Hlavní obsah
Cestování

Jako v pohádce: Vstupte do nejvíce navštěvovaných a nejkrásnějších zámků světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Na světě je velké množství hradů a zřícenin, o kterých možná nevíte. Některé z nich stojí na svém místě již od středověku, jiné vypadají stejně, ale byly postaveny mnohem později. Zde je výběr těch nejkrásnějších a nejzajímavějších.

Článek

Culzean, Skotsko

Navzdory svému majestátnímu vzhledu patří tento hrad k těm mladším, byl postaven na objednávku rodiny Kennedyů v letech 1777 až 1792. Má půdorys ve tvaru písmene L a stojí na útesu přímo nad mořem, takže z většiny oken je opravdu nádherný výhled. Samotný hrad je však jen třešničkou na dortu v celém rozsáhlém komplexu, kde se nachází celkem až 40 různých budov.

Trakai, Litva

Hrad Trakai se nachází pouhých 30 kilometrů od Vilniusu. Byl postaven mezi 13. a 14. stoletím na nádherném místě uprostřed jezera, díky čemuž vypadá, jako by se na jezeře vznášel. Původně byl sídlem knížete, později sloužil jako vězení a dnes je v něm muzeum se 400 000 exponáty, které patří k nejnavštěvovanějším atrakcím v zemi.

Hohenwerfen, Rakousko

Asi 40 km jižně od Salcburku se uprostřed majestátních vrcholků Berchtesgadenských Alp tyčí středověký hrad Hohenwerfen, který nechal v 11. století postavit místní arcibiskup. Ve své dlouhé historii plnil mnoho rolí, za druhé světové války sloužil dokonce jako nacistický výcvikový tábor. Dnes se v baště nachází muzeum se zajímavou sbírkou zbraní a sokolovna.

Foto: Pixabay/Public domain

Pražský hrad, Česká republika

Bran, Rumunsko

Hrad Bran nedaleko města Brašov je jedním ze symbolů Rumunska a zejména jeho části Transylvánie. Gotická stavba ze 14. století na skalním ostrohu se působivě tyčí nad nedalekou vesnicí a interiér hradu je mimořádně zachovalý. Díky románu Brama Stokera o krvelačném hraběti Drákulovi, který zde sídlil, však patří k nejnavštěvovanějším strašidelným místům na světě.

Macumoto, Japonsko

Hrady si obvykle spojujeme s Evropou, ale několik jich zdobí i vzdálené Japonsko. Macumoto se díky černé fasádě přezdívá Vraní hrad a svou současnou podobu získal na konci 16. století. Byl obýván až do roku 1868, kdy byl v rámci reformy téměř zbořen. Plánovaná demolice však vyvolala velké protesty a hrad stojí dodnes. Ve druhém patře je vystavena sbírka zbraní.

Malbork, Polsko

Malbork v Polsku je největší hradní komplex v Evropě. Najdete ho nedaleko Baltského moře, kde ho ve 13. století postavil Řád německých rytířů. V polovině 15. století se hrad stal majetkem krále a dnes zde můžete obdivovat nejen různé stavební slohy, ale také středověké vězení, kuchyni, fresky a sbírku jantaru.

Pražský hrad, Česká republika

Historie Pražského hradu se začala psát v 9. století a postupně se rozrostla v sídlo králů, které dnes vystřídali čeští prezidenti. Komplex tvoří několik budov včetně Starého paláce, Kaple, Letohrádku, Velké zahrady a Zlaté uličky. Nejznámější památkou je však gotická katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha ze 14. století.

Foto: Pixabay/Public domain

Hohenzollern, Nemecko

Hohenzollern, Německo

Hrad Hohenzollern stojí na vysoké strmé skále v srdci Bádenska-Württemberska a nabízí úchvatný výhled do dalekého okolí. Od své výstavby v 11. století sloužil jako sídlo švábských hrabat a knížat, pruských králů a německých císařů. Několikrát byl zničen a znovu postaven, pouze kaple svatého Michaela jako zázrakem přežila všechny katastrofy bez úhony. Dnešní novogotickou podobu získal hrad v 19. století.

Coca, Španělsko

Hrad Castillo de Coca ve středním Španělsku byl postaven v 15. století a dnes je považován za jeden z nejlepších příkladů maursko-gotické architektury, především díky cihlové fasádě. Až do poloviny 20. století patřil hrad slavným vévodům z Alby a od 50. let 20. století je sídlem lesnické školy. Některé části, včetně kaple, jsou však přístupné i turistům.

Vajdahunyad, Maďarsko

Ačkoli tento hrad vypadá jako starobylá památka, ve skutečnosti byl postaven teprve v roce 1896 u příležitosti tisíciletého výročí založení Maďarska. Jednotlivé budovy jsou proto slohově odlišné a můžete zde vidět prvky románského, gotického a renesančně-gotického slohu. Hrad Vajdahunyad nebyl nikdy obydlen, sídlí v něm muzeum a v jeho okolí se nachází oblíbený městský park, který se využívá k různým akcím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz