Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bezdůvodně nejnenáviděnější žena v politice - Markéta Pekarová Adamová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký/ wikimedia commons/ CC BY-SA 4.0 DEED

Každý politik má své příznivce i odpůrce. Jinak tomu není ani u předsedkyně poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Ta působí na své odpůrce jako rudý hadr na býka.

Článek

Narodila se 1984 v Litomyšli do skromných poměrů. Rodiče se živili jako švadlena a řezník. Markéta vystudovala gymnázium ve Svitavách a následně se přestěhovala do Prahy. Zde začala studovat bakalářský obor adragogiku a personální řízení na Karlově univerzitě. Roku 2011 obhájila svoji diplomovou práci a získala titul inženýrky.

Práci si našla nejdříve ve společnosti T-mobile, kde pracovala v oddělení obchodu. Také byla několikrát jako dobrovolnice v zahraničí. Například pomáhala v dětských domovech v Arménii a Maroku. Také pracovala s handicapovanými v Srbsku.

Před rokem 2009 se nijak politicky neangažovala. To se změnilo vznikem strany TOP 09, do které vstoupila v roce jejího vzniku. Od roku 2012 rychle stoupala ve strukturách strany. Poprvé byla do sněmovny zvolena v roce 2013 na kandidátní listině v Praze. V roce 2019 byla zvolena předsedkyní TOP 09 a tuto funkci si stále drží. V roce 2021 vedla společnou kandidátku v Praze za koalici SPOLU a získala 49 074 preferenčních hlasů, což byl 2. největší počet v těchto volbách. Po volbách se v rámci koaličních jednání stala předsedkyní poslanecké sněmovny.

Vše začalo u Kalouska

Bývalý předseda a spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek byl osobností, která dodnes budí emoce. Rozdmýchával společenské vášně natolik, že si ho Andrej Babiš, mnohaletý hegemon naší politické scény, vybral jako svůj terč.

Určitě si pamatujeme, nebo můžeme na internetu najít, celou řadu různě bizarních videí, na kterých na sebe tito dva politici útočí. Padlo dokonce několik soudem nařízených omluv. Zkrátka Babiš svojí rétorikou udělal v očích mnoha lidí z Kalouska veřejného nepřítele.

A jak tou souvisí s Markétou Adamovou Pekarovou? Po odchodu Kalouska z politiky nastala pro politické marketéry hnutí ANO těžké rozhodnutí. Museli opustit „antikalouska“ a najít si nový cíl. A pokud by vybrali někoho jiného, než aktuální předsedkyni TOP 09, riskovali by, že by se spor Babiše s Kalouskem stal pouze osobním a nikoli ideovým konfliktem. To by v důsledku mohlo Andreje Babiše vykreslit, jako ješitného politika, kterému jde spíše o osobní spory než o konstruktivní politiku. Marketing hnutí ANO tedy musel nakreslit nový terč na záda právě Markétě Pekarové Adamové.

Vítá migranty?

Oblíbené téma jejich odpůrců je poukazovat na to, že nám sem snad chce nastěhovat půlku Afriky. Jenže Pekarová se několikrát vyjádřila proti povinným migračním kvótám a chce toto rozhodnutí nechat na každém státu na bázi dobrovolnosti. Ostatně jako všichni představitelé všech parlamentních stran. Takže slova o „vítačích“, kterými někteří politici osočují své oponenty, jsou celkem nesmyslné, alespoň teda na půdě parlamentu.

Ale samozřejmě názory na řešení migračních problémů jsou u jednotlivých politických stran různé. Na jedné straně jsou politici, kteří by nejspíše měli radost pokaždé, když se objeví zprávy o potopení člunu se stovkou Afričanů. Na druhé straně jsou politici, kteří mají poměrně větší sociální cítění.

Mezi ty druhé se řadí například předsedkyně TOP 09. Například byla pro dočasné přijetí několik desítek dětí z uprchlických táborů na jihu Evropy. Každý musí uznat, že několik desítek dětí z táborů, kde mnohdy žije i desetitisíce lidí, je spíše gesto než rozhodnutí, které by ohrozilo bezpečnost našeho státu. Navíc je to gesto směrem k našim spojencům, které by pravděpodobně nemělo vliv na počty do Evropy mířících migrantů.

Navíc byla Markéta Pekarová Adamová expertkou na sociální problematiku v rámci SPOLU a dlouho se o ní mluvilo jako o možné ministryni práce a sociálních věcí. U takové političky určitě není velké sociální cítění naobtíž.

Kauza „svetry“

V době energetické krize v Evropě po začátku ruské agrese na Ukrajině se dopustila velmi nešťastného výroku. V jedné z debat řekla, že pokud je lidem zima, ať si vezmou svetr. Toto bylo ihned uchopeno jejími politickými oponenty, kteří to prezentovali jako vrchol arogance.

Jenže ve výsledku na takovém výroku není nic skandálního. Pokud je někomu chladno a chce ušetřit, určitě je z ekonomického hlediska výhodnější koupit svetr, než mít celou zimu zapnuté topení. Skoro to vypadá, že mnoho lidí si přeje situaci, kdy v zimě budeme topit, abychom mohli chodit pouze ve spodním prádle a následně v létě budeme klimatizovat, abychom mohli nosit teplákovku. A to samozřejmě každý dělat může, jenom musí počítat s vysokým účtem za energii.

Nikdo není dokonalý

Aby někdo nenabyl špatného dojmu, tak upozorním, že já osobně nikdy nevolil TOP 09 ani žádnou z vládních stran. Pouze mě udivuje neuvěřitelná míra agrese proti této političce, která stojí na vylhaných či překroucených argumentech.

Podíváme-li se na složení nynější vlády a představitelů parlamentu a pokusili bychom se je objektivně, na základě reálných rozhodnutí politiků, seřadit od nejlepšího po nejhoršího, tak by Markéta Pekarová Adamová byla jistě mezi těmi lepšími, alespoň u mě osobně.

Navíc je oproti minulému předsedovi poslanecké sněmovny Radku Ondráčkovi, který si dělal z řečnického pultíku rockové podium a prováděl podobné excese, velmi důstojná nástupkyně. Myslím, že opět vnesla do dolní komory parlamentu větší míru slušnosti a kultury.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz