Hlavní obsah
Rodina a děti

Ceny táborů strmě vzrostly, za tábor zaplatíte i obnos ve výši minimální mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V České republice máme dlouhou tradici posílání děti na letní tábory. A je to dobře, protože tábory u dětí rozvíjí samostatnost, kreativitu a sociální dovednosti. Zároveň dávají možnost rodičům si odpočinout od nepřetržité celoroční péče.

Článek

Letos a částečně už minulých letech mnohé překvapila cena za tábory. Pro děti je to bezstarostný pobyt, kde řeší, jak se umístí jejich tým na hrách a podobné úsměvné otázky. Pro rodiče ale může být velmi stresující dopřát dětem těchto 14 dní. Cena letních táborů se za posledních pár let v mnoha případech téměř zdvojnásobila. Částky se pohybují od 6 000 Kč za 14denní pobyt až po 8 000 Kč za tábory týdenní, je pro mnohé rodiny obtížné si takový výdaj dovolit. Za dva týdny programu by rodina se třemi dětmi musela zaplatit částku, která přesahuje minimální mzdu, často se dokonce přibližuje té průměrné. A to je řešení pouze na polovinu měsíce. S ohledem na různé životní situace je pouze obtížně představitelné, že například rodič samoživitel s více dětmi bude moct své ratolesti na tábor poslat.

Je důležité si uvědomit, že mnohé tábory organizují dobrovolnické organizace ve kterých jejich vedoucí nemají plat. Těmto dobrovolníkům patří velký respekt. Ovšem ani absence mzdy vedoucích tábor neudělá dostupnější. Tak jako všude ve společnosti se i zde projevuje výrazné zdražení a inflace. Samotní organizátoři táborů si uvědomují nutnost pokrytí nákladů akce. Mnohdy ale nemají jak ušetřit, protože ubytování a strava už předtím byla minimalizována. Místo, kde se dá ušetřit, je náplň programu. Je to ale dobře?

Jestli se situace bude vyvíjet trendem stálého zdražování i v dalších letech, je možné, že naší krásnou tradici letních táborů úplně ztratíme. Nezbývá než doufat, že se z dvoutýdenního pobytu v přírodě s partou kamarádů nestane luxus pouze pro bohaté děti. Pocítili jste letos zdražení táborů? Vyjádřit se můžete do diskuze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz