Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vládo, proč jsou ochucené cigarety problém, ale alkohol ne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Vláda se rozhodla udělat přítrž ochuceným elektronickým cigaretám. Lákají mladé a stávají se alternativou klasických cigaret. Ochucený alkohol je však mnohem horší, ale to ministry nechává klidné.

Článek

Vláda připravuje nový zákon, který omezuje možnosti vapování u nás. Dle mého názoru jde o správný krok, avšak zdá se mi, že vládní politici upřednostňují jednu návykovou látku na úkor druhé, což podle mě není správné. Pokud je něco škodlivé a zároveň lákavé, měla by na to být aplikována stejná pravidla jako na vše ostatní. Navíc, u zákazu ochucených elektronických cigaret je použit naprosto stejný argument jako u ochuceného alkoholu.

Změna vyhlášky č. 37/2017 Sb. totiž upravuje, jak mají vypadat elektronické cigarety a jaké mohou mít příchutě. V podstatě jde o zakázání ochucených náplní. To bude mít jistě mnoho pozitivních dopadů, ale zároveň i několik negativních. Z elektronických jednorázových cigaret to udělá v podstatě neprodejný artikl, který postupně nejspíše téměř vymizí.

Samozřejmě, pokud nevznikne nějaká alternativa, která bude obcházet zákon, stejně jako jsme viděli u látek typu HHC a podobně, kdy byly ihned nahrazeny jinými se stejnými účinky. A ono to samozřejmě dává smysl, protože i ve svém okolí vnímám, že ochucené cigarety jsou mezi mladými lidmi stále více populární.

Na druhou stranu se minimálně zatím považují tyto elektronické cigarety za zdravější alternativu než ty klasické. Možná proto, že nebyl dostatek času vyzkoumat všechny možné negativní následky. Jejich zákaz ale část uživatelů pošle zpět k tradičním cigaretám, u kterých víme přesně, jak moc jsou škodlivé.

I když s tímto krokem minimálně částečně souhlasím, protože ve svém okolí vnímám, že minimálně část uživatelů elektronických cigaret nepřejde na klasické cigarety, přichází mi na mysl jedna otázka: Je vláda slepá, nebo nevidí, že to stejné, co dělá tabákový průmysl, dělá i ten alkoholový?

To stejné, ale jiná pravidla

Dá se říct, že v posledních 10 letech vidíme ohromný rozmach příchutí. Ať už jde o limonády, bonbóny, sušenky, cigarety nebo alkohol. Trend je takový, že se všichni snaží nabídnout svým zákazníkům širokou škálu ochucených produktů. Jediným cílem je zavděčit se všem.

A přesně to se děje i s alkoholem. Sám bych nedokázal spočítat, kolik ovocných příchutí piv, vodek nebo ginů jsem v poslední době ochutnal. Upřímně, jako občanovi této země mi nijak nevadí, že mám větší výběr z nepřeberného množství příchutí alkoholu a mohu si tedy vybrat to, co mi chutná.

Jenže argument o lákavosti pro mladistvé a nové konzumenty je naprosto stejný. Znám mnoho lidí, kteří nepijí pivo, protože jim nechutná, ale ochucené pivo si klidně dají. To znamená, že kdyby neexistovaly různé ovocné příchutě, tak by ho zkrátka nepili. Proč před touto skutečností vláda zavírá oči?

Asi každý, kdo pije alkohol, i já, má své oblíbené druhy tohoto omamného nápoje. Mnohdy mě motivuje koupit si láhev jen proto, že vidím příchuť, kterou neznám, a rád bych zjistil, zda mi bude chutnat. Pokud nám ministři chtějí udělat konzumaci omamných látek méně lákavou, tak proč nezakážou i ovocné příchutě alkoholu stejně, jako to plánují u cigaret?

Nechápejte mě špatně, je mi naprosto lhostejné, co kdo kouří nebo co pije. Jde mi o ten nesmyslný dvojí metr, který naše vláda aplikuje. Alkohol je přece také škodlivý. A rozhodně není škodlivý pouze trochu, nebo dokonce méně než cigarety.

Alkohol doslova ničí zdraví, rozvrací rodiny a pomáhá zakládat nechtěné rodiny. Samozřejmě i cigarety mají mnoho nepříjemných vedlejších efektů. Jenže jako nekuřák, který konzumuje alkohol, jsem schopen zhodnotit, že pro společnost je horší alkohol než cigarety. Krásně to ilustruje otázka: Kolik zločinů bylo spácháno po 10 cigaretách? Nevím, ale nejspíše jich bude výrazně méně než po 10 pivech.

Komu chce vláda pomoci?

Každý z nás, včetně ministrů, by se měl zamyslet nad tím, komu se vláda snaží pomoci a komu vychází vstříc. Jde vládě opravdu o obecné blaho všech občanů, a hlavně mladistvých? Nebo existuje lobby, které je v jednom odvětví omamných látek výrazně silnější než v tom druhém?

Těžko říci, ale je to podobné jako osvobození tichých vín od daně. Tehdy bylo vládou argumentováno, že ubozí vinaři nebudou schopni konkurovat velkopodnikatelům. Škoda, že je stejně nezajímají osudy malých trafik nebo podnikatelů, kteří si na elektronických ochucených cigaretách postavili svůj obchod.

Když absurdně, tak pořádně

Chápu, že vláda chce zajistit, aby cigarety lidem nechutnaly, ale i to lze vyhnat do extrému. Měl jsem tu čest zkusit obyčejnou cigaretu s filtrem i bez filtru a mohu říci, že jedna byla výrazně lepší než ta druhá. Proč tedy vláda nezakáže filtry na cigaretách? Sice je to méně zdravé, ale část kuřáků by to jistě odradilo.

Stejně tak by u konzumace alkoholu pomohlo zrušit ochucené nealkoholické nápoje, které se s alkoholem kombinují. Pro zdraví lidí by to bylo jistě lepší, kdyby ubylo alkoholiků, kteří konzumují tento omamný nápoj v drincích.

Je smutné, že se vláda vydala cestou omezování alternativ tabákových výrobků a přitom ponechává bez povšimnutí alkoholové výrobky, které zjevně také cílí na mladé. Myslím si, že přes zákazy cesta nevede. Navíc pokud jsou selektivní k různým druhům legálních drog.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz