Hlavní obsah
Aktuální dění

Biden čelí kritice kvůli sobectví: Nikdo nechce, aby kandidoval

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: The White House / Wikimedia commons / Public domain

Joe Biden čelí kritice svých oponentů i svých vlastních spolustraníků za svou snahu opětovně kandidovat. 81letý politik již není v kondici a projevy vyčerpanosti i zmatenosti jsou už téměř na denním pořádku.

Článek

Kvůli tomu čelí výzvám k odstoupení z nadcházejících voleb. Sílí totiž obava, že nebude schopný zvítězit nad republikánským kandidátem Donaldem Trumpem. Ten je sice mladší než Biden, ale pouze minimálně, protože mu je již 78 let. Ovšem zvládá se na veřejnosti chovat energičtěji a celkově v první debatě působil lépe. Jenže exprezident čelí hned několika problémům. Kvůli jeho špatným krokům utrpěla americká ekonomika a řadu svých příznivců zklamal nesplněnými sliby. Také čelí řadě soudních sporů.

Pokud se na podzim proti sobě opravdu postaví Trump a Biden, bude výsledek v každém případě zlý nejen pro Spojené státy, ale i pro jejich spojence včetně nás. Přitom je v USA dostatek kvalitních politiků u obou ze dvou hlavních stran.

První debata

V již zmíněné první debatě mezi Bidenem a Trumpem byl prezident slabý a nepřesvědčivý. Jeho mediální tým samozřejmě ihned přispěchal s vysvětlením, že mu nebylo dobře, měl rýmu a byl vyčerpaný. Jenže také to mohlo být z důvodu, že mu kvůli pokročilému věku již neslouží zdraví.

Přitom dostal současný prezident vcelku jednoduchý úkol. Měl přesvědčit diváky, že je v kondici a schopný řídit zemi další volební období. Každopádně selhal natolik, že mezi samotnými demokraty nastala panika a veřejně se začalo zmiňovat, že by měl Biden z voleb odstoupit.

I když byl dobře připravený a zmiňoval přesná fakta a data a dařilo se mu cílit na Trumpovy slabé stránky, tak přednes byl tragický. Často mumlal, kašlal a bylo mu celkově hůře rozumět. Takto slabé vystoupení by mohlo výrazně nahrávat jeho oponentovi a podstatně snižuje šance demokratů k udržení nejvyššího postu.

Bidenovy přešlapy

Poslední dobou v souvislosti s prezidentem Joem Bidenem slýcháme hlavně o jeho omylech, přešlapech, úrazech a přeřeknutích. I když se na svých sociálních sítích snaží ukazovat své úspěchy, tak mediálnímu prostoru dominují hlavně jeho chyby.

Jedním z posledních Bidenových nesmyslných výroků byl ten, když sám sebe označil za první černošku v Bílém domě vládnoucí s černošským prezidentem. Samozřejmě chtěl říct, že za prvního černošského prezidenta byl on sám viceprezident a následně si vzal jako viceprezidentku první ženu a černošku, která tento post zastávala. Jenže podobné přeřeknutí by v mezinárodní politice mohlo způsobit katastrofy.

Prezident často vyvolával pochyby, zda je vůbec orientován časem, místem a osobou. Například nedávno, když se bránil kritice za zpackanou debatu, prohlašoval, že bude znovu schopný zvítězit v roce 2020.

Jeho prezidentství je také spojené hned s několika zraněními. Jedním z nich bylo, když Biden v roce 2023 zakopl o pytel písku před nastoupenými kadety. Po pádu zůstal chvíli ležet a na nohy mu musela pomoci až jeho ochranka. Už jenom to, že se nezvládl postavit sám, ukazuje, že v kondici nejspíše opravdu není.

V červnu tohoto roku byl Biden opět středobodem události, která by byla úsměvná, kdyby se jednalo o zmateného dědečka na rodinné oslavě a ne o velitele největší armády světa s jaderným arzenálem. Na summitu G7 společně se skupinou státníků přihlížel vystoupení. Najednou se však otočil a začal z ničeho nic odcházet. Zpět ho musela dovést až italská premiérka.

Bohužel stáří je nezastavitelné a neúprosné. Samozřejmě Biden za svůj stav nemůže. Jenže by měl mít sebereflexi a raději by měl trávit důchodový věk s vnoučaty než ohrožovat stabilitu demokratického světa. Jenže toho zjevně není kvůli svému egu schopen.

Bidenovo sobectví

Všichni ho sice vyzývají k odstoupení, ale on zatím, jak se zdá, o tomto kroku neuvažuje. Připustil však, že pokud by mu rodina nedoporučila, aby funkci obhajoval, tak by se stáhl. Jenže jeho blízcí ho podpořili a on se očividně domnívá, že je skutečně schopen zvítězit.

Pokud mu však nedůvěřují ani jeho spolustraníci a veřejně ho kritizují, tak jak mu potom má věřit volič? A pokud prezidentův tým provádí nějaká hodnocení vývoje situace, tak i jemu samotnému musí být jasné, že Trump by ho v současnou chvíli převálcoval.

Navíc, co si Joe Biden potřebuje dokazovat? Za svoji více než 50 let trvající politickou kariéru prošel hned několika důležitými funkcemi. Dokonce usedl v Bílém domě nejdříve jako viceprezident a následně jako prezident. Bohužel dnes již zjevně nezvládá svoji práci. Stáří nejde vyléčit a situace se bude pouze stupňovat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz