Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andrej Babiš má pravdu. Přesto spustil nedůstojnou komedii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Kameníček/Wikimedia Commons, CC BY 3.0 CZ

Prezident Petr Pavel se rozhodl využít své role politického moderátora a pozval na jednání vládu i opozici, aby společně nalezli řešení důchodové reformy.

Článek

První schůzka k důchodové reformě proběhla za účasti vlády i opozice, ovšem bez účasti předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Ten byl v době jednání na dovolené a zastupovali ho Alena Schillerová a Karel Havlíček. Po jednání bylo ve společném prohlášení uvedeno, že všechny strany jednání souhlasí se zvýšením věku odchodu do důchodu.

A ať s tím někdo souhlasí nebo ne, tak faktem je, že budoucnost našeho důchodového systému je značně nejistá. Navíc, jakákoliv změna musí být dlouhodobá. Je tedy nutná shoda i s opozičními stranami. V minulosti již došlo k tomu, že nová vláda reformu zrušila bez jakékoliv náhrady.

Musíme si uvědomit, že důchodová reforma by měla mít přesah delší než jedno volební období. Je tedy pochopitelné, že se prezident snaží přivést politiky k jednacímu stolu. Dlouhou dobu jsme přešlapovali na místě a další váhání bude znamenat jediné. Dopady důchodové reformy budou o to bolestivější, čím později přijdou. Změna systému penzí je vždy nepříjemná, ale musíme v ní vidět přesah pro další generace, které momentálně nemají důchody vůbec jisté.

I proto je nynější chování našich nejvyšších politiků naprosto tristní. Ať už jde o vládu, která se nechala slyšet, že jí vlastně na opozici nezáleží a reformu zkrátka schválí díky své většině. Na druhé straně je opozice, která popírá to, co na jednání říkala a dostává se díky tomu do nedůstojné spirály lží a výmluv.

Hrad z toho zatím vychází nejlépe, ale i na něj se snesla vlna kritiky. Jednak za to, že prezident na druhou schůzku, kam již opozice dorazit nechtěla, nachystal židle a občerstvení. Ale není se čemu divit, protože vždy existuje možnost, že si to Andrej Babiš rozmyslí, jako jsme mohli vidět i u prezidentských debat.

Zároveň bylo prezidentské kanceláři vytýkáno, že zveřejnili zápis z prvního jednání. To hrad zveřejnil po tom, co politici z hnutí ANO popřeli svoje výroky na jednání. Zápis je dostal do svízelné situace, kdy se začali vymlouvat například na to, že v sále byla špatná akustika.

V ANO vše záleží na Babišovi

Přitom nikdo z hnutí ANO zpočátku nerozporoval to, že hrad prohlásil, že napříč politickým spektrem existuje shoda na zvýšení věku odchodů do důchodů. To se změnilo až po návratu Andreje Babiše zpět z dovolené. Následně všichni opoziční účastníci schůzky svá stanoviska negovali.

Sám Babiš ihned přispěchal s vlastním řešením důchodového problému. Sice je velmi dlouhodobé, ale dle mého názoru je správné, a dokonce si myslím, že pro jakoukoliv vládu žádoucí. Je tedy škoda, že ho neprezentovali jeho spolustraníci na schůzce vrcholných politiků. Nejspíš o tomto řešení Andreje Babiše neměli tušení a je až děsivé, že mu to jeho bez okolků veřejně odkývali, a tím popřeli sami sebe.

Babišův plán je dlouhodobé řešení

Plán lídra hnutí ANO je zvýšit porodnost a podpořit mladé rodiny. To by sice znamenalo značné náklady ze státní kasy. Jenže za 20 let by se naplno projevila nová vlna pracujících, která by vstupem do pracovního života začala platit daně a jiné odvody.

Ano, z krátkodobého hlediska to nic nezmění, ale z dlouhodobého horizontu by nám to poskytlo velkou výhodu nejen ve vztahu k penzijnímu fondu, ale k rozpočtu jako celku. Škoda, že si na podporu rodin nevzpomněl Andrej Babiš dříve. Například během 2 volebních období, které strávil ve vládě.

Podpora rodin je dlouhodobě opomíjené téma a mladí lidé často odchází do zahraničí, kde mají lepší podmínky pro život. A ti, kteří zůstanou, nechtějí zakládat rodiny. Sám nemám chuť mít v této době děti, protože ceny nájmů a energií mi neposkytují jistotu, že bych měl dostatek peněz na výchovu potomků.

Navíc bez zvýšení porodnosti budeme už na pořád v koloběhu zvedání věku odchodu do důchodu i poplatků do penzijního fondu. A jistě tu není nikdo, kdo by si přál jít do důchodu výrazně později, než je tomu nyní. Navíc si musíme uvědomit, že již není prostor pro zvedání věku odchodu do penze a to z prostého důvodu.

Věk dožití a věk dožití ve zdraví

Vládní politici argumentují zvedání věku odchodu do důchodu tím, že se zvedá průměrný věk dožití. A mají pravdu. U mužů je délka dožití průměrně 77 let. Po odchodu do důchodu by si měli tedy užívat ještě zhruba 12 let života. U žen je průměrný věk dožití ještě vyšší, a to 83 let. Měli by si tedy užívat ještě 18 let po ukončení pracovního života.

Jenže vládní politici zapomínají na jeden důležitý fakt. Tím je, že s věkem přibývají nemoci spojené se stářím. Muži se dobrému zdraví těší do téměř 63 let. U žen je tento věk opět o něco vyšší a ve zdraví se dočkají v průměru 64 let. To znamená jediné, a to že již na sklonku našeho pracovního života se u nás projevují zdravotní obtíže.

Do důchodu tedy odcházíme většinou ve špatné zdravotní kondici a o nějakém užívání si nejde mluvit. Rovněž je náš systém péče o seniory na pokraji zhroucení a do budoucna je neudržitelný. Proto by mělo dojít k dohodě napříč všemi stranami, abychom zde měli konečně funkční systém, který bude do budoucna udržitelný.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz