Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Dřevo jako obnovitelný zdroj funguje, ale musíme i zalesňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Lesy jsou jedním z nejcennějších zdrojů planety. Je to dáno jejich rozmanitostí a schopností fotosyntézy. Dřevo je také nezbytnou surovinou pro lidstvo. Nesmíme ovšem zapomínat na to nejdůležitější spojené s těžbou dřeva. A tím je opětovné zalesnění.

Článek

Dřevo je úžasný obnovitelný zdroj. Stromy rostou a máme z nich dřevo. Některé rychle rostoucí dřeviny nepotřebují ani deset let, aby mohly být sklizeny. Mezi ně se řadí například topol nebo vrba. Navíc jejich další výsadba není nikterak náročná, a to ani prací, ani energeticky.

Dřevo se uplatňuje v mnoha průmyslových odvětvích. Dá se s ním topit, používá se na výrobu nábytku a populární je i ve stavebnictví. Různí umělci ho mohou používat na své výtvory. Využití je ještě mnohem více, proto je lesní průmysl na vzestupu. S tím je ovšem spojené ubývání lesních ploch, což je problém, který zhoršuje kvalitu života nás všech.

Lesy jsou v mnoha částech světa v katastrofálním stavu. Z části za to mohou požáry, které jsou stále častější. Z většiny za to ale může masivní kácení za účelem vytvoření orné půdy. Některé rozvojové státy navíc odlesňování podporují nebo tolerují. Není neobvyklé ani nelegální odlesňování za účelem organizovaného zločinu.

Zapomínáme na zalesňování

Masivní kácení lesů bohužel nedoprovází masivní zalesňování. Přitom by na to měl být kladen mnohem větší důraz. Politici tento problém téměř nezmiňují, ale přitom by to mělo být součástí veřejné politiky. Lesy jsou důležité pro pohlcování oxidu uhličitého, což pomáhá řešit klimatickou krizi. Zároveň poskytují úkryt rozmanitým druhům živočichů a hmyzu.

Pomůžou nám moderní technologie

Rozvoj moderních technologií je v aktuální době obrovský a právě ty nám mohou pomoci zlepšit situaci s lesy. Mnohem efektivněji se v dnešní době dají vybrat druhy stromů pro co nejlepší biodiverzitu.

Dnes, kdy komunikace mezi orgány různých států zabere mnohdy pouze pár minut, je možné maximalizovat spolupráci. Ta je v tomto pohledu nesmírně důležitá, protože lesy neznají státní hranice. Právě naopak jsou státy často vymezeny pohořím a tedy i lesem.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz