Hlavní obsah
Zdraví

Trápí vás problematická a aknózní pleť? Vyzkoušejte zinek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ideogram (AI)

Ilustrační foto

S nedokonalostmi se můžeme potýkat také v dospělosti. Péče o problematickou pleť se tak skládá hned z několika produktů. Pomáhají? Většinou ne. Jedním z méně známých, ale účinných minerálů je zinek, který navíc hraje klíčovou roli v boji proti akné.

Článek

Pocity, které zažívají lidé s problematickou pletí, mohou vést ke ztrátě sebevědomí, vyhýbání se svému okolí nebo k sociální izolaci. Všichni už jsme slyšeli ty obecně známé rady o tom, jak se musíme každý večer dobře odlíčit, pít dostatečné množství vody, vyhýbat se cukru, více spát, méně kouřit a v tomto seznamu bychom mohli pokračovat. Ano, tyto faktory mají opravdu zásadní vliv na kvalitu naší pleti, ale co když máme vše pod kontrolou a pleť se stále nelepší? Zaměřte se na zinek. Je totiž možné, že právě tento minerál vašemu organismus chybí.

Jaké má zinek účinky na pleť?

Zinek přispívá nejen k dobré funkci imunitního systému, ale především má protizánětlivé účinky. Snižuje podráždění a zarudnutí kůže, reguluje produkci kožního mazu a podporuje hojení zanícených ran. Bylo dokonce zjištěno, že nedostatek zinku v těle má za následek snížení produkce kolagenu.

Studie navíc prokázaly jeho pozitivní účinky při léčbě akné. Lidé trpící touto nemocí mají často nízkou hladinu zinku. Jeho doplnění tak může výrazně zlepšit stav aknózní pleti. Vzhledem k tomu, že žijeme ve světě, kde nadměrné užívání antibiotik představuje globální zdravotní problém, neměly by být jeho významné účinky přehlíženy. Mimo jiné, jeho nedostatek rovněž koreluje s atopickým ekzémem.

Zdroje zinku a jeho dávkování

Tělo si zinek samo syntetizovat neumí, proto bychom do svého jídelníčku měli zařadit potraviny jako maso, ryby, mořské plody. Nižší obsah zinku lze nalézt u rostlinných zdrojů jako fazole, ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka. Ne všichni ale máme čas si každý den pečlivě připravit svůj jídelníček. V tomto případě je dobré sáhnout po doplňcích stravy. Důležité je však nepřekračovat doporučenou denní dávku, která se pro dospělé pohybuje kolem 10 mg.

Ať už zinek konzumujete v potravinách, doplňcích stravy nebo ho používáte lokálně, může přinést výrazné zlepšení stavu vaší pleti. Další vitamíny, které stojí za zmínku a kterými můžete podpořit svoji léčbu, jsou vitamíny A, B3, B5, E a D. V neposlední řadě nezapomeňte vše pečlivě konzultovat se svým dermatologem.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz