Hlavní obsah
Názory a úvahy

Schválení nižší valorizace penzí Ústavním soudem je dobrou zprávou i pro seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kirk, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Vláda Petra Fialy loni jednorázově upravila mechanismus valorizace důchodů kvůli vysoké inflaci. Ústavní soud nyní rozhodl, že to nebylo protiústavní.

Článek

Vláda loni v čase vysoké inflace jednorázově upravila mechanismus valorizace důchodů. Původně plánované zvyšování penzí by totiž nebylo vzhledem ke stavu státního rozpočtu udržitelné. Penze i přes snížení valorizace stouply, ale méně, než senioři očekávali. Průměrný důchodce tím přišel na důchodu zhruba o tisíc korun měsíčně.

To se setkalo s nevolí některých seniorů a mimořádné snížení valorizace napadla skupina poslanců ANO u Ústavního soudu. Jako svědci vypovídali ekonomové, statistici, státní úředníci, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ústavní soud rozhodl

Verdikt Ústavního soudu je takový, že neexistuje žádné základní právo na trvalé zvyšování důchodů či kopírování růstu inflace. Stát podle něj musí zohledňovat stav veřejných financí. Z pohledu Ústavního soudu je klíčové, aby při uskutečňování důchodové politiky nedošlo k vyprázdnění samotné  podstaty základního práva na přiměřené zabezpečení ve stáří. To se ale podle soudu v tomto případě nestalo.

Jinými slovy se dá rozsudek přeložit tak, že nemůžeme zruinovat státní rozpočet, abychom mohli seniorům kompletně vyvážit vliv inflace. Ve složité době si musíme mírně utáhnout opasky všichni a nemůžeme ze státního rozpočtu utrácet neúměrně hospodářské situaci. Senioři se navíc nemusí bát snížení životní úrovně, protože snížení valorizace není nijak razantní.

Soud také odmítl, že by se opozice neměla možnost k návrhu dostatečně vyjádřit. Zároveň připomněl, že pokud opozice využila stanovený čas pro jednání o snížení valorizace k obstrukcím, nemůže se odvolávat na to, že jí vládní většina k projednání nedopřála dostatečný čas. Zneužívání práva oddalovat či blokovat rozhodnutí přijímané většinou nemá podle Ústavního soudu vést ke znemožnění efektivního výkonu moci vládnoucí většinou. Tyto závěry snad budou poučením pro opozici i do budoucna, aby příště místo zdržování využila čas ke konstruktivním návrhům.

Schválení nižší valorizace je dobrou zprávou pro všechny

I když se teď někteří penzisté budou nepochybně zlobit, je dnešní usnesení Ústavního soudu dobrou zprávou i pro ně. Pokud by totiž dnes soud vynesl opačný verdikt, důchodový systém by přestal být udržitelný a jednalo by se o hrozbu i pro celý státní rozpočet. Takové důsledky by pak dopadly na každého bez rozdílu, včetně samotných seniorů. A to snad přeci nikdo nechce, včetně nezodpovědných poslanců ANO, kteří mimořádné snížení valorizace soudně napadli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz