Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zapomenuté významné osobnosti: Alice Masaryková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Coufal

Objevte zapomenuté historické postavy, jejichž příběhy bychom neměli opomíjet. Od významných vizionářů po odvážné hrdiny, čeká na vás dobrodružství plné zázraků. Objevte často opomíjené osobnosti!

Článek

Alice Masaryková se narodila 3. května 1979 ve Vídni a zemřela 29. listopadu 1966 v exilu v USA. I přes zastínění svým otcem T. G. Masarykem a bratrem Janem se sama politicky angažovala. Zaměřovala se zejména na sociální problematiku a prosazovala práva žen.

Mládí

Narodila se do rodiny budoucího československého prezidenta. V raném věku se její rodina přestěhovala do Prahy, kde vystudovala dívčí gymnázium. Na základě svého snu stát se lékařkou se přihlásila na lékařskou fakultu. V té době bohužel panovaly na univerzitě pravidla, že ženy například nesmí skládat zkoušky. Po roce musela školu opustit a následně studovala na filozofické fakultě, kterou úspěšně dokončila.

První dáma

V době, kdy se její otec stal prezidentem byla její matka již těžce nemocná. Alice se proto musela ujmout postu první dámy. Vznikem republiky získala rovněž post poslankyně za Slovensko. Její politický kapitál jí umožnil plně se věnovat sociální pomoci. Stála za vznikem Československého červeného kříže, kde se stala předsedkyní. Vznik této organizace pomohl zlepšit životy lidí, které osud nešetřil. Koneckonců na základech této organizace vznikl novodobý Český červený kříž fungující stále. Alice se svým aktivním přístupem a výborným vedením zasloužila za výrazné zlepšení sociálních podmínek velké části populace.

Exil před nacismem

V období před 2. světovou válkou byla přesvědčena v mírové řešení. Ovšem situace se vyhrotila až po Mnichovskou dohodu, která Alici zlomila a nutila odcestovat do exilu v USA. Alice se však nehodlala vzdát a rozhodla se udělat přednáškové turné po Spojených státech, kde by vysvětlovala chybu spojenců naší republiky. Ovšem nesetkala se s úspěchem a musela turné zrušit. Situace neprosté beznaděje ji dohnala téměř k šílenství a zbytek války prožila v různých sanatoriích. Po válce se krátce vrátila do Prahy do svého domu.

Exil před komunismem

Její opětovný návrat do nově obnovené republiky však neměl dlouhého trvání. Po komunistickém převratu a smrti svého bratra roku 1948 se uchýlila opět do USA do Chicaga. Nikdy se nevdala a bezdětná zemřela roku 1966.

I tak končí osobnosti o kterých jste možná nikdy neslyšeli. Koho považujete za významnou osobu, o které málokdo ví?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz