Hlavní obsah
Aktuální dění

Vláda nedostatečně informuje: Milostivé léto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

Milostivé léto je akce mířená na oddlužení, která za poslední dobu probíhá již po druhé, tentokrát v termínu od 1. července do 30. listopadu 2023. Ovšem vláda se dopouští opět stejné zásadní chyby.

Článek

Komunikace je opět úskalí, které vládní strany nedotáhli do zdárného konce. Akce běží již celý týden a kromě několika sdílených příspěvků na sociálních sítích vládních představitelů se na internetu, který je momentálně jeden z největších zdrojů informací, se neobjevila žádná masivní reklama. Samozřejmě je od vlády ohleduplné udělat akci na oddlužení, ale k čemu taková akce je, když o ní nikdo neví?

V České republice je momentálně 600 tisíc lidí v exekucích, a i když se akce nedotkne všech zadlužených, protože se zaměřuje pouze na lidi s dluhem ke státu nebo některé státní organizaci, jedná se o nezanedbatelné množství. Ve společnosti, kde je každý dvacátý člověk zadlužený, je potřeba vracet co nejvíce lidí zpět do plnohodnotného finančního života. Akce se zaměřuje na úroky z prodlení, penále, pokuty za opožděné daňové přiznání a náklady na řízení (včetně exekučních nákladů).

Jak můžete postupovat, aby se vaše dluhy vyřešili? V prvním kroku musíte zjistit výši a ověření dluhu. To můžete udělat pomocí webu „MOJE daně“ a „cPortál“ ovšem finanční správa doporučuje počkat s tímto prvním krokem až na srpen, protože weby nejsou plně funkční. Další fází je samotné podání žádosti o odpuštění. To provedete v průběhu Milostivého léta buď přes již zmíněné weby nebo datovou schránku. Žádost budete muset zároveň podat přímo na úřad, který dluh eviduje. Třetím krokem je splacení dlužné částky, která musí být připsána na účet nejpozději poslední den akce (30. listopadu 2023). U dluhů přesahující 5 000 korun je možné domluvit splátky. Následně je potřeba si ověřit, že vše proběhlo v pořádku.

Důležité je zmínit rizika exekucí. Pro člověka může zadlužení znamenat redukci příjmu, blokace majetku s následnou ztrátou bydlení pro celou rodinu. Neřešené dluhy se mohou vyšplhat do několikanásobné výše dlužné částky.

Je zarážející, že i přes snadnost oddlužení a velké množství lidí v exekucích, vláda směrem k propagaci nevyvíjí téměř žádné úsilí. Do diskuze můžete napsat jestli jste o akci věděli, nebo se chystáte ji využít. Šiřte prosím informace o akci lidem, kterým by mohla pomoci.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz