují nejen jeho víru ve vědu a náboženství, ale vnímá je společně jako dvě věci, které se mohou vzájemně doplňovat. Mnozí soudobí kritici 17. století tvrdili, že Newtonova vědecká práce příliš předběhla svou dobu. Ti, kdo jej četli, měli pocit, že čtou skutečné proroctví o světě, který se jim zdál být fantazií, protože mu nebyli schopni porozumět.

Měl Newton pravdu?

Na tuto otázku dá odpověď pouze čas. Většina prací, které Newton provedl na teoretickém základě, je však správná a věrohodná. Dokonce i první generace umělé inteligence v roce 1973 upozornila na to, že na základě našich zvyklostí svět v tomto století nějak skončí. Ano, technologicky se vyvíjíme, ale společensky jako lidé upadáme. Většina z nás zapomíná, co to znamená být člověkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Isaac Newton

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz