Hlavní obsah
Názory a úvahy

Uprchlíci z Ukrajiny vydělávají i na české seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo zprávu, podle které Česko vyplatilo uprchlíkům zhruba 16,33 miliardy korun. V odvodech se už ale státu vrátilo 12 až 15 miliard. Poměr se tedy obrací a Ukrajinci začínají vydělávat i na naše důchody.

Článek

Ruská invaze na Ukrajinu začala předloni 24. února. Od té doby do Česka začaly proudit desetitisíce válečných uprchlíků. Velkou vlnu solidaritu projevili nejen jednotlivci, ale také stát. Sami pamatujeme sovětskou invazi z roku 1968, takže se alespoň trochu dokážeme vžít do kůže Ukrajinců. Ukazuje se i vysoký morální kredit vlády Petra Fialy, která vytrvává v pomoci napříč snahám proruských sil a dezinformátorů.

Stát do současné doby vyplatil válečným uprchlíkům na humanitárních dávkách dohromady 16,33 miliardy korun. K tomu můžeme ještě připočítat 2,84 miliardy korun, které ze státní kasy putovaly lidem, kteří ukrajinské uprchlíky v této těžké situaci ubytovali. Průměrná výška této podpory činila 9000 Kč.

Foto: Jan Beránek, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Pomoc ukrajinským válečným uprchlíkům na Pražském hlavním nádraží

Ukrajinci už přispívají do našeho rozpočtu

K dispozici už jsou i odhady, kolik uprchlíci z Ukrajiny do státního rozpočtu naopak přispěli. A proruští dezinformátoři, kteří každou chvíli straší nezaměstnaností a příživnictvím Ukrajinců, rozhodně radost mít nebudou. I přes rozdílný jazyk se totiž váleční uprchlíci velmi rychle a příkladně zařazují do naší společnosti.

Ve většině případů si našli práci a jejich děti chodí do českých škol. V odvodech z výdělků se tak za minulý rok vrátilo zhruba 12 až 15 miliard korun, což je většina dosud vydané částky na pomoc Ukrajincům. Vzhledem k tomu se dá očekávat, že letos už budou ukrajinští váleční uprchlíci do rozpočtu více přispívat než z něj dostávat.

Peníze od Ukrajinců mohou pomoci důchodovému systému

Český státní rozpočet momentálně není v dobré kondici. V porovnání let 2019 a 2024 je nárůst výdajů státního rozpočtu 43 %, ale nárůst příjmů jen 28,9 %. Výdaje státu tedy vyrostly podstatně více než příjmy. Nejvíce od roku 2019 vzrostly výdaje na penze, a to o 234 miliard korun. Až daleko za seniory je armáda, kam šlo za posledních pět let o 83 miliard více, což je ovšem v době ruské agrese nutné. Tyto statistiky jen poukazují na to, že důchodový systém je v současném stavu neudržitelný. Zejména kvůli nezodpovědným valorizacím z dob vlády Andreje Babiše.

Až současná vláda zatáhla za pomyslnou záchrannou brzdu, když mimořádně valorizace snížila. Stačit to ale nebude, a právě důchody budou oblastí, kde bude i v budoucnu chybět nejvíce peněz. Právě tam mohou jít desítky miliard, které přinesou do českého rozpočtu ukrajinští uprchlíci. Někteří se sice časem vrátí domů, ale část jistě zůstane. To pomůže českým firmám i seniorům, na jejichž důchody peníze chybí.

Nenávist místo díků

Naše pomoc Ukrajině je nezbytnou morální povinností. Nyní se navíc ukazuje, že je prospěšná i pro naši ekonomiku. Příchod ukrajinských uprchlíků vyřeší nejen nedostatek zaměstnanců ve firmách, ale také pokles příjmů státního rozpočtu. Místo nenávisti a urážek bychom se jako společnost měli k Ukrajincům chovat slušně a s přijetím. Jednoduše tak, jak se sluší chovat k našim hostům. Proruští politici, aktivisté a lůza by si měli uvědomit, že bojem proti pomoci uprchlíkům i samotné Ukrajině přispívají jen k tomu, abychom se díky agresivní ruské politice sami za pár let ocitli jako hosté v jiné zemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz