Hlavní obsah
Aktuální dění

Volební chaos v USA

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Každé 4 roky se dočkáme strhující podívané při prezidentských volbách ve Spojených státech. Letos je však rozhodování mnohem dynamičtější. Relativně přehledná situace se během několika týdnu velmi zamotala.

Článek

Ve 21. století jsme nezažili dynamičtější vývoj předvolební situace, než ten aktuální před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Je to dáno systémem, který definuje, kdo vlastně bude kandidovat. V USA jsou totiž pouze dvě strany, které mají jistotu, že kandidát jedné z nich se stane prezidentem. Jedná se o Demokratickou a Republikánskou stranu.

Systém stranických primárek je složitý a zdlouhavý. Proto již více než rok před volbami začíná předvolební kampaň. Jednotliví kandidáti si postupně budují pozice, aby mohli zvítězit ve volbách uvnitř strany a následně se mohli ucházet o možná tu nejdůležitější politickou funkci na světě.

Proto je vždy více než půl roku dopředu jasné, kdo bude kandidovat. I letos to vypadalo na opakování minulých voleb z roku 2020 a opět se spolu měli utkat Joe Biden a Donald Trump. A dokonce to vypadalo, že je již jasno o výsledku, který nás na podzim tohoto roku čeká.

Mnozí s velmi krátkou pamětí by mi to rozporovali, ale ještě před několika týdny se zdálo, že demokrat Biden bude schopný lehce porazit republikána Trumpa. V první debatě 27. června, kde se spolu tito dva kandidáti utkali, měl totiž Biden jediný úkol: dokázat, že je fit a odrážet Trumpovy útoky. Kdyby se mu to podařilo, mohl mít vyhráno.

Jenže série událostí, kterých jsme byli svědky od této debaty, je nejen bezprecedentní, ale naprosto mění vše, s čím všichni počítali. Trump o vlásek přežil strašný pokus o atentát, stal se tak hrdinou a nakročil do Bílého domu. Mezitím demokraté musí hledat náhradu za prezidenta, který se rozhodl stáhnout kandidaturu.

Osudná debata

Joe Biden byl ohrožený hlavně kvůli svému vysokému věku. Mnozí tvrdili, že mu zdraví již tolik neslouží a není způsobilý k tomu, aby další čtyři roky vedl zemi. Do debaty tedy nastupoval s tím, že pouze musí všem pochybovačům zavřít pusu. Dále mu stačilo odrážet útoky a mohl se snadno stát favoritem.

Naneštěstí pro demokraty se to nepodařilo. Bidenovi nebylo mnohdy rozumět a někdy mu srozumitelnost jeho slov spíše škodila. Působil zmateně, slabě a nemocně. Zatímco Trump byl energický a dokázal svého oponenta dostat na lopatky. Na Bidenově straně sice byly argumenty, ale nedokázal je říct dostatečně důrazně.

Po debaklu nastal chaos a panika v řadách demokratů. Na Bidena se již nedokázali spolehnout, že by mandát obhájil. Proto zahájili soukromé i veřejné debaty ohledně nového kandidáta. To většinou nebývá zvykem, protože když v minulých volbách jeden z kandidátů něco pokazil, strana se kolem něj naopak ještě více semknula.

Atentát na Donalda Trumpa

Další událostí, která rozvířila stojaté vody letošních voleb, byl pokus o atentát na Donalda Trumpa. Střelec ukrytý na střeše s ostřelovací puškou pouze těsně minul lebku a zranil prezidentovi ucho. Střelba na politiky sice není ničím úplně novým, protože hned 4 prezidenti USA byli zastřeleni v úřadu, ale ve 21. století to byl šok.

Těžko říci, jestli to bylo osobností tohoto kandidáta, nebo se mu hlavou prohnal místo kulky marketingový plán, ale fotka, na které ho zakrváceného odvádí ochranka a on výhružně zvedá pěst, je jasným signálem, že je připraven na cokoliv, co přijde.

V očích mnoha Američanů i lidí po celém světě to z něj udělalo mučedníka a hrdinu, kterého zachránila prozřetelnost. Ukázal tím také, v jaké kondici a mentálním rozpoložení se nachází, což byl silný kontrast s Bidenem, který často působí slabě a zmateně.

Odstoupení Joe Bidena

Nebyl to blesk z čistého nebe, protože se o jeho odstoupení mluvilo již týdny a byl k tomu vyzýván. Bývá zvykem, že úřadující prezident má většinou možnost obhajovat a ve straně se proti němu příliš lidí nevymezuje. Letos jsme se však dočkali toho, že Biden čelil pochybám i ze strany svého nejbližšího okolí.

Těžko říct, zda si tímto krokem demokratická strana pomohla, protože budoucí kandidát má již omezený čas se dostat do podvědomí lidí. Na druhou stranu tato strana s miliony členů má i jiné známé osobnosti, které již prošly řadou voleb a jsou schopné obstát. Trump na druhou stranu bude muset celkově změnit svoji strategii, kterou měl připravenou.

Ať vyhraje kdokoliv, není to tragédie

V USA jsou každé volby zahalené aurou toho, že když zvítězí kandidát, kterého nepreferujeme, bude to konec světa, jak ho známe. Přenáší se to bohužel i do Evropy a pouze to rozšiřuje polarizaci naší společnosti. Pravdou je, že i když jsou Spojené státy prezidentským systémem, hlava státu stejně nedisponuje neomezenou mocí.

Donald Trump již jednou prezidentem byl a to, jestli byl dobrý nebo špatný, nezáleží na názoru Evropanů, ale pouze na názoru Američanů. V historii byli i špatní i dobří prezidenti USA a svět to sice ovlivňovalo, ale nikdy to nebylo ničím zásadním. Musíme pouze doufat, že budou zachovány transatlantické vztahy a spojenectví. Opětovné zvolení Trumpa by bylo možná i včasným budíčkem pro Evropu, protože nejsme připraveni čelit mezinárodním výzvám sami.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz