Hlavní obsah
Bydlení

Náš vysněný domeček: Město, nebo vesnice?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Jonáš

Dřív jsme žili v pražském bytě a starali se hlavně o to, abychom zvládli zaplatit vysoký nájem. Dnes bydlíme na vesnici a naší největší starostí je, abychom měli dostatek dřeva na zimu.

Článek

Rozdíl mezi životem v Praze a na vesnici je poměrně velký.

Když to vezmu jednoduše, tak v Praze jsou těžká léta, na vesnici zase zimy. Při pětiminutové cestě v Praze od tramvaje do kanclu vám není úplně hej, protože teplota na teploměru ukazuje 30 °C, ale na černém betonu s nulovou zelení v okolí to dělá mnohem víc. Není se kam schovat, kde se osvěžit, kde se nadechnout. V zimě tu sice je občas problém s dopravou (hlavně s vlaky, které každý rok přestanou vozit lidi včas do práce při prvním napadnutí 1 mm sněhu), ale jinak to zas taková změna podle mě není.

Oproti tomu na vesnici je nám v létě hej, protože máme zahrady, kde se můžeme opalovat, napustit si bazén, máme chladné terasy a někteří z nás (nebudeme sami sebe jmenovat) i staré domy, které jsou v létě příjemně chladné. Ale zimy, ty nám dávají zabrat… To víte, v městských bytech stačí otočit kohoutem u topení a máte teplo. V baráku se musíte sakra snažit, abyste si teplo domova udrželi. Pokud v létě podceníte přípravu, v zimě klepete kosu.

Ano, na vesnici se už v létě připravujeme na zimu. Nasekat dříví, připravit dostatek třísek na podpal, objednat brikety nebo složit pár set kilo uhlí. Zateplujeme domy, opravujeme kotle a kamna, pořizujeme přímotopy „kdyby náhodou“, záložní zdroj „kdyby náhodou“ a opravujeme, co se dá. Protože v zimě je tu všude ticho, jsme zalezlí doma u krbu, venku se toho moc dělat nedá, tedy pokud vám rampouch nerozbije čelní sklo auta či vám nezamrzne vjezdová brána. Občas je potřeba odházet pár metrů sněhu, posypat zledovatělou příjezdovou cestu a domluvit si home office, protože po té ledovce se dá dojet maximálně tak do prvního nejbližšího pangejtu. Ale jinak je tu fakt krásně.

Původně pocházím z vesnice na Moravě a tenkrát jsem si řekl, že velkoměsto bude trošku změna. No byla, a jak jsem se rád vrátil zpět na vesnici (i za cenu té neustále dříny!), ač o pár set tisíc kilometrů dál na západ. Víno tu sice nemáme, ale za to krávy ano, na každém rohu (fakt myslím krávu jako zvíře :D ).

Co vyhrává u vás město, nebo vesnice? Co si tam ceníte nejvíce?

Anketa

Co je podle Vás lepší?
Město
9,2 %
Vesnice
43,4 %
Každé má něco do sebe
47,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 76 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz