Hlavní obsah
Názory a úvahy

Korupce - problém, o kterém všichni mluví, ale nikdo ho doopravdy neřeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Korupce je závažný problém po celém světě. Její výskyt ohrožuje rozvoj hospodářství a důvěru v instituce. Boj proti korupci by neměl být pouze heslem na plakátech, ale morální povinností.

Článek

Dopady korupce na veřejný život jsou nesmírné. Někdy může jít o snižování kvality poskytovaných služeb, jindy zase o život ohrožující nedostatky v nejrůznějších stavbách, kvůli rozkrádání finančních prostředků. Může se jednat také o předbíhání v různých čekacích listinách, což zhoršuje kvalitu života těm, kteří úplatky nedávají. Přijímání takových peněz deformuje společnost a dává bohatším privilegia. Tím se snižuje důvěra obyvatel ve stát a spravedlnost.

Boj proti korupci jako priorita

Před každými volbami zaplní veřejný prostor hesla o potřebě boje proti korupci. Po volbách jsou ale billboardy pryč a skutek utek. Ukazuje nám to vždycky další a další korupční případ. Kauzy se nevyhýbají téměř žádné politické straně, zatím snad jen Pirátům.

Politici musí být transparentní, aby nevzbuzovali pochybnosti o svých aktivitách. Důležitá je také ochrana lidí, kteří korupci nahlásí. Mnoho z nich má totiž strach takové jednání hlásit. Bojí se možné pomsty, nebo zametení stížnosti pod koberec.

Důležitá část boje proti korupci je také prevence. Ta může spočívat ve větším důrazu na transparentnost. Nutné by bylo posílení etických standardů. Mělo by zároveň probíhat vzdělávání u profesí, u kterých je zvýšená hrozba uplácení.

Tresty za korupci

Trestání lidí proviněných korupcí by mělo být co nejpřísnější. Negativní vliv na společnost je totiž nesmírný. Všichni si jistě vzpomínáme na nedávnou kauzu Dozimetr, kde se ukázalo, že jedna z ústředních postav - podnikatel Rédl, je vlastně nesvéprávný. Proto je problém ho řádně soudit. Nebo kauza Čapí hnízdo, která stále po několika letech není u konce, protože se nejspíš díky odvolání žalobců vrátí k soudu.

Všechna obvinění musí být řádně prošetřena. Vyšetřující k nim musí přistupovat nestranně a nezaujatě, což může být problém. Kromě trestů v podobě vězení musí soudy ukládat i odstrašující pokuty, aby se nikdo neodvážil chovat korupčně.

Velkou pomocí v tomto boji se spolupráce na mezinárodní úrovni. Korupčníci jsou většinou velmi movití lidé, kterým nedělá problém uprchnout do zahraničí třeba tak, jak to udělal Radovan Krejčíř. Státy mezi sebou musí spolupracovat na dopadání a vydávání zločinců. Rovněž sdílení informací je důležité, protože si jednotlivé státy navzájem mohou pomoci v rozplétání korupčních afér.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz