Hlavní obsah
Věda

Vytočil číslo a uslyšel skřípání zubů. První hovor z mobilu měl škodolibou příchuť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Přibližně čtyřicetiletý Martin Cooper jednoho dne přišel s nápadem, že je na čase vytvořit dostupný a přenosný mobilní telefon. Jeho motto bylo jasné. Kdo nemá telefon, jakoby nežil. Svou tehdejší vizi odhalil otec mobilů o 50 let později.

Článek

Přesně před 50 lety stál Martin Cooper na rohu Šesté ulice v New Yorku a vytáhl z kapsy telefonní seznam. Pak vyťukal číslo do velkého krémového přístroje a přiložil si ho k uchu, zatímco na něj kolemjdoucí a novináři nechápavě zírali. Nikdo z nich do té doby bezdrátový telefon neviděl. Martin Cooper byl inženýrem ve společnosti Motorola a byl prvním člověkem, který telefonoval z mobilního telefonu. První telefonát na světě měl dle jeho slov škodolibou příchuť.

Vymyslel stroj budoucnosti

Martin Cooper byl nadšeným propagátorem mobilního telefonování. Ústředním bodem jeho práce byla myšlenka dát lidem možnost komunikovat volně, bez omezujících kabelů. „Mobilní telefon měl být prodloužením člověka a měl by ho mít neustále u sebe,“ vzpomínal na svou vizi, která se mu nakonec podařila. „Tehdy jsme si říkali, že až se jednou člověk narodí, dostane hned telefonní číslo. Řekli jsme si, že když si lidé nebudou brát mobil všude s sebou, zemřou,“ prozradil své děsivé proroctví CNN.

Začátky však nebyly jednoduché, protože mobilní telefony byly těžké a nepohodlné na manipulaci. V roce 1972 se Martin rozhodl vytvořit mobilní telefon, který by se vešel do kapsy. První Motorola DynaTAC nakonec vážila téměř kilogram, byla velká jako cihla a maximální doba hovoru byla 30 minut. Přesto 3. dubna 1973, tehdy 44letý inženýr Martin Cooper uskutečnil telefonát, který změnil svět.

Vytáhl telefonní seznam a vytočil číslo svého největšího rivala Joela Engela z konkurenční firmy Bell Laboratories, aby mu vítězoslavně oznámil, že vyhrál. „Joeli, volám ti z mobilního telefonu, skutečného přenosného mobilního telefonu do ruky,“ řekl mu Martin Cooper, který na svůj první telefonát v životě nezapomněl ani po padesáti letech. Na konci linky se ozvalo ticho a nepříjemné zaskřípání, potvrzující obrovský úspěch, kterým Martin změnil svět.

S dnešními mobilními telefony není spokojen

„Vzpomínám si, že jsem slyšel skřípání zubů,“ vzpomíná Martin, kterému je dnes 94 let, na zvuk, který poprvé uslyšel z telefonu. Trvalo deset let, než se verze telefonu dostala na trh, ale ne každý si ji mohl dovolit. První telefon DynaTAC stál 3 900 dolarů (83 423 korun) a dodnes je k vidění ve filmu Wall Street, kde s ním Michael Douglas telefonoval.

Martin Cooper nikdy nepochyboval o tom, že se telefony jednou stanou kapesními superpočítači s fotoaparáty a přístupem na internet. Design dnešních mobilních telefonů ho však nenadchl. „Jen se nad tím zamyslete - vezměte kus plastu a skla, který je plochý, a přiložte si ho k hlavě. Držíme ruku v nepohodlné poloze a cokoli chcete udělat, musíte si nejdřív stáhnout aplikaci,“ přiznal dnes již 94letý otec mobilních telefonů, který přesto věří, že telefony změnily lidstvo k lepšímu. „Věřím, že tomu tak bude i v budoucnu. Jsme stále na začátku revoluce mobilních telefonů,“ uzavřel.

Zdroje: NPR, CNN

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Motorola

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz