Hlavní obsah
Názory a úvahy

Benešovy dekrety jsou zbytečné strašidlo, které mělo být dávno zrušeno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stzeman (2017-09-01), Public domain, via Wikimedia Commons

K čemu jsou v současnosti Benešovy dekrety? Objektivně k ničemu. Zůstaly jen jako plevel v českém právním systému. Hodí se však politikům, aby skrz ně mohli ovlivňovat volby a hrát si na národní zachránce.

Článek

Česko-německé vztahy považuje většina lidí za urovnané. A je to z velké části pravda. Z obou stran už proběhlo mnoho aktů smíření a také byla uzavřena Česko-německá deklarace. V ní Německo přiznává svou odpovědnost za následky, které přinesla politika nacistů. Česká strana zase prohlásila, že lituje utrpení a křivd způsobených poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením Němců z tehdejšího Československa a lituje stejně tak nepotrestání excesů, které při vysídlování proběhly.

Dekrety bez významu, který přesto budí emoce

Přesto však stále odmítáme zrušit Benešovy dekrety, které jsou přitom právně vyhaslé a pouze zaplevelují naši legislativu. Hlavním důvodem hysterie kolem rušení dekretů je strach, že by sudetští Němci a jejich potomci získali právní nárok na zabavené a rozkradené majetky. To už ale nepřipadá v úvahu, ačkoliv by to někteří z nás považovali za spravedlivé. Navíc asi všichni víme, jak se nově příchozí osídlenci s nulovým vztahem ke krajině dokázali o tyto majetky postarat - velká část původních domů zmizela z povrchu zemského nebo jsou v dezolátním stavu.

Dalším důvodem je, že velká část lidí se vnitřně z Česko-německou deklarací neztotožňuje. Stále trvají na hloupém principu kolektivní viny, který byl dekrety uvalen na celé tři miliony sudetských Němců. A co je ještě horší, stále se najdou zastánci české lůzy, která po válce kradla a páchala násilí, kteří si stále stojí za tím, že msta na všech Němcích ber rozlišování viny či neviny byla správná. Benešovy dekrety jsou pro ně jakýsi symbol toho, že násilí, loupení a deportace byly oprávněné.

Foto: Wikimedia Commons / Bundesarchiv, B 145 Bild-F001153-0015A / Hundertmark / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE

Zeď pohřešovaných sudetských Němců v táboře Červeného kříže

Nástroj k manipulaci s voliči

Poslední důvod je čistě politický, kdy jsou dekrety využívány jako nástroj k ovlivňování voličů. S Benešovými dekrety jsou v politickém prostoru spojená známá protiněmecká klišé. Je to tradice už z dob komunistické vlády. Politici ale tohoto strašáka rádi živí dosud, protože na emoce funguje dokonale. Třeba Miloš Zeman i díky tomu vyhrál první prezidentskou volbu. Politikům se proto nehodí Benešovy dekrety rušit, když s nimi mohou manipulovat volby.

Co přinese zrušení Benešových dekretů

Pokud bychom Benešovy dekrety zrušili, přineslo by to hned několik benefitů. Česká strana by plně naplnila prohlášení v Česko-německé deklaraci zrušením dekretů, které omlouvají pachatele zločinů na Němcích ještě půl roku po konci války a přijala by určitou sebereflexi. Jako bonus bychom vzali politikům nástroj, který dokáže ovlivňovat volby. Německá strana a oběti odsunu by zase konečně získali jakési zadostiučinění, že na události spojené s odsunem nejsme hrdí, nehlásíme se k nim a způsobené utrpení i princip kolektivní viny považujeme za chybu předchozích generací.

Česko by se mělo od této hrozné zátěže oprostit. Je v zájmu nás všech, aby dekrety skončily na smetišti dějin.
Bernd Posselt

Co s historickou křivdou dál?

Přímé aktéry vražd, poprav, znásilňování, loupeží a mučení už bohužel nepotrestáme. Tyto činy však zapomenuty nebudou a dokud si nepřiznáme, že je nám to líto, s minulostí se nikdy nevyrovnáme. Je potřeba si uvědomit, že jsme se na několik měsíců snížili na úroveň těch, proti kterým jsme za protektorátu bojovali. Neštítili jsme se masových poprav a zřizování koncentračních táborů s nelidskými podmínkami. A to jen a pouze ze msty. Ne z touhy po spravedlnosti, ale touze po mstě a krvi. Čím dál více lidí si to uvědomuje, ale jsou zde tací, kteří nejen zločinů z minulosti nelitují, ale i dnes by se zachovali stejně. A to je i varováním, abychom se příště dokázali postavit i zlu z vlastních řad.

Anketa

Souhlasíte se zrušením Benešových dekretů?
Ano
10,1 %
Ne
89,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4208 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz