Hlavní obsah
Zdraví

Panax Ginseng aneb na co je dobrý ženšen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

ženšen - ilustrační foto

Dva tisíce let se užívá jako prostředek na dosažení dlouhověkosti! Konzumenti ženšenu jsou energičtější, činorodější a spokojenější.

Článek

Ženšen pochází z Číny a Koreje, kde roste ve stinných lesích.

Jedná se o rostlinu z čeledi aralkovitých, zhruba 60 cm vysokou, s listy poskládaných z pěti protáhlých širokých lístků s pilovitými okraji. Bílé květy tvoří okolíky, které posléze uvolní místo červeným bobulím. Tlustý dužnatý kořen se sbírá u šestiletých rostlin.

Oblasti, kde působí:

  • imunitní systém
  • nervová soustava
  • oběhová soustava
  • kardiovaskulární systém
  • trávicí trakt

Léčivé účinky:

Pomáhá bojovat s vyčerpánímslabostí. Působí tonizačně, digestivně, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a pyšní se také afrodiziakálními vlastnostmi. Užívá se proti stárnutí, nespavosti, nervovému vypětí, cukrovce a stresu.

Zpracovává se průmyslně ve formě kapslí, tinktur, sirupů a nebo čajů. Také se prodává kořen, a to buď celý, nebo nakrájený na kolečka, která se přidávají do salátů. S ženšenem se setkáme jako s přísadou kosmetických produktů, zubních past, nápojů, žvýkaček atd.

Domácí směs

Smícháme tyto tinktury:

1 KL jinanu (ginkgo)

1 KL ženšenu sibiřského a půl lžičky ženšenu pravého a půl lžičky pupečníku asijského.

Užívá se dávka o obsahu jednoho kapátka 3× denně a brzy zaznamenáme příliv energie.

Odvar proti stresu

Po dobu 3 minut vaříme 1 g prášku z kořene ve 250 ml vody. Pije se jeden šálek denně pro zlepšení nálady a snížení úzkosti.

Bolest hlavy a únava

Smícháme po 20 g z každé následující rostliny: ženšen pravý, hořec, tymián, šípek a rozmarýn. Do hrnku z vařící vodou nasypeme lžičku směsi, necháme 5 minut odstát a pijeme jeden šálek ráno a jeden večer.

Bílý a červený ženšen

Podle způsobu sběru a zpracování kořene se setkáváme s bílým a nebo červeným ženšenem. Bílý se získává tak, že se po sběru a sušení se pouze propere. Ale pokud se po sběru nejdříve spaří (párou) a pak teprve suší, dostaneme ženšen červený, který je více ceněný.

Správný tlak

Ženšen podle všeho zvyšuje krevní tlak u lidí, kteří ho mají nízký. Zároveň dokáže regulovat vysoký tlak tím, že roztahuje stěny tepen.

!!!UPOZORNĚNÍ!!!

PACIENTŮM S KARDIOVASKULÁRNÍMI CHOROBAMI A TĚM, KTEŘÍ UŽÍVAJÍ LÉKY NA SNÍŽENÍ CUKRU, SE DOPORUČUJE PORADIT SE S LÉKAŘEM. POKUD UŽÍVÁME ŽENŠEN, MUSÍME SE VYVAROVAT VYSOKÉ KONZUMACE KÁVY!!!

Variety

Ženšen pravý - (panax ginseng) se užívá při vyčerpání, kornatění tepen, poruchách krve, zánětu tlustého střeva, senilitě, rakovině a jako afrodiziakum.

Ženšen americký - (panax quinquefolium) pomáhá při bolestech hlavy, bušení srdce, stresu nebo nespavosti.

Ženšen sibiřský - (Eleutherococcus senticosus) je dobrý na povzbuzení.

Účinné látky:

Obsahuje polysacharidy, které stimulují obranyschopnost organismu, vitamíny ze skupiny Bé a Cé, minerály - zinek, hořčík, mangan, vápník a silice ginsenol a panasinsanol.

Vaše J.D.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz