Hlavní obsah
Aktuální dění

Elon Musk a jeho deprese: Užívá uspávadlo pro koně a ovládá satelitní síť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tesla Owners Club Belgium/ Wikimedia commons/ CC BY 2.0 DEED

Podnikatel, vizionář a jeden z nejbohatších lidí planety Elon Musk se přiznal, že užívá ketamin. Užívání této drogy je nebezpečné pro kohokoliv a o to víc, když ho užívá někdo s takovou ekonomickou mocí.

Článek

Elon Musk se narodil v roce 1971 v Jihoafrické republice. Zde vychodil základní i střední školu a poté nastoupil na Královskou univerzitu v Kanadě. Již jako mladý kluk se zajímal o programování a učil se programovací jazyky. Začal podnikat ve vytváření programů a v roce 1999 prodal software Zip2 za více než 300 milionů dolarů, které si rozdělil s ostatními vlastníky.

Momentálně se pravidelně střídá s několika jemu podobnými lidmi na příčce nejbohatšího člověka na světě. Je šéfem společnosti SpaceX, která spolupracuje na vesmírném programu USA. Dále vlastní automobilku Tesla, o které tvrdí, že je její hodnota vyšší než zbytek automobilového průmyslu. Před pár lety koupil sociální síť Twitter a přejmenoval ji na X.

Hodnota akcií, jejichž cena je doslova vázaná na cokoliv, co řekne, je obrovská a téměř nepředstavitelná. Již několikrát více či méně ovlivňoval hodnotu svých firem na základě svých výroků. A často za to schytává kritiku z finanční komunity.

Nyní se přiznal, že má od lékaře předepsaný ketamin, který se běžně používá jak na lidi tak na zvířata. Navíc v lednu přišel investigativní deník The Wall Street Journal s informací, že Musk pravidelně užívá kokain, LSD a další halucinogeny. Což je u člověka, který je ochotný vypnout satelitní síť jedné straně válečného konfliktu na základě svého úsudku, velmi nebezpečné.

Proč ho bere

Dle jeho vlastního vyjádření má ketamin předepsaný od svého lékaře. To známená, že ho užívá legálně. Kromě veterinárního užití je zřídka předepisován i lidem, kteří trpí bolestmi, jako anestetikum. Relativně nově lze předepsat i k léčení deprese.

A právě to je případ Muska. Ten svůj problém popsal eufemicky jako „chemický stav podobný depresi.“ A jelikož depresi způsobuje nedostatek hormonů, tak zkráceně jeden z nejbohatších lidí světa trpí depresemi. Což ovšem u bohatých a slavných lidí není zase tak neobvyklé.

Elon dokonce popsal jak často tuto látku užívá. Bere ji jednou za dva týdny ve velmi malých dávkách. Investory uklidňuje tvrzením, že když to užívá a jeho firmy profitují, tak by se spíše měli bát chvíle, kdy to užívat přestane. Problém je, že na této látce rychle vzniká závislost a nedávno po jejím užití zemřel herec Matthew Perry.

Jelikož to není první informace o konzumaci návykových látek ředitele SpaceX, tak mu to komplikuje život i v profesní rovině. Kdyby se ukázalo, že porušuje zákony Spojených států, tak by hrozilo, že přijde o státní zakázky. Proto se již začátkem roku domluvil s americkou vesmírnou společností NASA na náhodném testování v průběhu 3 let. Zatím žádný provedený test neprokázal přítomnost drog ani alkoholu.

Co je ketamin?

Ketamin byl poprvé syntetizován v Detroitu v USA, v roce 1962 v laboratoři profesora Calvina Stevense. Původně byl vyvinut jako náhrada za anestetikum PCP z 50. let, které mělo mnoho nežádoucích vedlejších účinků. První testování proběhlo v roce 1964 na dobrovolnících ve věznicích. Závěrem bylo, že má ketamin mnoho stejných anestetických a analgetických vlastností jako PCP, ale vyvolává méně nežádoucích vedlejších účinků.

Ketamin byl využíván jako účinné anestetikum s rychlým nástupem. Hojně byl použit např. během války ve Vietnamu při operacích na bojišti. Pro použití v medicíně katastrof se ketamin hodí i proto, že stimuluje kardiovaskulární i dechové centrum a zároveň nevyřazuje reflexy nutné k zachování života. Od 70. let dochází k častějšímu zneužívání ketaminu jako rekreační drogy. Užíván bývá buď ve formě prášku šňupáním či požitím, nebo injekčně v kapalné formě.

Ketamin bývá stále využíván v medicíně jako anestetikum, ale debatu o něm v této době ovládá především téma jeho nelegálního užívání. Ve snaze zastavit zneužívání ketaminu ho USA v roce 1999 zařadily na seznam regulovaných látek a držení bez předpisu se tak stalo nelegálním. Obdobná omezení následně přijala také OSN.

Na počátku 21. století se opětovně rozjely výzkumy, které zjišťují využití psychoaktivních látek k léčbě psychických onemocnění. Vesměs pozitivní výsledky znovu vrátily mnohé látky, jako právě ketamin, do léčebných metod depresivních stavů.

Musk má v rukou osudy milionů lidí

Musíme si uvědomit, že Musk není nějaký místní pobuda vysedávající na nádraží. U našich lokálních závislých je totiž jedno, že drogy berou, kromě toho, že pohoršují své okolí. Jenže Muskova rozhodnutí přímo ovlivňují miliony lidí a nepřímo možná i miliardy. Je tedy potřeba, aby svá rozhodnutí dělal pečlivě a s čistou hlavou.

Uživatel ketaminu prožívá stavy změněného vědomí a mění se i jeho způsob vnímaní reality. Jelikož jsme již jednou viděli, jak Musk překazil vojenskou akci ukrajinské armády proti ruským okupantům, tak jak můžeme vědět, že taková rozhodnutí dělá s čistou hlavou?

Díky svému vesmírnému programu je z něj člověk s jedním z největších vlivů na dění ve společnosti po celém světě. Co když se během drogového stavu rozhodne, že bude lepší, když lidé přijdou o internet a přišel by na způsob, jak toho docílit? Hodně věcí, které by mohl způsobit, by mohlo kompletně změnit život na naší planetě.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz