Hlavní obsah
Umění a zábava

Křižany ožijí i letos kulturou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Křižanské léto (fotografie použita se souhlasem autora)

Vesnice Křižany se nachází v Podještědí asi 10 km od Liberce a i v roce 2024 to tam ožije kulturou. Letos dokonce od jara od podzimu.

Článek

V malebné podještědské vesnici se letos uskuteční jubilejní desátý ročník divadelně hudebního festivalu Křižanské léto. Festivalu, který se z původních několika málo představení, jež by se na prstech jedné ruky dala spočítat, rozrostl, a ačkoli věkem mlád, dospěl.

V rámci desátých narozenin nadělí Křižanské léto svým fanouškům hned 12 divadelních představení a 3 koncerty. Letos navíc již od května do půlky září.

A na co vlastně tento mladík festivalové scény láká? Na výběr toho nejlepšího z repertoárů divadel Metro, Komorního divadla Kalich, Ungeltu nebo divadla U Hasičů. Nebudou chybět ani koncerty.

Hned třikrát navštíví během léta Křižany herec Martin Zounar. Poprvé to bude v květnu po boku Filipa Blažka v komedii Úvěr. V červnu to bude opět s Filipem Blažkem ale i Martinou Randovou, Michaelou Dittrichovou, Denisou Nesvačilovou a Zdeňkem Maryškou v rámci představení Na Vánoce budu gay. A naposledy se představí v srpnu ve hře Nohy vzhůru, kde účinkuje s Markétou Procházkovou, Martinem Krausem, Kateřinou Pechovou, Jiřím Štréblem a Robertem Hájkem.

Další, kdo bude na křižanském pódiu jako doma, jsou Nela Boudová s Terezou Kostkovou. V květnu spolu vystoupí v komedii Úhlavní nepřátelé, kde hlavní mužské role patří Karlovi Zimovi a Bronislavu Kotišovi.

V červnu pak Tereza Kostková spolu s Alešem Hámou, Jiřím Vojtou, Václavem Koptou a Simonou Vrbickou prozradí, co se děje Za dveřmi kanceláří.

Nela Boudová se podruhé představí v srpnu v komedii Žena, která uvařila svého manžela. Spolu s ní diváci uvidí také Ilonu Svobodovou a Otmara Brancuzského.

Také Jiřího Langmajera bude možné pod Ještědem spatřit dvakrát. Poprvé to bude v květnu spolu s jeho manželkou Adélou Gondíkovou v komedii Ani za milion. V červnu to pak bude čistě o mužském obsazení ve hře Housle spolu s Pavlem Liškou a Milanem Heinem.

Naopak čistě „dámská jízda“ je pokračování úspěšné komedie Můžem i s mužem 2 s Vandou Hybnerovou, Jitkou Sedláčkovou, Evou Leinweberovou a Dášou Zázvůrkovou. Muži jsou samozřejmě též zváni. Komedie bude uvedena v červnu.

Naopak zadáno pro pány, tedy pouze na prknech, která znamenají svět, bude na konci srpna. Konkrétně pro Jana Holíka, Martina Písaříka a Petra Stacha ve hře Vejšlap.

Začátkem září pak bude ženské starosti řešit Šárka Krausová ve one woman show Milena má problém.

Závěr sezóny bude patřit opět manželské dvojici, tentokrát Tatianě a Vojtěchu Dykovým, které doplní Radovan Klučka v grotesce Slepice na zádech.

A na co mohou těšit milovníci hudby? Nestora české folkové scény Frantu Nedvěda, který do Křižan nezavítá poprvé. Letos to bude v červenci. Na začátku srpna publikum rozparádí Děda Mládek Illegal Band a konec srpna bude plný vzpomínek na jednu hudební legendu. O což se postará Freddie - concert show.

Foto: Křižanské léto

Program Křižanské léto 2024

A pokud chcete vědět více nebo rovnou koupit vstupenky, stačí navštívit webové nebo facebookové stránky Křižanské léto.

P.S. Určitě se v komentářích objeví otázky, proč nejsou uvedené aspoň anotace jednotlivých představení. Tak rovnou odpovídám: aby lidé neseděli doma a žili kulturně (nebo si to aspoň sami "vygůglili).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz