Hlavní obsah
Finance

Mohu platit hotově? Ne, pouze kartou. Hotovost není platidlem budoucnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V současnosti si většinou můžeme vybrat, jestli budeme platit hotově nebo kartou, ale několik prodejců stále ještě nepřijímá platební karty. Situace se však v budoucnu bude pomalu obracet a obavy z tohoto vývoje jsou zbytečné.

Článek

V současnosti je zvykem, že lze téměř všude zaplatit kartou. Někdy se však stane, že na oznámení, že hodláme platit bezkontaktně, nám někteří prodejci s úsměvem sdělí, že přijímají pouze hotovost. Jenže to, co je dnes běžné, už nemusí za pár let platit. Jsem si jistý, že v budoucnu minimálně část prodejců přejde pouze na platby kartou.

Možná se v budoucnu nepříjemnosti s placením kartou tam, kde ji neberou, přemění na stejné situace, akorát s hotovostí. Půjde o přirozený vývoj, který bude reflektovat to, že kartu máme u sebe všichni téměř pořád a hlavně pro menší prodávající je nepraktické mít u sebe několik kilogramů drobných mincí, aby mohli zákazníkům vracet peníze.

Způsob platby se totiž v průběhu celé historie lidstva vyvíjí. Ušli jsme dlouhou cestu od výměnného obchodu až po placení mincemi a bankovkami. Peníze tak, jak je známe dnes, určitě nejsou na vrcholu a postupně k nim již několik let neodmyslitelně patří i možnost placení kartou penězi, které máme uložené na bankovním účtu.

Je to evoluce, které se nevyhneme, protože hotovost zkrátka není praktická. Objevují se hlasy, že ztráta možnosti placení hotovostí bude znamenat omezení svobody a že přijdeme o národní identitu, kterou nám symbolizují určité formy národní hrdosti. Jenže to jsou zbytečné obavy lidí vystrašených populismem některých politiků, kteří takto straší občany, aby je získali na svou stranu ve volbách.

Výhody pro malé obchodníky

Vše samozřejmě bude postupný a nejspíše pomalý vývoj, který se projeví nejdříve u malých podnikatelů. Například u trhovců na vánočních trzích nebo u nejrůznějších jiných obchodníků, kteří prodávají pouze večer v centrech velkých měst kvůli velké koncentraci lidí, kteří pro ně představují potenciální zákazníky.

Ti, aby byli schopní přijímat hotovost, musí mít vždy dostatek mincí na vrácení. Při představě, že obsloužíte za večer 500 lidí, každý druhý vám zaplatí bankovkou a vy mu budete muset vrátit například v průměru 13 korun, to znamená, že u sebe budete muset mít nachystanou hotovost o váze minimálně 3,7 kg.

Navíc prodejci, kteří se často přesouvají se svým stánkem, jsou ohroženi okradením nebo tím, že hotovost ztratí nebo někde zapomenou. Byla by to sice jejich hloupost nebo nepozornost, ale oni ji mohou snadno eliminovat tím, že u sebe hotovost mít nebudou. Namísto toho jim stačí obyčejný terminál.

V zahraničí standard

V mnoha zemích na západ nebo sever od nás je naprosto běžné, že například restaurace a kavárny nepřijímají jiné platby než kartou. Setkal jsem se s tím například v Dánsku nebo Německu. A k překvapení mnohých Čechů tyto státy neztratily národní identitu a v rámci žebříčku ekonomické svobody je Dánsko daleko nad námi a Německo pouze o jednu příčku za námi.

Ztráta národní identity? Kdepak

Častým argumentem, proč bychom se neměli vzdát možnosti placení kartou, je naše národní hrdost na naši měnu. Když odhlédneme od toho, že si voliči v roce 2003 sami odhlasovali zavázání České republiky k přijetí jednotné unijní měny eura, tak pokud jako jediný symbol naší státnosti vnímáte českou korunu, jste velmi špatní Češi.

Sice jsou na mincích i bankovkách vyobrazeny státní symboly a významné osobnosti, ale ve skutečnosti je máme pouze od rozpadu Československa, tedy 31 let. Myslím si, že hrdost bychom měli pociťovat právě k symbolům a naší historii, ne k tomu, kde jsou vyobrazeny.

Navíc jde přeci o mnohem více. Vlastenectví přece není pouhá hrdost při pohledu na mince nebo bankovky, ale měli bychom ji cítit při pohledu na krásnou přírodu, která se nachází v mnoha částech naší země. Nebo znalost samotné naší historie a tradic může být mnohem lepším způsobem než lpění na přežité hotovosti pro vyjádření lásky k naší krásné zemi.

Obavy ze sledování? Jsou i snazší způsoby

Mnoho lidí také argumentuje tím, že ztráta možnosti placení hotovostí bude znamenat, že stát i banky nás budou moci sledovat na každém kroku. Často je to srovnáváno s čínským bodovým systémem, podle kterého jsou lidé různě omezováni na svobodě podle toho, jaký vedou život.

Důležité je si uvědomit, že soudruzi v Číně vytvořili bodový systém i bez toho, aby museli rušit hotovost. Jsou totiž mnohem jednodušší způsoby, jak sledovat, kde jsme, co tam děláme a kdo je s námi. Například naše chytré telefony by se daly přesně k tomuto zneužít. Ostatně žádný despotický vládce v historii nemusel rušit hotovost, aby získal naprostou kontrolu nad společností.

Při blackoutu nebude možné platit

Další obavou mnoha lidí je, co se bude dít, když vypadne systém nebo nastane blackout. No, při blackoutu není pravděpodobné, že by trval více hodin nebo dokonce dní, protože to by znamenalo velké rány pro společnost v podobě rabování a tak dále. Navíc stejně většina velkých obchodníků není schopna prodávat ani za hotovost, pokud jim vypadnou systémy a oni z nich nemohou zboží odepsat a vytisknout účtenku.

Hotovost taková, jak ji známe, je přežitek minulosti, který ať chceme nebo nechceme, jednou zmizí úplně. Nestane se to dnes ani za rok, ale postupem času bude čím dál přirozenější to, že platíme kartou nebo jakýmkoliv chytrým zařízením, na úkor hotovosti, která je akorát zbytečnou komplikací.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz