Hlavní obsah
Sport

Fotbalová Slavia stojí za Ukrajinou. Zrušila zápas se Slovanem Bratislava, který tajně hrál s Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Кирилл Венедиктов, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

Slavia varovala Slovan Bratislava, že pokud odehraje zápas s Dynamem Moskva, vzájemný zápas zruší. A tak se i stalo. Slovan si totiž s Rusy zahrál a dokázal, že jako klub nemá charakter. Výtěžek z náhradního utkání Slavie půjde pro Ukrajinu.

Článek

Fotbalová Slavia Praha měla 4. února odehrát přípravné utkání se Slovanem Bratislava. Všechno je ale nakonec jinak. Slovenský tým totiž v tichosti nastoupil proti ruskému týmu Dynamo Moskva. Slávistický šéf Jaroslav Tvrdík přitom varoval, že pokud Slovan s Rusy opravdu zápas odehraje, Slavia zápas zruší.

Slovan utkání úplně zatajil a nikde o něm neinformoval. Moskevské Dynamo ale zápas vysílalo živě a netrvalo dlouho, než se celá kauza provalila. Celá záležitost ukázala, že Slovan Bratislava nemá sebemenší respekt k obětem války z řad ukrajinských fotbalistů, kteří si své další utkání už nikdy nezahrají. Putinův zločinný režim navíc na Ukrajině bombarduje i sportoviště, takže zatímco se v Rusku hraje fotbal, na Ukrajině na fotbalové stadiony dopadají bomby.

Vyjádření šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka:

Zatímco většina evropských fotbalových klubů podporuje Ukrajinu a oběti ruské agrese, Slovan Bratislava se tváří, že se nic neděje. Ruskou agresi nijak neodsoudil a neváhá obchodovat s ruským klubem Akhmat Groznyj. Tam působí v čestné funkci Ramzan Kadyrov, který vysílá vojáky vraždit na Ukrajinu a je velmi blízký Vladimiru Putinovi. K tomu se hodí dodat další zajímavost, že firma Grafobal Group majitele Slovanu Kmotríka podniká skrze dceřinou společnost právě v Rusku.

To, že fotbalový Slovan dokonce odehrál zápas s Dynamem Moskva popírá morální hodnoty evropského fotbalu a porušuje jednotný přístup v bojkotu ruských klubů v době agresivní války na Ukrajině. Je pochopitelné, že s někým takovým nechce mít Slavia nic společného. Naprosto by tím popřela svou filozofii a dosavadní pomoc těžce zkoušeným Ukrajincům.

Sport jako nástroj ruské propagandy

A proč se plete politika do sportu? V Rusku je totiž politika se sportem těsně provázána. Většinu fotbalových týmů například vlastní vlivné státní podniky a oligarchové ze sankčních seznamů. Kvůli tomu ruské fotbalové týmy už téměř dva roky nemohou hrát evropské soutěže, kluby s nimi neobchodují ani nehrají přátelská utkání.

Slovan tajným zápasem s ruským týmem předvedl, jak je možné si zde dne na den zničit dlouho budovanou pověst. A celá událost mu může zkomplikovat i budoucí jednání o přestupech, dalších přátelských zápasech nebo jednání se sponzory.

Z nepříjemné kauzy dojemný příběh

Je dobře, že fotbalová Slavia jasně dala najevo, že zastává jasné hodnoty, které nehodlá porušit. Navíc díky celé kauze vzniká velký fotbalový příběh, protože se sešívaní místo Slovanu Bratislava utkají s jiným slovenským týmem, konkrétně s FC ViOn Zlaté Moravce. Ty mají sice v této sezóně jedinou výhru a v tabulce první slovenské ligy jsou poslední. Herně tedy za Slovanem zaostávají, ale morálně a hodnotově jej vysoce převyšují. Celý příběh dokresluje to, že Zlaté Moravce se jako náhradní soupeř přihlásily samy na sociální síti X Slavie. Výtěžek z přátelského zápasu navíc půjde na podporu Ukrajiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz