Hlavní obsah
Finance

Musíme přijmout euro

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

S narůstající ekonomickou integrací EU je pro nás stále důležitější přijmout euro, což je povinností všech členských zemí. Tento krok by posílil naši pozici na společném trhu a zvýšil stabilitu v době měnových výkyvů.

Článek

Euro je jednotnou evropskou měnou, kterou má celkově 20 zemí unie. Poslední, která opustila od placení vlastními penězi, je Chorvatsko. I my ostatní členové EU k tomuto kroku budeme muset přistoupit, jakmile to naše ekonomická situace umožní. O konkrétním datu rozhoduje vláda daného státu po dohodě s Evropskou komisí.

Kritéria přijetí

Podmínky pro zavedení eura jsou jasně definovány v Maastrichtské smlouvě. Kritéria jsou nastavená velmi přísně, aby jeden stát neovlivnil celkovou hodnotu měny. Jejich splnění pak kontroluje Evropská centrální banka.

Mezi předpoklady patří:

  1. Míra inflace nesmí být o více než 1,5 procentního bodu vyšší než míra inflace tří členských států, které dosahují nejlepších výsledků
  2. Úroveň dlouhodobých úrokových sazeb by neměla být o více než 2 % vyšší než úroveň tří členských států, které dosahují nejlepších výsledků z hlediska cenové stability
  3. Měna musí být schopná držet si stabilitu vůči euru
  4. Musí být připravená potřebná legislativa pro změnu platidla

Výhody jednotné měny

Jednotné evropské platidlo přináší mnoho výhod. Stejná měna eliminuje rizika výkyvů směnných kurzů. To pomůže jednotlivcům i firmám při nákupech v zahraničí. Euro je v očích investorů stabilnější, a to pozici jednotné měny ještě více upevňuje. Jednodušší by bylo také porovnání cen a inflace v jednotlivých státech.

Nevýhody jednotné měny

Nic není černobílé a i nejskalnější podporovatelé přijetí eura by si měli přiznat možné nevýhody. Základní nevýhodou je ztráta kontroly nad měnou a jejím kurzem. Národní banky mohou v případě potřeby oslabovat nebo posilovat kurz národní měny, ale u nadnárodní měny to nejde, protože o tom rozhoduje Evropská centrální banka. Ta se musí řídit také požadavky jednotlivých států a vytvářet kompromisy. Opatření tedy nemusí být dostatečná a přijít v čas.

Mýty o euru

O jednotné měně koluje mezi lidmi spoustu mýtů a polopravd. Spousta z nich se dá snadno vyvrátit a uvést na pravou míru. Občané nemusejí mít euro rádi, ale je nezbytné, aby jejich názor byl založen na skutečných informacích.

Říká se, že euro způsobuje inflaci. Ve skutečnosti je inflace zaviněná kombinací různých faktorů. V posledních měsících si můžeme všimnout, že i bez něj máme vyšší inflaci, než je průměr v eurozóně.

Také není pravdou, že přijetí eura způsobí nezaměstnanost. Ve skutečnosti je nezaměstnanost vždy vázána s ekonomickou a geologickou situací v daném státě.

Poslední, co si zde vyvrátíme je údajná ztráta národní identity. Často je proti euru argumentováno národní hrdostí a identitou. Ta naše určitě není definována pouze Masarykem na bankovce. Je založená na historii, legendách a tradicích. Nic z toho by nám jednotná měna nevzala.

Anketa

Těšíte se na přijetí eura?
Ano
18,1 %
Nevím
1,5 %
Ne
80,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11515 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz