Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rakušan zapomněl, že není kapitán sportovního mužstva ani vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Velvyslanectví Ukrajiny v České republice/ wikimediam commons/ CC BY 4.0 DEED

Vládní představitelé se nejspíše začali předhánět, kdo vypotí bizarnější video. Po nákupech s Petrem Fialou jsme dostali možnost nakouknout do sportovní šatny Víta Rakušana. Tam ke spoluhráčům promlouvá o konci kompromisů a cenzuře.

Článek

Předseda Starostů a 1. místopředseda vlády Vít Rakušan se ozval občanům s novým videem na sociálních sítích. Na něm k nám promlouvá ze sportovní šatny a má jasný vzkaz. Slibuje, že už nebude dělat kompromisy, promluví si s premiérem a skoncuje s cenzurou. Zní to celkem jasně, ale stejně těžko říct, co tím vlastně myslel.

Takový vzkaz by dával smysl od opozičního politika, který se snaží mobilizovat voliče proti vládě. Jenže předseda Starostů je jedním ze stěžejních členů současné koaliční vlády. Jak si potom vyložit odmítání kompromisů, které jsou v koalici nezbytné? Nebo řeči o cenzuře? To nám ministr vnitra naznačuje, že tu doteď cenzuru toleroval? Videem nám pokládá hodně otázek, jenže od člena vlády v polovině mandátu by nám měl radši dávat odpovědi.

Dále je celý segment o premiérovi pro člověka nečitelný. Předpokládal jsem, že členové vlády spolu běžně komunikují a není tedy potřeba o tom informovat ve videospotu. Nebo o čem tak důležitém si chce s Petrem Fialou promluvit, že o tom takto informuje? Možná se dočkáme první veřejné hádky představitelů vlády. Jak si to totiž jinak vyložit než přímou kritiku předsedy vlády.

Konec kompromisů by znamenal konec vlády

Samotná demokracie je založena na kompromisech. Začíná to již u kompromisu občanů při volbách, kde volí mezi stranami nejblíže jeho názorům. Následně musí vzniknout koaliční vláda, kde jednotlivé strany dělají kompromis mezi svým programem. Díky vzájemným ústupkům jsou následně schopni vládnout.

Momentální vláda v tomto působí velmi konzistentně. Umí se dohodnout za zavřenými dveřmi a veřejnosti naservíruje hotový kompromis. Jsme tak ušetřeni nekonečných hádek a vzkazů přes média, které jsme zažívali v jiných volebních obdobích.

To teď ovšem končí, protože Vít Rakušan již nehodlá na kompromisy přistupovat. Jsou tedy jenom dvě možnosti, jak toto vnímat. Buď byl Rakušan stále vyhecovaný ze zápasu a své slova tedy zveličil a na kompromisy ve skutečně nezanevřel. Nebo se rozhodl, že ve vládě nebude hlasovat pro nic, co nebylo v jeho předvolebním programu. To by znamenalo, že vládou stejně projde vše, na čem se zbytek koaličních partnerů dohodne a Starostové budou v pozici pátého kola u vozu.

Ze sporu s premiérem nic nezíská

Takováto přímá kritika předsedy vlády je od ministrů ve vládě Petra Fialy nezvyklá. O to víc je zarážející, že video vyvolává dojem, že spolu předsedové koaličních stran nekomunikují. V kombinaci se špatnou komunikací vlády s veřejností, kterou vnímáme všichni a která je ve videu rovněž zmíněná, to představuje reálnou hrozbu v dalším propadu důvěry v čelní představitele státu.

Navíc ze sporu s Fialou nemá Rakušan co získat. Pokud by mu šlo o odstavení premiéra, tak by se novým stejně on sám ani nikdo ze Starostů nestal. Buď by padla celá vláda, nebo by se předsedou vlády stal někdo jiný z ODS.

Ani jeden ze scénářů by pro Starosty nebyl ideální. Konec celé vlády by nejspíš směřoval k novým volbám, které by naprosto jistě dovedly Rakušana do opozice. A když politik ztratí svoji funkci, tak je to jako když dělník přijde o lopatu. Stejně jako dělník bez lopaty nic nevykope, tak politik bez funkce nic neprosadí.

Stojí při sobě pouze, když nejsou volby

Pravděpodobně je to pouhé plácnutí do vody, aby lidé viděli vlny a měli tak důvod volit Starosty místo koalice SPOLU. To ukazuje, že dosavadní, na pohled neotřesitelná jednota vlády, trvá pouze do voleb. Letos nás totiž čekají hned dvoje volby, a to evropské a krajské. Starostové do voleb vykročili razantně. Kromě videa zveřejnili i novou vizuální podobu strany.

Jenže tento přístup zbytečně rozvrací stabilně existující vládu. Pokud už od teď bude vláda řešit jeden uměle vytvořený spor za druhým jen z důvodu volební kampaně, tak by bylo nejspíše nejlepší, aby to již zabalili a podali demisi.

Starostové získali jako posilu do voleb do Evropského parlamentu neúspěšnou prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou. Proto se zdá pravděpodobné, že se dočkáme i okopávání prezidenta. Tím se postaví mezi vládu a opozici, aniž by do jednoho z těchto táborů plně patřili. A možná je to přesně tato cesta, kterou chtějí jít a nabídnout nějakou střední cestu místo opozice a ODS. Jestli jim to voliči uvěří, se dozvíme až po volbách.

Konec cenzury nebo izolace od lidí

Na závěr videa nám ministr vnitra oznamuje, že dosavadní cenzura skončila a teď už se budeme moci bavit bez ní. Ale co tím Rakušan ve skutečnosti myslí? Vlastně nemluví o konci cenzury, ale o konci vlastní sebeizolace od normálních lidí.

Celé video je totiž ve skutečnosti pouze propagací pro jeho turné po regionech. I přes konfliktní styl prezentace záměru vyrazit mezi občany se nejspíše nesetká s přísnou kritikou. Koneckonců na setkání stran většinou chodí hlavně podporovatelé a odpůrce to buď nezajímá, nebo tam rozhodně nepůjdou v klidu diskutovat.

Již mnohokrát se ukázalo, že politikům velmi pomáhá, když vyrazí mezi lidi. Viděli jsme to u Andreje Babiše nebo Petra Pavla. Co je potřeba ocenit je to, že předseda Starostů první zastávky své spanilé jízdy nemíří tam, kde má největší podporu, ale tam, kde pravidelně vede opozice.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz