Hlavní obsah
Bydlení

Bytová krize. Je v kompetencích vlády ji vyřešit? K tomu je politická situace v Česku dost vyhrocená

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ideogram (AI)

Ilustrační foto

Ještě před volbami do Poslanecké sněmovny jsme od koalice Pirátů a Starostů mohli slyšet, že přijde s řešením bytové krize. Ta mladé Čechy trápí nejvíce. Koalice SPOLU navíc slíbila až 40 000 nových bytů ročně.

Článek

V Česku se staví málo a pomalu. Bytovou krizi měl urychlit nový stavební zákon, který byl vydán 1. července pro všechny typy staveb. Vše ale komplikuje nefunkčnost nového systému pro stavební řízení. Dokumenty nejdou podepisovat, šablon je pouze omezené množství, stylisticky jsou navíc v rozporu se zákonem. Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) přiznal potíže s přechodem na nový systém.

Ten má být pro všechny účastníky řízení v digitální podobě prostřednictvím Portálu stavebníka. Veškerá dokumentace má probíhat on-line. Úřady a stavebníci mají komunikovat v propojených systémech.

„Na základě proběhlých školení i návodů ve formě metodických pomůcek pracovníci tento program nedokáží efektivně používat. Pracovníci stavebního úřadu neustále komunikují jak se stavebníky, tak i dotčenými orgány, kdy hledají správný postup v rámci řešení problematiky stavebních řízení,“ uvedla zástupkyně vedoucího zlínského odboru stavebních a dopravních řízení Helena Stündlová.

Podle Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů vykazuje systém závažné nedostatky. Není například plně propojen s ekonomickými systémy a spisovými službami.

Ode dne zavedení se úředníci magistrátu v Brně nemohli do systému přihlásit. S komplikacemi se potýkaly i stavební úřady v Praze. Jejich úředníci v systému vůbec nemohli pracovat, protože nebylo možné nastavit uživatelská práva, informovala ČTK.

Až 45 procent domácností utratí 40 procent měsíčního příjmu

Bytová krize sílí a výsledky snah vlády se zdají být nedostatečné. V letošním roce navíc dosáhly ceny bytů nových rekordů a nájmy stále rostou. Až 45 procent českých domácností utratí za nájem 40 procent svého měsíčního příjmu. Tuzemský trh je tak nejméně dostupný v Evropě.

I když by se ale podařilo urychlit výstavbu, lidem to lepší přístup k bydlení nezajistí. Větší nabídka bytů nepřináší pokles cen. K tomu faktory, jako je privatizace a nedostatečný růst reálných mezd, rovněž uvádí rostoucí počet obyvatel do nejisté situace. Nový stavební zákon ale mohl být prvním krokem vlády Petra Fialy, který by se podílel alespoň na částečném řešení krize, která trápí nemalé procento Čechů.

Exministryně místního rozvoje Klára Dostálová (ANO), jejíž předchozí zákon byl nahrazen, navíc zdůraznila, že bytová krize a spolu s ní i dražší bydlení může mít negativní dopad na porodnost. Mladí lidé čím dál tím více váhají založit rodinu z důvodu nemožnosti si dovolit vlastní bydlení.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz