Hlavní obsah
Aktuální dění

Úspěšný, oblíbený, a to se neodpouští: Brutální útok na německého politika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Waldemar Salesski/ Wikimedia commons/CC BY-SA 4.0 DEED

V pátek 3. května došlo v Drážďanech k napadení Matthiase Eckeho, který je lídr kandidátky sociální demokracie do Europarlamentu. Europoslanec byl napaden skupinou několika mladistvých útočníků.

Článek

Průběh kampaně do Evropského parlamentu v Německu poznamenala smutná událost. Skupina útočníků napadla Matthiase Eckeho, který je výrazným politikem německé sociální demokracie. Německý kancléř Olaf Scholz, který je rovněž sociálním demokratem, útok na politika důrazně odsoudil a označil jej za něco, co do demokratického světa nepatří.

Šéf spolkové vlády rovněž vyjádřil znepokojení nad tím, že jsou podobné incidenty v Německu na vzestupu. Napadení Eckeho rozhodně není ojedinělou událostí. Těsně před tímto útokem došlo nedaleko ke stejné situaci, kdy pravděpodobně stejná skupina napadla i podporovatele strany Zelených.

Oba napadení zrovna vylepovali své předvolební plakáty v rámci kontaktní kampaně. Kromě setkávání se se svými příznivci však oba politici narazili na skupinku čtyř agresorů, kteří neměli chuť a vůli diskutovat o politických názorech na budoucnost jejich země.

Násilníci si počínali opravdu brutálně. Pomocník strany Zelených po napadení vyvázl sice zraněný a otřesený, ale oproti Eckemu je relativně v pořádku. Ecke byl totiž po napadení ve vážném stavu a bylo nutné ho převézt do nemocnice, kde musel dokonce podstoupit operaci a minimálně nějaký čas se zpět ke kampani nebude moci vrátit.

Násilí místo diskuze

Kromě těchto dvou incidentů se podobné události v Německu stávají před volbami pravidelně. Například v roce 2019 byl napaden člen politické strany AfD, která je opoziční vůči nynější vládě. To nám ukazuje to, že násilné činy provádějí lidé na obou stranách politického spektra.

To je v demokratickém světě zcela nepřípustné. Myšlenky jiných se nám mohou nelíbit, ale porazit je musíme vlastními názory. Fyzického napadání bychom se měli vyvarovat a důrazně takové činy odsoudit. Opravdu to není něco, co by bylo přípustné v 21. století v civilizované Evropě.

Ukazuje to pouze strach ze slabosti argumentů oněch útočníků. Kdyby totiž byli přesvědčení, že jejich názory na směřování státu nebo EU mohou být lepšími než řešení, které nabízí sociální demokraté nebo Zelení, jistě by se neuchýlili k takto barbarskému činu. Snaha fyzicky zlikvidovat ostatní politiky je něčím, za co by měly padat vysoké tresty.

Policie by na dopadení pachatelů měla využít veškeré možnosti. Musíme doufat, že podobné případy budou důkladně prošetřeny. Světlo do případu vnesl až jeden z podezřelých, který se nejprve s činem svěřil rodině a následně se rozhodl sám přihlásit na policii.

K útoku se přiznal nezletilý

Během víkendu po útoku se již na policii přihlásil mladík, který je podle jeho slov jedním z útočníků. Na policii se dostavil v nočních hodinách spolu se svojí maminkou, kde se k činu přiznal. Dalšímu vyšetřování bude podroben na svobodě, protože se u něj nepředpokládá, že by plánoval útěk před spravedlností.

Kupodivu se nejedná o žádného politického oponenta zraněných politiků. Mladý muž dokonce není dospělý a je mu pouhých 17 let. Svědčí to o ovlivnitelnosti mladých, který se již v raném věku stávají politicky radikální. Policie následně, nejspíše díky jeho výpovědi, byla schopná vypátrat i zbylé útočníky.

Ve všech případech se jednalo o muže ve věku 17 až 18 let. Minimálně u jednoho z nich bylo možné dohledat vazby na krajní pravici. Jenže nejedná se o problém pouze na straně pravice. Podobným útokům byli již v minulosti vystaveni i příslušníci krajně pravicových stran.

Podobné útoky

Vládní politici ze sociální demokracie sice z útoků obviňují krajně pravicovou Alternativu pro Německo (AfD). Její rétorika se značně vyhrotila a v mnoha případech tvrdí, že vládní strany jsou existencionálním ohrožení Německa. Tato rétorika je sice velmi nebezpečná, ale nesmíme zapomínat, že podobné tendence jsou i na opačném politickém spektru.

Například v roce 2019 došlo k napadení právě člena strany AfD. Útok na Franka Magnitze byl rovněž proveden ve skupině útočníků. Tyto případy nejsou ojedinělé. Od roku 2019 jsou na vzestupu a celkově jich bylo do současnosti zaznamenáno přes 2 tisíce. Nejvíce právě na Zelené, sociální demokraty a členy AfD.

Civilizovaný svět se propadá do chaosu

Za poslední roky jsme i jinde v zahraničí byli svědky mnoha podobných násilností. Jedním z těch největších byl útok na americký kapitol. Ten byl proveden ze strany davu naštvaných voličů Donalda Trumpa.

Dav se po projevu bývalého prezidenta přesunul k americkému parlamentu. Jejich cíl byl „dodat odvahu zbabělým republikánům“. Tímto způsobem chtěli zabránit potvrzení výsledků voleb, ve kterých Donald Trump prohrál. Násilníci byli natolik odvážní, že do parlamentu vtrhli a přítomní zákonodárci museli být evakuováni. Někteří z útočníků se dokonce fotili v kancelářích a brali si z nich nejrůznější předměty.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz