Hlavní obsah
Lidé a společnost

Experiment s opicemi, který ukázal mnohé o nás samotných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační obrázek

Roku 1974 proběhl ve Francii experiment zabývající se chováním v kolektivu. Za využití skupiny opic se vědci snažili zkoumat, jestli si celá tlupa osvojí návyky, které následně budou předávat novým členům společenství. Výsledek je překvapující.

Článek

Většina tvorů je ve skupině sebejistější. Přítomnost stejného druhu nám dává pocit bezpečí a zároveň sebejistotu nad našimi rozhodnutími. Proto bylo chování ve skupinách mnohokrát podrobeno zkoumání vědců. Ve skupině častokrát přebíráme vzorce chování od zkušenějších. Proto se ve Francii rozhodli podrobit skupinu orangutanů několikatýdennímu výzkumu.

Počáteční skupina

Vědci se pokusili zjistit, jak budou orangutani reagovat na členy tlupy, kteří se pokusí obohatit se, a tím uškodit všem. Vytvořili tedy výběh s dostatkem prostoru pro 10 jedinců. Doprostřed objektu byl umístěn vysoký strom na němž byly rozmístěné banány.

Do této chvíle experiment působí nevinně. Ovšem v momentě, kdy se některý z primátů rozhodl vylézt pro banán, začala na celý areál dopadat ledová voda. Orangutany to samozřejmě vyděsilo a zmátlo. Netrvalo dlouho, kdy opicím došlo, že ledovou vodu spouští snaha jedné z nich získat banán.

V případě, že se některá z nich i přes riskování ledové spršky rozhodla vylézt po stromě, tak se daleko nedostala. Ostatní jí v tom zabránili a chovali se u toho velmi agresivně. Kopáním, mlácením a kousáním bylo dotyčnému orangutanovi rázně vysvětleno, že pro banán nesmí.

Z dnešního pohledu neetický experiment byl v dané době v pořádku a mohl volně pokračovat. Naučení opic, že žádná z nich nesmí lézt pro banány byl pouze počátek zkoumání vědců.

Postupná obměna

Ve chvíli, kdy bylo jasné, že každý z primátů dobře ví, proč se nikdo z nich nesmí dostat na strom, začali výzkumníci opice postupně vyměňovat.

Vždy po příchodu nového člena byl scénář podobný. Nově příchozí se po čase pokusil vylézt pro banán, za což mu ostatní dali pořádně na srozuměnou, že to udělat nesmí. Nové přírůstky tlupy přejali toto chování a aktivně se zapojovali do útoků na opice snažící se vylézt pro banán. A to vše aniž by někdy zažili ledovou sprchu.

Celý experiment došel do bodu, kdy byli vyměněni všichni orangutani, kteří ledovou sprchu někdy zažili. I přes absenci negativní zkušenosti každá opice věděla, že nesmí lézt na onen strom, jinak ji ostatní napadnou.

Nikdy se to nestalo

Experiment a jeho průběh i výsledek je jednoduché přijmout, dává totiž perfektní smysl. A v tom je ten háček. Experiment je vymyšlený a nikdy neproběhl. V dnešní době je internet plný dezinformací a je nutné ověřovat si informace.

Vzpomeňte si na tento článek, až příště uslyšíte něco, co přesně zapadá do vašeho světonázoru. I informace, které nám na první pohled dávají naprostý smysl, mohou být lživé. Příště, až vám někdo bude předkládat dezinformaci, je skoro jisté, že na konci neuvede, že se jedná o výmysl.

Anketa

Ověřujete si informace?
Ano pokaždé
0 %
Snažím se u většiny případů
100 %
Záleží na zdroji
0 %
Spíše neověřuji
0 %
Ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz