Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kastrace transsexuálů je minulostí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Řada lidí se narodila s pocitem, že jsou ve špatném těle. Dnes jim už umí lékaři pomoci, ale komplikací pro ně byla úřední změna. Ta vyžadovala, aby se takový člověk nechal vykastrovat.

Článek

Mohlo by se zdát, že operativní změna pohlaví bude horší proces než ubrání nebo přidání písmenka v občanském průkazu. I když je lékařský zákrok náročný, před úřední změnou jména stojí v cestě reprodukční soustava. Naštěstí Ústavní soud rozhodl, že vyžadovat kastraci po transsexuálních lidech je protiústavní.

Česká republika byla donedávna jednou z posledních evropských zemí, která vyžadovala po lidech, kteří si chtějí změnit pohlaví, aby podstoupili sterilizaci. Takový relikt minulosti je naprosto zbytečný a ve 21. století necitlivý. Kritiku jsme za to schytávali od zahraničních i tuzemských organizací zabývajících se lidskými právy.

V civilizované společnosti přece není možné vyžadovat takto drastický zákrok po lidech, kteří si chtějí změnit jméno. Navíc je celá situace naprosto absurdní, protože můžete projít hormonální léčbou i plastickými operacemi bez nutnosti ztráty reprodukční soustavy a pak to po vás chtějí až u změny jména.

Kdo jsou transsexuálové

Jako transsexuály můžeme označit ty lidi, u kterých je rozpor mezi pohlavím, se kterým se narodili, a tím, kterým se cítí. Většinou jsou nešťastní z toho, že nemají fyzické znaky opačného pohlaví. Naštěstí je medicína již na takové úrovni, že je možné těmto lidem pomoci operací, díky které budou konečně moci být šťastní ve vlastním těle.

Sociální role

Každý z nás má ve společnosti místo, které vychází z kombinace několika aspektů. Roli hraje věk, pohlaví nebo pracovní postavení a mnoho dalšího. Pokud chceme zapadnout do své sociální bubliny a být přijímáni okolím, je nutné, abychom se naší role drželi.

Jenže některým je jejich sociální status nepříjemný právě proto, že se necítí být tím pohlavím, do kterého se narodili. U mnoho transsexuálů je rozpor mezi tím, jakou mají roli a jakou by chtěli, přednější než fyzická změna. I přes velkou sexualizaci tohoto tématu jde hlavně o to, aby se těmto lidem zlepšilo přijímání jich samotných a s tím spojené psychické zdraví a pohoda.

Stát byl překážkou namísto pomocí

Spokojený občan je pro stát důležitý. Měl by tedy jít štěstí naproti. Proč tomu tak není právě u trans lidí? Na konci jejich cesty k vytoužené změně totiž stála tato barbarská překážka v podobě povinné kastrace. Mnoho z nich tedy nechtělo svoji změnu dovršit. Navíc to ukazovalo pouze to, že stát nemá zájem na vyjádření podpory těmto lidem.

Kdyby byla úřední změna dostupnější dříve, tak by to těmto lidem velmi usnadnilo život. Jejich změna by byla rychlejší, a navíc by nemuseli zažívat řadu nepříjemných momentů. Mnozí transsexuálové musí totiž skoro každý den vysvětlovat, proč jejich doklady nesouhlasí s tím, jak vypadají a jak se prezentují.

Co je komu po tom, jak se kdo cítí

Lidé, kteří touží, procházejí nebo již mají za sebou změnu pohlaví, jsou často terčem útoků a je jimi pohrdáno. A přitom k tomu přece není důvod. To, že tomu někteří nerozumí, přece není důvod tyto lidi odsuzovat. Pokud se mi někdo představí jménem, které náleží opačnému pohlaví, tak je přece jeho věcí, jak chce být oslovován.

Charakter člověka přece neurčuje to, zda se cítí komfortně v těle, ve kterém se narodil. To, jaký máme na jednotlivé lidi názor, by mělo být ovlivňováno tím, jaké mají charakterové rysy a jak se chovají. Netvrdím ale, že všichni transsexuálové jsou dobří. Jsou to lidé stejní jako všichni ostatní a jsou mezi nimi dobří i špatní, stejně jako v jakékoliv jiné skupině.

Ústavní soud napravil tuto chybu

Naštěstí došlo k tomu, že Ústavní soud zrušil kontroverzní část občanského zákoníku, který podmiňoval úřední změnu pohlaví tím, že daný člověk projde kastrací. Jediná škoda je v tom, že tato změna bude platná až od druhé poloviny roku 2025.

Mluvčí soudu změnu komentoval tím, že soudci došli k názoru o neústavnosti takového požadavku na trans lidi. Je to podle nich hrubým porušením lidských práv, které nemá oporu ve vědeckých ani zdravotních poznatcích. Povinná kastrace byl útok na společenský i rodinný život konkrétního člověka.

I přes to, že vnímání trans lidí se v poslední době posunulo k lepšímu a téma již není tabu, bylo rozhodnutí soudu poměrně překvapivé. Stejný problém byl řešen i před dvěma roky s opačným výsledkem. Soudci sice mohou měnit své názory, ale takové změny v tak krátkém čase nejsou obvyklé. Nicméně rozhodnutí je konečné, protože když Ústavní soud rozhodne, že je něco protiústavní, musí to zákonodárci respektovat.

Nekastrujeme ani sexuální delikventy

Netvrdím, že by se měli sexuální devianti kastrovat, ale je to poměrně ironické, že sexuální predátory neměl stát potřebu povinně kastrovat a naprosto normální lidi, kteří si chtějí změnit pohlaví, k tomu nutil.

Ukazuje to pouze to, jak jsou nastavené hodnoty lidí, kteří tyto zákony připravovali. Nejspíše buď nepřemýšleli, a nebo jim připadalo jako dobrý nápad zavádět pravidla, která v podstatě pouze šikanují lidi, kteří mají často psychické problémy kvůli svému stavu a celkové náročnosti procesu změny pohlaví. Naštěstí nás soudci posunuli blíže k civilizovanému světu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz