Hlavní obsah
Lidé a společnost

Před 180 lety se narodil slavný kuchař a hoteliér Eduard Sacher: Jeho dorty dělají radost dodnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Světovou proslulost získal nejen vylepšením receptu svého otce na Sacherův dort, ale také založením sítě luxusních hotelů Sacher. Letos uplynulo 180 let od narození rakouského gastronoma a hoteliéra Eduarda Sachera, který pocházel ze Slovenska.

Článek

Eduard Sacher se narodil 8. února 1843 v Želiezovcích. Jeho otce, tehdy 26letého Franze Sachera, vídeňského kuchaře a cukráře, pozvala na svůj zámek Rozina Esterházyová, vdova po hraběti Janu Karolu Esterházyovi. Franz Sacher přijel do Želiezovic společně se svou ženou Rózií Veiningerovou. Zde se jim narodil prostřední ze tří synů Eduard, který později proslavil otcovo lahůdkářství a založil hotel Sacher ve Vídni.

Legendární dort vytvořil Franz Sacher jako šestnáctiletý v roce 1832 na dvoře knížete Metternicha, který si potrpěl na sladké zákusky a byl známý svou láskou k čokoládě. Nařídil svému osobnímu kuchaři, aby vymyslel a připravil lahodný dezert pro jeho významné hosty. Kuchař však onemocněl a úkolu se ujal pouze učeň Franz Sacher. Ten využil příležitosti a připravil čokoládový dort podle vlastního receptu. Kníže Metternich byl pochoutkou nadšen.

Syn cukráře vylepšil recept

Syn cukráře Sachera pokračoval ve šlépějích svého otce. Dokonce vylepšil recept na sladké pokušení, a to i v době, kdy ještě pracoval jako učeň u slavného vídeňského mistra cukráře Demela. Do dortu přidal prvotřídní hořkou čokoládovou polevu a pro zvýraznění chuti ho naplnil meruňkovou marmeládou. Eduard Sacher a jeho žena Anna Maria Fuchsová se kromě zdokonalení otcova receptu na dort zasloužili také o pečlivé zajištění ochranné známky a uchování původního receptu v trezoru.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Sacherův dort se stal ve Vídni velmi oblíbeným. Podle dopisu, který Eduard Sacher napsal v roce 1888 redakci vídeňských novin, se v té době vyrábělo 200 až 400 kusů dortu denně, které se expedovaly do Berlína, Paříže a Londýna. „Původní Sacherův dort je dnes označován za kulturní a kulinářský královský symbol Vídně.“

Skvělý obchodník se dostal na vrchol

Eduard Sacher byl nejen vynikající gastronom, ale také skvělý obchodník. Povzbuzen úspěchem svého prvního obchodu s lahůdkami, který otevřel v roce 1865, otevřel v roce 1876 v centru Vídně luxusní hotel Sacher. Stejnojmenný dort se brzy stal poznávacím znamením hotelu, odkud se rozšířil do celého světa. Když Eduard Sacher 22. listopadu 1892 ve Vídni zemřel, převzala vedení hotelu jeho manželka Anna Maria Sacherová, přezdívaná Marie Terezie evropského hotelnictví.

Od roku 1938 až do roku 1963 probíhal dlouhá léta spor o používání ochranné známky Original-Sacher-Torte mezi hotelem Sacher a známou vídeňskou cukrárnou Demel. V mimosoudním vyrovnání bylo hotelu přiznáno právo používat označení Original-Sacher-Torte, zatímco cukrárna Demel směla nabízet tuto pochoutku s označením Eduard Sacher-Torte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz