Hlavní obsah
Lidé a společnost

Skutečná Miss Dior: Hrdinka, která se vzepřela nacistům a skončila v koncentračním táboře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Po kom je pojmenována světová módní značka, která okouzlila i princezny? Britská spisovatelka je kronikářkou francouzského odboje i kolaborace za 2. světové války a zároveň odhaluje osudy slavné rodiny, která oblékala a provoněla poválečný svět.

Článek

Když se před válkou ve Francii v Normandii říkalo „voní to jako Dior“, znamenalo to něco úplně jiného než dnes

V městečku Granville na normandském pobřeží zdědil Morris Dior, otec Christiana a Catherine továrnu na hnojiva. Tam dovážel trus mořských ptáků, guáno. A když vítr foukal špatným směrem, nesl s sebou silný zápach do lidských obydlí ve městě. V takových dnech prý místní obyvatelé říkali „Dnes to tu zase voní jako u Diora.“ Na zahradě rodinné vily učila matka své dvě děti pěstovat růže, z čehož nakonec vznikl jeden z nejslavnějších parfémů na světě.

Catherine byla mladší sestra

O jeho sestře Catherine se toho moc nevědělo. Rodinný přítel o ní věděl, že pěstovala růže, které byly základní složkou parfému Miss Dior, který se jmenoval po ní. Sestra se však zapojila do domácího odboje proti německým okupantům a proto byla poslána do koncentračního tábora. Catherine byla žena, kterou Christian jako homosexuál miloval ze všech nejvíc. Jednoho dne se z nich stali nerozluční přátelé. Když ji zatklo pařížské gestapo, byli to Francouzi, kdo ji nelítostně mučil. I když ženy v okupovaných zemích měly odvahu o svém utrpení po válce otevřeně mluvit, většina lidí vlastně nebyla ochotna takové hrůzy poslouchat. A s tímto mlčením souvisí i růže vysazené po válce v bývalém koncentračním táboře Ravensbrück, kam byla Catherine odvezena.

Růže z Československa

Odrůdu růží s názvem Resurrection přivezly do tábora po válce české ženy, které přežily Ravensbrück. Catherine nikdy nechtěla mluvit o svých zážitcích v koncentračním táboře. Mlčení se stalo její obrannou metodou a chránilo ji. Ve Francii a Německu proběhly po válce procesy s hlavními představiteli minulého režimu, ale protože bylo potřeba národního usmíření, mnoho kolaborantů nebylo nikdy potrestáno. V Ravensbrücku pracovalo asi tisíc velitelů a dozorců, ale před soud se jich dostalo jen třicet, a podobně tomu bylo v celé zemi. Osm milionů Němců bylo aktivními nacisty, ale Spojenci je po válce nemohli všechny dostat za mříže. A tak v Německu, stejně jako ve Francii, zavládlo kolektivní veřejné zapomnění. A to dlouho platilo i pro příběh Catherine Dior.

Co dělala Catherine v odboji?

Catherine si pořídila tranzistor, protože chtěla poslouchat zakázané stanice. Tím dala najevo, že se chce podílet na něčem zakázaném, a tak se seznámila s mužem, který ji naverboval do ilegální skupiny, a zamilovala se do něho. Nejprve se stala kurýrkou a později sama shromažďovala informace o pohybu německých vojsk, lodí a ponorek v přístavech na jihu Francie - Toulon, Nice, Marseille, Cannes. Poté se na čas přestěhovala do Paříže ke svému bratrovi Christianovi, ale do skupiny se dostal spolupracovník Němců, který Catherine udal. Byla zatčena a mučena, ale při výslechu nikoho nenahlásila. Nakonec byla poslána do koncentračního tábora shodou okolností posledním transportem před osvobozením Paříže v létě 1944.

Předpověď věštkyně

Nejkrutější po zatčení bylo, že příbuzní a přátelé netušili, co se zatčenému stalo. Hitler tomu říkal Nacht und Nebel - noc a mlha - protože tito lidé doslova zmizeli. Christianovi se podařilo zjistit, že v posledním transportu byla zapsána jeho sestra Catherine, a dělal všechno pro to, aby jím neodjela. To se mu však nepodařilo a nesmírně ho to trápilo. Věřil na osud i na předpovídání budoucnosti, a tak zašel za věštkyní, která mu řekla, aby neztrácel naději, že Catherine žije a vrátí se do Paříže. V té době byla Catherine na pochodu vězňů, které nacisté hnali směrem k Dachau a do Československa. Podařilo se jí uprchnout a koncem května 1945 se vrátila do Paříže. Když Catherine vystoupila na nádraží, kde na ni čekal Christian, nikdo ji nepoznal. Byla hladce oholená a zcela vyhublá.

Catherine se nikdy nevdala

Po válce žila se svým milencem Hervé des Charbonneriesem, mužem, který ji naverboval do odboje. Byli spolu až do jeho smrti v roce 1989. Její bratr se inspiroval šťastným návratem své sestry a po válce založil první vlastní módní dílnu. Po uvedení kampaně Miss Dior v roce 1947 se stal neuvěřitelně slavným. Po všech těch válečných hrůzách byl schopný vymyslet takovou krásu. Tehdy jeho linie elegantních ženských siluet s úzkými zvýrazněnými pasy a dlouhými bohatými sukněmi zdobenými růžemi vypadaly velmi úchvatně. Móda vyjadřovala i politickou a kulturní historii. Odráží život, který lidé v té době žili. Podobně se po první světové válce proslavila Coco Chanel svými černými šaty, když dokázala z barvy smrti udělat výraz ženské nezávislosti dvacátých let, a to i přesto, že v té době přišlo mnoho lidí o své blízké. Ženy přijímaly mužská zaměstnání, aby se dokázaly uživit, a jejich těla už nesvazoval korzet. A s Diorovými kolekcemi po druhé světové válce vstoupila do popředí krása místo hrůzy. Její květnatost byla zároveň nostalgickým odkazem na secesi, která hrůzám světových válek předcházela.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz