Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko 2023: Demonstrace proti bídě a nejvíce prodaných luxusních aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Jedni protestují proti bídě a druzí nakupují nová luxusní vozidla. Taková je škála sociálních poměrů v naší zemi. Některým se životní úroveň propadá a děsí se každé závady na autě a jiní si mohou pořizovat, co si zamanou.

Článek

Podle toho, jak se hlasitě vyjadřuje jedna skupina obyvatel to vypadá, že v České republice všichni trpí bídou podobné té, kterou známe z dokumentů ze 3. světa. V minulém roce proběhlo několik demonstrací proti zdražování energií a potravin. A je samozřejmě důležité, aby lidé dali najevo své obavy.

Jenže nesmíme zapomínat na to, že se nejedná o celé obyvatelstvo naší země. Vedle této „hlučné“ části lidí je tu i druhá skupina. Ta se nevyjadřuje a pouze spokojeně mlčí. Nemá se totiž vůbec špatně, a dokonce se mají lépe než kdykoliv předtím. Peníze pro ně totiž přestaly být problém.

Ano, je tomu tak přece v každé zemi. I ty nejvyspělejší a nejbohatší země světa mají své chudé a bohaté. Jenže tyto krajní skupiny u nich tvoří menší počet lidí. Jsou od sebe odděleny většinovou populací nazývanou střední třída. To jsou občani, kteří sice musí řešit peníze, ale nežijí si nijak špatně. Existuje ale tato skupina lidí i u nás? Nebo se naše střední třída propadla mezi ty nejchudší?

Jsou demonstrace oprávněné?

V minulém roce proběhlo několik demonstrací s různým počtem účastníků. Různé byly také důvody, proč se vyrazilo protestovat.

Jednou skupinou, která několikrát vyrazila do ulic byli studenti a zaměstnanci škol. Těm se nelíbí, že vládni škrty dopadnou i na vzdělávající systém. I když učitelům platy vzrostly, bylo to na úkor ostatního personálu škol.

Další s dvěma protesty jsou odboráři. Ti demonstrují za zvyšující se životní náklady a s tím spojený propad reálných mezd. Jenže po jejich demonstracích zůstává pouze nepříjemný pocit, protože se mezi ně vmísili zástupci dezinformační scény a konspirátoři.

I poslední zmínění tvoří velkou část demonstrantů. Nejrůznější lidé s podivnou minulostí a ještě zvláštnějšími názory se scházejí pravidelně na pódiích na Václavském náměstí v Praze. Jenže oni nenabízí žádná řešení. Pouze šíří strach a nespokojenost. Například, když strašili, že benzín bude stát 150 korun za litr. A podobných nesmyslných blábolů tam zaznívá mnoho.

Lidé mají právo protestovat, ještě navíc v situaci, kdy se vláda rozhodla získat chybějící finanční prostředky od nižší a střední třídy. Namísto toho, aby více zdanila podnikatele, oligarchy, banky a nadnárodní společnosti. Kroky vlády sice mají potenciál zlepšit ekonomickou situaci státu, jenže naprosto jistě dopadnou na ty, kteří nemají peněz nazbyt.

Drahá auta vyprodána

Kromě velkého množství demonstrací se minulý rok ukázalo ještě jedno neobvyklé chování českých občanů. Nakoupili jsme totiž ročně nejvíce luxusních aut. Pro každého drahé auto znamená něco jiného. Abych to proto specifikoval, tak jde o nová auta těch nejdražších značek jako Bentley, Ferrari, Aston Martin a podobně. Stejně tak se do toho počítají veškerá SUV nejvyšší kategorie.

Minulý rok bylo prodáno přes 6 300 aut typu SUV nejvyšší třídy, což je nárůst o 39 % oproti minulému roku. Aut spadajících do kategorie luxusní vozy bylo prodáno přes 730, což je opět zvýšení, konkrétně o 41 %. A co vedlo k tomu, že jedni se strachují o svůj životní standart a druzí skupují více luxusních vozů, než kdy dříve? Opět za to může naše vláda. Nekupují je totiž většinou jednotliví lidé, ale velké firmy a podnikatelé. Tyto ve velkém nakupované vozy přesahují cenovku 2 milionů Kč a není to náhoda.

Lex Ferrari

Vláda totiž v rámci úsporného balíčku omezila možnost daňových úlev na nákup firemních aut. Nově totiž do nákladů firem půjdou dát pouze 2 miliony Kč z celkové částky vozu. A je to určitě krok správným směrem. Absolutně nedává smysl, aby stát vybral méně na dani, protože se obchodníci některých firem potřebují vozit v drahých autech.

Navíc částka 2 miliony na auto je více než dostatečná na to, aby auto bylo využitelné i pohodlné. To odhalilo všechny vysoce postavené manažery a obchodníky velkých firem, kteří většinou obhajují zdražování a nízké platy běžných zaměstnanců problémy s inflací. Jenže pokud si jsou najednou ve velkém schopní nakupovat drahá nová auta, tak asi nemají takové problémy, jak tvrdí.

Vláda by se tedy neměla bát takové firmy zdanit. Strašení ze zdražení, nebo rovnou z odchodu z našeho trhu je opravdu mimo mísu. Pokud si jsou schopny kupovat taková auta, není důvod, proč by nemohly platit vyšší daně.

Kam se poděla střední třída

Máme tu tedy lidi, kteří se bojí o svoji budoucnost a pak ty, kteří si užívají luxusu a spokojeně mlčí. Jenže, kde máme střední třídu? Jsou také zticha, protože se jim stále vede dobře? Nebo jsou spolu s nejchudšími na demonstracích? Podle mého názoru ani jedno. Střední třída totiž u nás již téměř neexistuje a její zástupci se propadli nebo propadají k těm nejchudším.

Stejně jako se rozevírají čepele nůžek při stříhání, tak se takto vzdalují ti bohatí od nás ostatních. A současná vláda s tím nejenom nic nedělá, ale dokonce ona sama tlačí ty s nižšími příjmy pryč od těch bohatých.

A přitom musí vládní politici na nejrůznějších statistikách sami vidět, že se nemusí bát zdanit i ty bohaté. Jenže buď to nechápou, nebo to nechtějí. Jenže přílišnou benevolencí k velkým firmám a spojení střední a nižší třídy se vytváří ideální podmínky pro to, aby z nás byla montovna světa.

Anketa

Do jaké společenské třídy si myslíte, že patříte
Vyšší třída
0 %
Střední vyšší třída
0 %
Střední třída
28,6 %
Nižší střední třída
57,1 %
Nižší třída
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz