Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak poštovský panáček nedojel aneb Otevřený dopis nejvyššímu poštmistrovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ŠJů/wikimedia.commons

Ačkoliv Česká pošta má doručovat do 3 dnů, ani po týdnu zásilka nedošla, a zkazila tak radost hned několika lidem. Máte z poslední doby stejnou zkušenost?

Článek

Rozhodli jsme se, že ke slavnostnímu rozsvícení obecního vánočního stromečku připravíme i doprovodný program. Děti ze školky zazpívají, větší zahrají na flétničky, lidé si dají svařák a prohlédnou si výstavu betlémů a vánočních přání.

Betlémů se díky ochotě spoluobčanů nakonec sešlo 28 - od keramických, přes dřevěné, papírové až po skleněné, ale s přáními to bylo složitější. Proto jsme se domluvili s kamarádkou, která má díky svému zaměstnání pracovní kontakty proměněné v přátele doslova po celém světě, že nám propůjčí část ze své bohaté sbírky.

Ozdobou měla být vánoční přání z Kanady, USA, Austrálie, ale i z Japonska, Afriky a dalších zámořských krajin. Pro lokální výstavu doslova požehnání. Kamarádka, která žije na druhém konci Česka, zabalila vše, co chtěla půjčit, do obálky, zanesla na poštu - pro jistotu s týdenním předstihem a my jsme čekali, kdy zásilka dorazí.

O tom, jak to s naší doručovatelkou dopadlo, jsem psala před časem Konec České pošty je blíž, než si myslíme - Seznam Médium. Od té doby to jde s donáškou u nás „na lontu“ od desíti k pěti.

Obálky nacházíme ve schránce namátkově, sem tam přijede auto s něčím doporučeným a balíky si pro jistotu už rovnou necháváme posílat do boxu Zásilkovny, i když ten je bohužel z důvodu naplněné kapacity téměř pořád obsazený.

Ani tentokrát Česká pošta „nezklamala“ a schránka zůstala až do pátku prázdná. Ještě poslední kapičku naděje jsem měla v momentě, kdy jsem v sobotu ráno při odmetání sněhu z příjezdové cesty zahlédla blížící se dodávku se symbolem trumpetky, a říkala si: „Hurá, přece jen to stihneme.“

Jenže vzápětí vůz profrčel kolem mne a s ním se rozplynuly i poslední zbytky důvěry v Českou poštu.

Jen si říkám, kdyby byl Karel Čapek naším současníkem, jak by asi napsal svoji slavnou Pošťáckou pohádku. V ní totiž poctivý pan Kolbaba putoval rok a den, aby doručil „nedoručitelnou“ zprávu bez adresy a nepřestal, dokud se mu to nepodařilo. Pošťácká pohádka | SD - YouTube

Vypadá to, že všichni poctiví Kolbabové odešli do penze nebo byli propuštěni v rámci reorganizace. Proto by mne zajímalo, jak dlouho bude s takovými zkušenostmi kdokoliv ochotný využívat služeb České pošty i v budoucnosti. Co vy na to, nejvyšší pane poštmistře?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz