Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bezpečnost kontinentu je v rukou Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Dnes se to, že máme mír na území EU, zdá jako samozřejmostí. Je to zatím nejdelší mír v historii. V době probíhající války v našem sousedství je nutné si uvědomit, že mír není samozřejmostí. Za mír vděčíme Evropské unii.

Článek

Snahy o sjednocení Evropy do jednoho společenství není žádná nová myšlenka. V historii se tyto snahy mnoho státníků pokoušelo realizovat. Ovšem většinou to vedlo k válkám.

Zajímavostí je, že jeden z prvních průkopníků této myšlenky byl Čech. Byl jím český král Jiří z Poděbrad, který celý život usiloval u vytvoření mírové aliance podobné té, kterou známe ze současnosti. Bohužel v 15. století se nesetkal s pochopením a jeho plán zůstal pouze v představách.

Vznik Evropského společenství

Po 2. světové válce si Evropa uvědomovala, že další boje již nesmí dovolit. Začalo vznikat Evropské společenství, které mělo jako jeden z prvotních cílů kontrolu nad produkcí uhlí a oceli. Roku 1951 podepsalo v září 6 zakládajících států instituční smlouvy, kterými zřídili instituce s dohledem nad celým společenstvím.

Skupina států se postupně rozrůstala o další státy. V roce 1993 byla podepsána Maastrichtská smlouva, která změnila společenství na unii. Po rozpadu sovětského bloku se postupně přidaly i tyto země a rozšířily EU až do dnešní podoby. Jediný stát, který toto uskupení opustil, byla Velká Británie.

Zásluha za mír

Mezi žádným státem během jeho členství nedošlo k ozbrojeným střetům. Není to pouze zásluhou NATO, protože některé státy unie v obrané alianci nejsou, například Rakousko nebo v minulosti několik let Francie.

Evropská unie a její instituce se snaží aktivně řešit spory mezi jednotlivými státy vždy mírovou cestou. Dialog je základem fungujícího společenství. Proto bychom měli být vděční, že můžeme žít v míru.

Anketa

Cítíte se díky Evropské unii bezpečně?
Ano
50 %
Částečně ano
0 %
Nemám na to názor
0 %
Spíše ne
50 %
Ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz