Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zálohované pet láhve: Ekologický a hospodárný způsob záchrany planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

V dnešní době je na šetrnost k životnímu prostředí kladen čím dál větší důraz. Zálohování má v ekologii zásadní význam. Vracení pet lahví přináší řadu pozitivních dopadů pro naši planetu i peněženku.

Článek

V České republice máme velmi dobrý systém recyklace odpadů. Řada lidí u nás třídí a kontejnery na tříděný odpad nalezneme na každém rohu. Mohlo by se tedy zdát, že začít se zálohováním plastových lahví u nás nemá význam a byla by to zbytečná změna. Opak je pravdou, protože pro naši planetu je mnohem lepší výrobu plastů omezit, než jenom správně řešit odpad.

Životní prostředí je přímo odkázané na naši šetrnost. Plastový odpad je znám pro svoji dlouhou dobu rozkladu v přírodě. Proto již řada států přijímají opatření pro redukci výrobků z plastu.

Snížení energií

Výroba nových pet lahví je velmi energeticky náročná. Už jenom samotný proces výroby v továrnách je drahý. Zároveň musíme počítat se zdroji na získání surovin k výrobě plastů. Jejich opětovné využití by tedy snížilo celkové množství skleníkových plynů. Bylo by to tedy vhodné řešení pro eliminaci plastového odpadu v přírodě a zároveň řešení špatného klimatu.

Podpora recyklace

Zálohování plastových lahví je součástí většího systému recyklace. Vrácené lahve jsou zhodnoceny a ty v pořádku jsou důkladně očištěny a opětovně naplněny. Ty ve špatném stavu jsou dále recyklovány a využity. To vytváří téměř uzavřený koloběh třídění odpadu, ze kterého zbytečně nevychází použitelné láhve a nemusí být dodáváno obrovské množství nových.

Zálohování funguje

U nás není vracení obalů úplně nové téma. Zálohování znají všichni, kdo kupují lahvové pivo. Proto každý, kdo tvrdí, že by to u nás nešlo, nemá pravdu. Tento systém recyklace je u nás proveditelný.

Po celém světě to již zavedla řada zemí a nehlásí s tím spojené žádné problémy. Právě naopak se u nich zlepšila kvalita přírody, protože ubylo vyhozeného plastu. Nám kulturně nejbližší stát - Slovensko to již zavedl a funguje jim to naprosto normálně.

Zálohování pet lahví je jednoduchý systém, kdy každý z nás může přispět k tomu, aby nevznikal další plastový odpad. Jednoznačně je to správný krok k udržitelnému životu na naší planetě.

Anketa

Jste pro zavedení zálohování pet lahví?
Ano, je to dobrý nápad
42,9 %
Ne, stávající systém je dostačující
7,1 %
Ne, je to další zbytečný nesmysl
50 %
Nevím, nemám na to názor
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz