Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jednorázové elektronické cigarety by měly být zakázané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Jednorázové elektronické cigarety zažívají boom. V každé trafice se dá vybrat z desítek příchutí a značek. Jednu věc mají ale všechny stejnou. Baterii, která se po pár dnech používání vyhazuje.

Článek

E-cigarery jsou na použití mnohem jednodušší a pohodlnější než normální cigarety. Stačí je vytáhnout, potáhnout si kolikrát chcete a zase schovat, kdekoliv. Momentálně se těší velké oblibě a výběr nejrůznějších variant se stále rozšiřuje. Nepřeberné množství příchutí přilákalo tomu odpovídající množství mladých lidí, kteří předtím zkušenosti s normální cigaretou neměli. V mnoha případech jde o první zkušenost s nikotinem u dětí už na základní škole. Díky absenci jakéhokoliv doplňování nebo údržby se stávají pohodlným způsobem, jak si zakouřit. A v jednorázovosti je právě ten problém. Protože pouze málo uživatelů je dá do červeného kontejneru.

Vysoké prodeje dosvědčuje to, že na e-shopech s cigaretami najdeme několik stran různých značek a příchutí. V kategorii „jednorázové cigaty“ jsem našel od 180 do 660 položek. Ty se liší značkou, příchutí, počtem potáhnutí nebo obsahem nikotinu. Vybere si tak opravdu každý.

Baterie

Mnoho kuřáků po vypotřebování náplně svoji e-cigaretu prostě vyhodí. Baterie se používají lithiové. Ty obsahují vysoce toxické látky, které mohou znečistit půdu nebo spodní vody. To ohrozí všechny živočichy včetně lidí samotných. S životností maximálně týdne je to obrovské množství nebezpečného odpadu. Je to tedy problém potřebující okamžitou pozornost a řešení.

Zákaz

Nepopulárním řešením by byl úplný zákaz prodeje. Pár let zpátky se podobně zakázaly praskací cigarety a jejich kuřáci se s tím vyrovnali. Někteří se zlozvykem přestali a ostatní přešli na jiné druhy zdroje nikotinu. Důležité je si uvědomit, že odpad který nevznikne, nemusí být recyklován.

Alternativní řešení

Aby nemusely být elektronické cigarety zakázány, bylo by potřeba vytvořit v místech, kde se prodávají i jejich zpětný výběr. Pokud by nebyly zálohované, mohli by mít výrobci nejrůznější slevy za vrácené zařízení. I v jejich zájmu je, aby se nedostali do hledáčků ekologických aktivistů. Ukázat dobrou vůli v podobě podpory bezpečné likvidace by bylo příjemné gesto.

Řešení má v rukou také každý z nás. Samozřejmě nejlepší pro zdraví každého je nekouřit. Pro ty, kteří ale přestat odmítají, existuje alternativa v přístrojcích na více použití. Baterie v nich se dá nabít a příchutě doplňovat.

Anketa

Vyzkoušeli jste jednorázové elektronické cigarety?
Ano
60,2 %
Zatím ne, ale chci
3,7 %
Ne a nemám to ani v plánu
36,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 651 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz