Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rockstar nebo nudný úředník? Kdo je lepším politikem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Ať už za současné vlády nebo za té minulé jsme byli svědky několika problémů, které provázely obsazování uvolněných míst ve vládě. Znamená to snad, že máme nedostatek politiků? A jak by takový politik měl vypadat?

Článek

Zamysleme se, jak by měl vypadat ideální politik. Silná charismatická osobnost nebo nudný úředník? Já se přikláním k tomu, aby politici byli spíše nudnými úředníky, kteří mají schopnost srozumitelně vysvětlit své kroky. Nepotřebuji, aby se představitelé vlády chovali jako hollywoodské celebrity nebo ještě hůř, aby klesali na úroveň influencerů pro malé děti.

Momentální stav naší politiky mi připadá, že nemáme osobnosti ani úředníky. Naše momentální politická scéna je prázdná s mnoha nekompetentními figurkami bez charismatu. Jednou z mála opravdu výrazných osobností naší politiky je Andrej Babiš.

Přes PR aktivitu některých politiků mnohdy nejde úplně pochopit, co by ve vládě dělali. To je podle mě důležité, aby politik srozumitelně řekl, jak bude postupovat a proč. Bohužel je naše společnost nastavená tak, že kdyby ve volbách stál proti sobě nudný úředník, který by stroze odvykládal recept na dokonalý svět a slavná celebrita se spoustou reklamních frází, tak jistě vyhraje celebrita.

Názory místo pozlátka

Sice jsem mladý, ale několika voleb jsem se již účastnil. Vždy jsem volil tu stejnou stranu. Nešlo mi však o osobnost v čele strany. Těch se tam za tu dobu vystřídalo několik. Vždy mi přišel správný a nejbližší jejich volební program.

Plně chápu, že lidé chtějí, aby politici působili jako někdo z běžného života. Další z nás obyčejných lidí. Jenže oni nejsou. Někteří politici měsíčně vydělají skoro stejně jako někteří občané za rok. Už jenom jejich astronomický plat je oprošťuje od každodenních problémů.

Proč by se tedy měli tvářit jako jedni z nás? V každém případě to bude pouze přetvářka a snaha se zalíbit. Mnohem důležitější u politiků by měly být ovšem řešení, která nabízí. Nežijeme přece již v době komunismu, kdy museli politici sami sebe označovat za dělníky nebo rolníky, aby měli obyvatelé pocit, že tu vládnou stejní lidé jako jsou oni.

Tanečky na sociálních sítích do politiky nepatří

Není to problém pouze Aleny Schillerové, ale ona je v tanečních kreacích na videích nejviditelnější. Vzhledem k tomu, že zastávala post ministryně financí, do kterého by se jistě ráda vrátila, tak mě jako voliče zajímá, jak by v této funkci postupovala.

Uznávám, že boky rozhýbat umí přiměřeně jejímu věku, ale nemá to žádnou vypovídající hodnotu o tom, jak bude řešit krize, ve kterých se momentálně nacházíme. Ona a další jí podobní politici sice často kritizují, ale nenabízí žádná řešení. Pouze se někdy znemožní na internetu.

Osobnosti do politiky patří pouze někdy

Během naší historie jsme měli několik výrazných osobností ve vedení našeho státu. Například Tomáše Garrigue Masaryka nebo Václava Havla. Určitě bylo prospěšné, že v klíčových událostech našich dějin stáli oni v čele národa.

Jenže to byly výjimečné okamžiky, kdy bylo potřeba národ sjednotit a upevnit společnost v nových pořádcích. Teď se náš stát nijak netransformuje a není tedy důvod si do politiky volit výrazné osobnosti, které jsou programově a ideově prázdné.

Amerika je extrémní příklad

Takový střet nudného úředníka a rockstar vidíme ve Spojených státech. Nevypadá to, že by se do prezidentských voleb zapojil výrazněji někdo jiný než Joe Biden a Donald Trump. Jeden má charisma na bodu mrazu. Ten druhý zase září všude, kam přijde.

Jenže i přes image Donalda Trumpa se jako prezident neosvědčil, a proto ho Američané podruhé nezvolili, namísto něj si vybrali nevýrazného Bidena. V současnosti není schopný prezident Biden čelit kampani vedené Trumpem. Ten je schopný i z úspěchů současné hlavy státu udělat v mediálním prostoru katastrofu.

O některých kandidátech vlastně nic důležitého nevíme

Když se koukneme na asi nejvýraznějšího kandidáta mimoparlamentní strany ve volbách do Evropského parlamentu, je jím Filip Turek. Charisma bezesporu má a daří se mu plnit mediální prostor. Viděl jsem s ním již několik rozhovorů a dalších propagačních materiálů.

Ale nedozvěděl jsem se nic o tom, co v Evropě chce dělat. Za to vím, že rozumí autům a závodil. Také sám sebe označuje za legendu, o čemž by se asi dalo polemizovat, protože před volbami byl znám pouze v určité komunitě.

Raději bych byl, kdyby mě zastupovali lidé, kteří sice nejsou výrazní, ale za to mají odbornost a vědí, jak se mají zachovat, aby vyřešili problémy. Bohužel hlad po osobnostech je ve společnosti velký, ale myslím si, že není potřeba dělat z politiky jakousi obdobu reality show. Těch máme na televizních obrazovkách dostatek.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz