Hlavní obsah
Názory a úvahy

Měsíce konzumu končí, vraťme se k udržitelnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Letní měsíce jsou pro mnohé chvílí, kdy si můžou odpočinout. Oblíbená jsou letoviska na plážích moří. V nich toho můžeme zažít mnoho, ale udržitelnost to není. Vraťme se zpět do normálu.

Článek

Dětem prázdniny sice skončily, ale počasí stále dovoluje řadě lidem vyrážet k moři za sluníčkem. Část z nás navštěvuje velké resorty na turisticky oblíbených místech. V kurzu jsou zájezdy all inclusive s nekonečným množstvím jídla a pití.

Plasty

Ve většině případů se na takových dovolených vše, kromě hlavních jídel, podává v plastovém nádobí. Spotřebované množství je za jednoho člověka obrovské natož za celý hotel.

Mnohdy nebývá možnost využít plastový kelímek vícekrát. Pravidelně jsem na své dovolené nosil zpět na bar moje vypité kelímky s tím, ať mi do nich napustí nápoj znovu. I tak je obsluha vždy vyhodila a vzala nový. Frustrující pocit v dobách, kdy se všude řeší problém mikroplastů a plastového odpadu.

Plýtvání potravinami

Druhým problémem je plýtvání jídla. Jídelny hotelů jsou tak přímo vytvořeny. Nepřeberné množství rozličných druhů jídel, která přímo vybízí k ochutnávání a své pokrmy není třeba dojídat. To vede k vyhazovaní plných talířů, které se už nemohou zužitkovat.

Taková produkce vyhozeného jídla je zcela zbytečná. Ve světě mnoho zemí stále neví, jestli budou mít dostatek potravin, protože je na Ukrajině blokován vývoz obilí. Přitom existují konzumní resorty, které spíše představují muzeum obezity a přežírání. Momentálně jsme v situaci, kdy se v jedné části světa jídlem neuvěřitelně plýtvá a ve druhé se netuší, jestli budou mít pravidelnou stravu.

Řešit se to dá, ale jen částečně

Množství odpadu by šlo omezit využíváním plastových kelímků a talířků na více použití. U nás je známe z nejrůznějších podniků a festivalů jako zálohované. Pro majitele hotelů by to nebyl takový finanční zásah, protože se dají pořídit i s potiskem za zhruba 15 korun. S množstvím, které by museli koupit by cena nejspíš ještě klesla. A navíc by jich na příští roky nemuseli dokupovat tolik, což se u jednorázových říct nedá.

Částečným řešením u plýtvání jídla by mohlo být, kdyby hotely zúžili výběr z bufetů na několik předchystaných pokrmů a fungovaly by jako restaurace. Sice by to stále nezabránilo lidem v plýtvání. Snad by ho to alespoň částečně omezilo množství vyhozeného jídla.

Anketa

Přistupujete ke spotřebě na dovolené stejně jako v běžném životě?
Ano
100 %
Snažím se
0 %
Ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz