Hlavní obsah
Finance

Na Euro je pozdě: Zaveďme jednotnou digitální měnu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Kvůli nečinnosti našich politiků jsme přešlapovali příliš dlouho na místě a možná již je na přijetí eura pozdě. Musíme proto hledat alternativu, abychom se v budoucím světě neztratili. Ideálním způsobem může být vznik jednotné digitální měny.

Článek

Bohužel, od našeho vstupu do Evropské unie selhaly ve vztahu ke společné měně, euru, všechny vlády, které nám vládly. Euro jsme měli mít dávno a vstupem do evropského společenství jsme se k tomuto kroku zavázali. Bohužel, stalo se z toho pouze téma, na které mají všichni politici názor, ale nejsou ho nijak ochotni prakticky naplňovat. Ještě aby se chtěli vzdát vděčného tématu, na které voliči slyší.

Kromě opačného názoru mají političtí odpůrci i příznivci jedno společné. Všichni pouze o společné evropské měně mluví, ale nikdo nic nedělá. Odpůrci to mají samozřejmě jednodušší, protože pokud příznivci nepodnikají žádné kroky, tak jim nemusí nijak bránit.

Příznivci eura si příliš zvykli, že před volbami toto téma zvedne jedna či druhá strana, a díky tomu získají pár procent navíc. Potom voličům sdělí, že změna měny není otázkou jednoho volebního období, a nikdo jim tedy nevyčítá jejich nečinnost. Mají samozřejmě pravdu a pro vstup do eurozóny je nutné udělat náročné ekonomické změny.

Jenže členy EU jsme již přes 20 let a kdyby se s přípravami začalo ihned po vstupu, tak bychom platili eurem už 10, možná 15 let. Jenže, jak to u politiků bývá, skutek utek. Příští volby opět některá ze stran toto téma zvedne a získá část voličů, ale i kdyby se s přípravami začalo ihned po volbách, už bude možná pozdě.

K tomu si spíše myslím, že i kdyby vyhrály liberální proevropské strany, tak v tomto tématu nenastane žádný významný posun. Je to škoda, ale šanci přijmout euro jsme propásli. Svět se vyvíjí ohromnou rychlostí a technologie a digitalizace jsou budoucnost. Proto by měli naši politici začít mluvit o nové měně budoucnosti.

Bankovky a mince do sběru a muzea

Téměř všude se dá zaplatit kartou. A jsem přesvědčený, že tento trend bude pokračovat a jednou přijde moment, kdy i v malých stáncích a u prodejců, kteří se přesouvají, dojde k tomu, že budou akceptovat pouze platby kartou.

Proto je zcela zbytečné, abychom nyní prováděli složité a náročné kroky, abychom mohli přijmout novou měnu. Zkrátka je pozdě a bylo by to zbytečně drahé, složité a do jisté míry nepopulární. Naši politici by spíše měli iniciovat vznik nové jednotné digitální měny, která by mohla existovat zároveň s eurem nebo národní měnou.

Získali bychom tím výhody společné měny a zároveň bychom si ponechali vlastní české koruny, na kterých z nějakého záhadného důvodu záleží tolika lidem. Mně osobně, pokud to, čím platím, má hodnotu, je zcela jedno, zda mám koruny, eura, dolary, pesos nebo bitcoin.

Výhodou společné měny je zamezení ztrátám peněz během kurzového směňování. Každý to pociťuje v lehké míře na zahraničních dovolených, ale opravdový problém to začíná být u podnikatelů, kteří vyvážejí či dovážejí zboží. Rozdíl jednoho či dvou centů nemusí znít nijak závratně, ale pokud se jedná o nákupy milionů komponentů měsíčně, rozdíl už bude značný.

Sice již existují služby, s jejichž využitím můžete vložené peníze měnit na měnu, kterou zrovna potřebujete. Často je to však časově nebo množstevně omezené. Také to v plné míře neeliminuje problém se ztrátou peněz při takových převodech.

Proto by bylo nejlepší, kdyby se státy nejen unie, ale i ty okolní, domluvily na vzniku jednotné digitální měny, kterou by se dalo platit souběžně s měnou, která již v daném státě platí. Nejen, že by to zjednodušilo obchodování i cestování, ale byl by to další krok k propojení civilizace a provázání jednotlivých států.

V praxi by to mohlo fungovat tak, že v každém státě, který by na toto přistoupil, by byly ceny uvedeny v místní i jednotné digitální měně. Člověk by si následně mohl vybrat, v které chce zaplatit. Samozřejmě si uvědomuji, že by se při tvorbě mnoho ekonomů zapotilo, ale jejich úsilí by zvýšilo dostupnost světa lidem.

Navíc by měna existovala pouze virtuálně a nebylo by tedy nutné tisknout žádné nové bankovky ani razit mince. Bylo by to tedy i z ekologického hlediska výhodné. Samozřejmě by nešlo přímo o bitcoin nebo podobnou zavedenou kryptoměnu, ale právě v nich by se dala hledat inspirace.

Vlk se nažere a koza zůstane celá

Tímto způsobem by se dalo vyřešit dilema mezi příznivci i odpůrci eura. Česká koruna by nám zůstala a mohlo by docházet k finančním impulzům zahraničních investorů, které by mohly pozvednout naši ekonomiku, ale zatím jim brání nedůvěra v naši měnu.

Jenže bohužel by taková iniciativa narazila opět na absolutní neschopnost a lenost politiků, které si volíme do čela státu. Pokud by i takový nápad narazil na vlnu odporu části populace stejně jako euro, tak by to ve mně evokovalo, že se nyní za vlastenectví vydává nenávist ke všemu globálnímu.

Anketa

Jste pro zavedení jednotné digitální měny existující vedle měn národních?
Ano, ať existuje oboje
11,3 %
Ne, radši přechod na euro
17,5 %
Ne, zrušil bych národní měnu a přešel pouze na společnou digitální měnu
3,8 %
Ne, česká koruna bohatě stačí
67,4 %
Celkem hlasovalo 80 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz