Hlavní obsah
Cestování

Výlet (nejen) pro motocyklové nadšence

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: W.

Výlet do podhůří Krušných hor je jak pro milovníky motocyklů tak i pro milovníky zámků.

Článek

Výlet začneme v Chemnitz v Muzeu saských vozidel-Museum Für Sachsische Fahrzuege Chemnitz. Cesta z Prahy autem trvá zhruba 2,5 hodiny.

Muzeum saských vozidel najdeme ve „Stern-Garagen“ nedaleko centra města. Jedná se o historické výškové garáže, které byly v roce 1928 postaveny jako jedny z prvních železobetonových výškových garáží v Německu. Na šesti podlažích bylo k dispozici zhruba 300 parkovacích míst. Zajímavostí je, že na rozdíl od dnešní doby, se vozy do pater dostávaly výtahem. V areálu byla také k dispozici čerpací stanice, autoopravna, pneuservis a na každém podlaží byla možnost mytí vozu.

Ale zpět do přízemí, do muzea. To bylo poprvé otevřeno v roce 1995, tehdy však ještě v prostorách vodního zámečku Klaffenbach. V současně době najdeme na ploše 1 000 m2 více než 150 automobilů, motocyklů a kol. Jednotlivé části jsou děleny chronologicky a je zde zdokumentována historie výroby saských vozidel od 19. století až po současnost.

Kromě stálé expozice se zde konají i mimořádné/sezónní výstavy. V současné době se velké oblibě těší Trabant P50 s karavanem „Weferlinger“, který je zde i jako foto koutek. Vytvořená scéna vyloudí pamětníkům úsměv na tváři při vzpomínce na kempování u Balatonu. Mladší generace je pak překvapená, jak bylo vůbec možné dřív takto „na lehko“ jezdit na dovolenou.

Foto: W.

Trabant P50 s karavanem „Weferlinger“

Trabant pochází z roku 1961, karavan z roku 1976 a byl speciálně vyvinut právě pro připojení za Trabant. Zde jsme také potkali majitele této úctyhodné muzejní sbírky. A tak jsme se dozvěděli, jak vůbec vznikl nápad založit muzeum, kdy zakoupil první auto do své sbírky a kdy to poslední. Padla i zmínka o československých sběratelích. S kompletní historií muzea se lze seznámit na webových stránkách, i když tomu chybí ten správný nádech nostalgie, který byl patrný z vyprávění pana majitele.

Návštěvu muzea lze absolvovat individuálně, nebo s průvodcem. Co mě zde však velmi mile překvapilo, bylo vstupné, za mě až skoro symbolické: 6 euro, děti a mládež do 18 let pak neplatí vůbec nic.

Foto: W.

Z muzejních exponátů

Foto: W.

Z muzejních exponátů

Foto: W.

Z muzejních exponátů

Foto: W.

Z muzejních exponátů

A pokud by někomu nestačil nádech vůně benzínu a pohled na starou dobrou klasiku v podobě spalovacích motorů v Chemnitz, stačí přejet 22 km směrem do Krušných hor, kde se nachází město a nad ním stejnojmenný zámek Augustusburg.

Foto: W.

Vstup do zámku

Lovecký zámeček postavený v letech 1568-1572 na kopci Schellenberg je též nazýván jako „Koruna Krušných hor“ a právě zde najdeme sídlo největšího muzea motocyklů v Evropě. Na ploše 1 200 m2 je ke zhlédnutí 170 exponátů, které vás provedou kompletní historií motocyklů. Právě zde a nikde jinde si lze na vlastní oči prohlédnout červený DKW Sport 500 nebo originální Brough-Superior SS 80 Spezial. Několikrát do roka se zde také konají motorkářská setkání.

Slibovala jsem výlet i pro milovníky zámků, takže pojďme teď z muzea dále a navštivme zámecké interiéry. Zámek a zámecká muzea lze navštívit individuálně nebo s průvodcem. Prohlídka s průvodcem jako jediná nabízí možnost návštěvy zámeckého kostela s oltářním obrazem Lucase Cranacha mladšího. Obraz má pro Sasko nevyčíslitelnou historickou hodnotu, protože je jediným dochovaným dílem zobrazujícím rodinu kurfiřta Augusta.

Zámecká expozice a muzeum se tematicky věnuje lovu a chovu zvířat. Na 120 vycpanin zde představuje krušnohorskou faunu. Tím nejkrásnějším, co lze na zámku vidět (za mě) je Venušin sál. Ten je na samém začátku individuální prohlídkové trasy a jedná se o sál, kde je kompletně zachovaná původní výmalba ze 16. století, jediná svého druhu na celém území Německa. Hned za Venušiným sálem stojí za zmínku také sál se zajíci. Je to místnost, kde jsou na zdech namalováni zajíci, kteří představují lidské činnosti.

Většina místností zámecké expozice je vybavena interaktivní obrazovkami (jak je teď moderní), kde se lze dočíst mnohé z historie nejen zámku. Znalost německého jazyka není potřeba, lze si nastavit češtinu.

V rámci prohlídky zámku je možné sestoupit také do sklepení, které dříve sloužilo jako vězení a také se zde aplikovalo právo útrpné. To dokazuje i expozice dobových nástrojů tortury.

Z těch nejnižších míst zámku lze vystoupat do těch nejvyšších, tedy na zámeckou věž. Z té se naskytne výhled nejen na celý areál zámku a podzámčí ale především na Krušné hory.

Na zámku se během roku také koná řada sezónních výstav a kulturních akcí. Od roku 2025 by měla být otevřena stálá expozice historických kočárů.

Kombinovaná vstupenka na zámek a muzea vychází na 20 euro pro dospělého, 15 euro snížené vstupné, děti do 6 let mají v doprovodu dospělého vstup zdarma. Rodinná vstupenka vyjde nejvýhodněji, a to na 50 euro.

Nevím, zda to bylo dáno cenou vstupného nebo neochotným až arogantním personálem v pokladně, ale v zámeckých expozicích a muzeích jsme se procházeli sami. Na komentované prohlídce jsem pak napočítala 15 návštěvníků. A to jsme zámek navštívili v době, kdy v Sasku naplno běžely letní prázdniny a počasí bylo ideální právě k „courání“ po památkách. Pokud tedy hledáte krásný výlet, kde nebude hlava na hlavě, tak jste jej právě našli.

Foto: W.

Venušin sál

Foto: W.

Venušin sál - strop

Foto: W.

Sál se zajíci - detail portálu

Foto: W.

Zámek pohledem z věže

Foto: W.

Výhled z věže

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz