Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda bude rozdávat milióny, ale jen těm bohatým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

V posledních týdnech se v České republice diskutuje nový dotační program vlády. Dotační titul je znám pod názvem Oprav dům po babičce. Opět se pomáhá pouze bohatým.

Článek

Stát místo řešení nedostupného a předraženého bydlení nabízí vlastníkům nemovitostí další milion korun. Naprosto upřímně je nutné říci, že ten, kdo vlastní nemovitost, není chudý. Obzvláště, když v dnešní době nájem a energie mnohdy nepokryje ani jedna výplata. Už tak rozsáhlý příkop mezi jednotlivými třídami společnosti se akorát dále prohlubuje. Na střední a nižší třídu momentálně dopadá inflace mnohem více, než na bohatší část společnosti. Bylo by tedy vhodnější, aby se vláda zaměřila na obecnou dostupnost bydlení.

Parametry dotace

Program bude spuštěný v průběhu roku 2024 a bude zaměřený na komplexní renovaci rodinných a rekreačních nemovitostí určených k trvalému pobytu. Úspěšní zájemci si budou moci přijít až na milion korun. Dotace ovšem bude vyžadovat 50% spoluúčast, to znamená, že k získání celé částky bude nutné provést opravy v dvojnásobné hodnotě. Další podmínkou je použití optimálního zateplení.

Další milion pro bohaté

Momentálně se nacházíme ve složitém společenském období. Po několika letech světové pandemie a nejrůznějších restrikcí jsme se dostali do období vysoké inflace a zdražování. Po mnoha ránách pro lidi nejvíce ohrožených chudobou je to gesto absolutního nezájmu možná až k výsměchu.

Při pohledu na takzvaný ozdravný balíček musíme všichni cítit, že čím chudší člověk je, tím více na něho dopadne. Úspory se hledají, kde to jen jde a jsou rušené některé daňové výjimky a podpory. Náhle ale vláda našla několik desítek, možná stovek milionů pro vlastníky nemovitostí.

Dostupné bydlení

Vláda by se spíše než na podporu rodinných domů měla zaměřit na stavbu nových bytů. Pomoc obcím s rozvojem bytového fondu by sice bylo dočasně dražší řešení, ale opravdu by pomohlo těm správným lidem. Navíc by to byla návratná investice, která by se časem začala vyplácet. Momentálně pociťujeme stárnutí populace, a v případě, že se nám nepodaří zvýšit porodnost, budeme opravdu stát před sociální krizí. Mladá generace nemá jistoty ani v bydlení, je tedy nepravděpobné, že v nejisté situaci bude mít děti.

Komu dotace pomůže

Kromě vlastníků nemovitostí je zde další subjekt, který na dotaci vydělá. Tím je jedna z vládních stran KDU-ČSL. Strana se podle aktuálních průzkumů potácí někde kolem 2 % voličské podpory. Potřebují se tedy zavděčit svým tradičním voličům, kteří jsou hlavně na venkově. Úplatky voličům, kterých jsme byli svědky za éry vlády Andreje Babiše, jsou tedy zpět. Žádný koncept ani smysl, pouze úplatek úzké skupině voličů.

Něco pozitivního

Na tomto dotačním programu lze ovšem najít i klady. Mnoho domů chátrá a pro jejich majitele by to mohl být impuls k tomu, aby místo stavby nového domu zrekonstruovali starší obydlí. To zpomalí rozpínání vesnic do okolních luk a lesů, což alespoň na nějakou dobu zachová přírodu v okolí vesnic a měst.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz