Hlavní obsah
Názory a úvahy

Orbán předpovídá další migrační vlnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dániel Végel / wikimedia

V sobotu proběhlo jednání vedení maďarské vládní strany FIDEZ. Kromě bilancování dosavadních úspěchů došlo i na vize budoucnosti. Maďarský premiér předpovídá další migračni vlnu.

Článek

Vedení Orbánovy strany mělo v sobotu 9. září jednání, kde byla probírána budoucnost země a Evropy. Schůzka proběhla v obci Kötcse a Orbán ve svém projevu popisoval své dosavadní působení v čele země a strany. Během doby, kdy ovládal maďarskou politiku čelil evropský kontinent řadě výzev. Přes migrační krizi, světovou pandemii, až po nynější konflikt na Ukrajině. V budoucnosti vidí novou potenciální hrozbu.

O jaké migranty půjde?

Následovala i vize budoucnosti podle maďarského leadera. Podle jeho názoru se v Evropě dá do pohybu nová migrační vlna. Tentokrát ovšem neočekává běžence z arabských zemí nebo ze států s probíhajícími konflikty.

Má jít o migranty přímo z evropských zemí. Konkrétně o křesťany nespokojenými s poměry v západní Evropě. Ti se vydají na cestu Schengenským prostorem do Maďarska, kde by měli podle Orbána zakotvit.

Řada křesťanů opravdu může být znepokojená postupným uvolňováním svobod - hlavně směrem ke stejnopohlavním párům. Společnost v Maďarsku je velmi konzervativní a mohla by to být ideální volbou pro podobně smýšlející jedince.

Mají tu možnost

Evropská unie je založená na principech svobody. Jednou z touhle svobod je možnost zabydlet se v jakémkoliv státě společenství. Je tady možné, aby každý, kdo je nespokojený, odešel a usadil se jinde. Stejně jako to udělalo mnoho maďarských liberálů, mohou i konzervativci využívat svobody garantované EU a svobodně se stěhovat. Otázkou ovšem zůstává, zda o takové migranty bude v Maďarsku zájem.

Viktor Orbán vládne Maďarsku již od roku 2010 až do současnosti. Ani tehdy nebyl žádným politickým nováčkem. V politice je aktivní od pádu komunistického režimu a premiérský post zastával již mezi lety 1998 až 2002. Vyplní se jeho tedy jeho předpověď?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz