Hlavní obsah
Názory a úvahy

Peníze z předražených potravin má někdo v kapse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Řada z nás se setkává s problémem, že místo svých oblíbených značek potravin musíme kvůli plošnému zdražení kupovat levnější produkty. Jenže cena energií klesla a mzdy v potravinářském průmyslu také nejsou nijak závratné. Kde tedy peníze navíc jsou?

Článek

Už od začátku minulého roku se každý normální člověk potýká s výrazným zdražením běžných potravin. Někteří z nás se rozhodují, co nakoupí, v závislosti na slevové akci. Jiní rovnou sahají po levnějších značkách. Může za to jednak inflace, ale ze začátku tohoto problému to bylo dáváno do souvislosti hlavně s růstem cen energií.

Jenže otázkou zůstává, u koho v kapse končí peníze, které přeplatíme navíc oproti původním cenám. Možnou odpověď najdeme u našeho největšího producenta potravin. Tím je holding Agrofert předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Ten je momentálně uklizený ve svěřeneckém fondu, kvůli zákonu o střetu zájmů.

Firmy lídra hnutí ANO za minulý rok vykázaly zisk téměř 13 miliard korun. Babiš sice neustále opakuje mantru, že je největším plátcem daní, a to mu samozřejmě nikdo neupírá, ale jak tedy nakládá s rekordními zisky?

Odměňování zaměstnanců

Celkově uspokojivé vysvětlení by mohlo být, že vedení jednotlivých firem díky rekordním zisků rozdává své jmění mezi své zaměstnance. Pomohlo by jim to zmírnit dopady inflace a zlepšit životní úroveň. Koneckonců by tím Babiš ukázal, že má opravdu sociální cítění a soucit s lidmi, kteří se nemají nejlépe.

Když jsem hledal pozice v jednotlivých firmách, došel jsem ke zjištění, že zaměstnanci ze zisků neviděli ani korunu. Ve firmě Vodňanské kuře jsem našel pozici dělníka ve výrobě. Předpokládal bych, že tato pozice je klíčovou pro celou firmu. Nástupní plat je od 17 900 do 21 000 korun před zdaněním a dalšími poplatky. Nebudu tu rozepisovat platy ostatních pozic, ale žádná nedosáhla ani na průměrnou mzdu.

Samozřejmě má pod sebou holding desítky firem a možná se holt Babišovým kuřatům tolik nedařilo. Podívejme se tedy na Kostelecké uzeniny. A tam na tom jsou řadoví zaměstnanci opravdu lépe. Dělník výroby má od 21 480 do 25 000 korun hrubého měsíčně. Další pozice na tom nejsou o mnoho lépe, jenom technický specialista má platové rozmezí, kde horní příjmová hranice překračuje průměrný výdělek.

Je tedy vidět, že rekordní zisky nevedly k tomu, aby si polepšili zaměstnanci holdingu. Mzdy jim sice oproti začátku roku stouply, ale to bylo díky prezidentskému kandidátovi Josefu Středulovi, který obviňoval Andreje Babiše z toho, že jeho zaměstnanec s 16 380 korunami nemá šanci přežít. Nehrály zde tedy roli zisky, ale snaha o zvolení Babiše prezidentem.

Investice do kvality potravin

Když už tedy nebylo přidáno zaměstnancům k jejich nuzným mzdám, alespoň snad výdělek putoval do inovací, které zvednou kvalitu potravin. Na webových stránkách holdingu, ale žádné informace o modernizaci nejsou. Pouze se tam vágně píše, že „podrobují setrvalé inovace, zlepšují výrobní postupy a sledují také aktuální trendy v oboru.“

Takže teorie o modernizaci je nejspíše také mylná, protože například zprávy o inovacích v této firmě jsou velmi medializovány. Vzpomeňme si například na kauzu s inovativní linkou na toastový chleba. Velké množství inovací z posledních let ovšem jedno spojuje. Nejsou pořizovány ze zisků firem, ale z evropských a národních dotací.

Rozšiřování impéria

Správná odpověď, kam se poděly zisky holdingu je jednoznačná. Agrofert aktivně skupuje chemické firmy v zahraničí. Naposledy to byla rakouská firma Borealis zabývající se výrobou hnojiv.

Každý podnikatel si samozřejmě může se zisky ze svých firem dělat co chce. Ale rozhodně by neměl zneužívat dominantního postavení na českém trhu a odírat v době ekonomické krize občany z kůže. Ještě k tomu, když se majitel firmy v politice tváří jako ochránce všech, kteří na tom jsou špatně.

Stejně za to může Fiala

Dnes je velmi populární veškeré společenské problémy házet na premiéra Petra Fialu. A on za ně samozřejmě částečně může, protože má v rukou jedinečný nástroj, a tím je spotřební daň. Jejím snížením pro základní potraviny by teoreticky mělo dojít ke zlevnění. Samozřejmě za předpokladu, že by si obchodní řetězce nebo producenti nerozhodli strčit si peníze za zlevnění do kapsy.

Jedna věc je bezesporu vina premiéra. Tou je, že vyhrál volby. Dostáváme se teď do roviny spekulací, která způsobuje právě střet zájmů bývalého premiéra. Nikdo totiž nemá možnost vyvrátit, že vysoké ceny nešponuje sám Andrej Babiš, jako součást politického boje proti vládě.

Petr Fiala rozhodně není ideální premiér a svojí politikou pouze nahrává hnutí ANO další a další voliče. Dle posledních průzkumů je velmi pravděpodobné, že další vládu bude skládat právě Andrej Babiš. A vůbec bych se nedivil, kdyby jeho první vládní úspěch hned první den vlády bylo to, že výrazně sníží cenu potravin.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz