Hlavní obsah

Čaputová udělila Zemanovi tvrdou lekci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Parliament/Wikimedia Commons

Prezidentka Zuzana Čaputová se po volbách i přes veškeré animozity zachovala jako skutečný vyspělý státník

Před nástupem Petra Pavla do úřadu, řada Čechů závistivě hleděla na Slovensko. Rozdíl mezi tehdejšími hlavami států byl do očí bijící. A i přesto, že Miloš Zeman již není prezidentem, dostal zpětně lekci z toho, jak by se měla hlava státu chovat.

Článek

Slovensko nabralo východní směr

O slovenských parlamentních volbách se snad napsalo téměř vše. Odborníci do detailu rozebrali výsledky, možné povolební koalice nebo vzájemné vztahy jednotlivých lídrů stran. Přesto jeden zásadní moment zůstává mimo hlavní proud zájmu. Jde o roli, kterou v souvislosti s volbami sehrála slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Nedělní povolební probuzení vypadalo v případě většiny Slováků stejně. Jako první brali do ruky telefon či ovladač od televize, aby se dozvěděli, jak nakonec dopadlo sčítání hlasů. Navzdory odhadům z exit pollů zvítězil ve volbách SMER-SD vedený bývalým premiérem Robertem Ficem. Pomyslný míček se tak dostal na stranu prezidentky Zuzany Čaputové, protože v její kompetenci bylo vybrat osobu a pověřit ji sestavením nové vlády.

Čaputová, s odkazem na ústavní tradici, pověřila sestavením vláda Roberta Fica, tedy lídra vítězné strany. Přestože byla odtažitost mezi prezidentkou a Ficem zřejmá již od prvního podání rukou, zachovala se přesně tak, jak se v demokratické společnosti očekává. Žádné snahy o svévolnou manipulaci s volebními výsledky. Na první pohled nic překvapivého, běžný povolební vývoj. To bychom však nesměli mít zkušenosti s Milošem Zemanem a jeho volebními hrami.

O důvěrách a koalicích

V první řadě je potřeba objasnit jednu věc - přes všechny chybné interpretace je pravda taková, že v Česku není prezident povinen pověřit sestavením vlády lídra vítězné strany. V praxi k tomu však obvykle dochází, zejména proto, že vítěz voleb disponuje největším počtem křesel ve Sněmovně, která rozhoduje o vyslovení důvěry vládě. Ač tedy prezidenta nesvazuje žádné konkrétní pravidlo pro výběr osoby, kterou pověří sestavením vlády, měl by prezident na tomto místě jednat co nejvíce státotvorně, aby došlo k co nejrychlejšímu sestavení nové vlády, které Poslanecká sněmovna vysloví důvěru.

Co by to však býval Miloš Zeman za prezidenta, kdyby se, jak je jeho dobrým zvykem, nechoval při volbách jako egoistický cynik. Připomeňme si situace z dvou předešlých voleb do Poslanecké sněmovny:

  • Rok 2017 a drtivé vítězství Andreje Babiše, kterému Miloš Zeman naservíroval bianco šek tím, že již dopředu avizoval, že v případě nevyslovení důvěry ve Sněmovně, pověří Andreje Babiše k sestavení vlády i podruhé. Jinými slovy - jestli hnutí ANO selže ve snaze sestavit vládu, tak mě to nezajímá, dostanou i tak další pokus a ostatní máte smůlu. Výsledkem byla půlroční vláda člověka bez důvěry.
  • V roce 2021 si Miloš Zeman opětovně pohrával s parlamentními volbami. Již devět měsíců před volbami prohlásil, že pověří sestavením vlády nejsilnější stranu. Tím vyslal jasný vzkaz formujícím se koalicím, že se mohou na hlavu stavět, ale pověřit je sestavením vlády nehodlá. Byť nakonec předání moci proběhlo poměrně hladce, zřejmě i kvůli zdravotním problémům Miloše Zemana, opět se jednalo o citelný zásah do volebního souboje.

Jak být státníkem na úrovni

Přesuňme se ale zpět na Slovensko, kde nám prezidentka Čaputová ukázala, jak se má správný státník po volbách chovat, přestože důvodů k pomstě měla více než dost. Sledovat například záběry, jak představitelé SMERU hecují dav, který křičí, že Čaputová je americká k**va a ještě se při tom usmívají. Nebo z úst Roberta Fica slyšet, že „Čaputová je americká agentka“, muselo být skutečně těžké. O to více je obdivuhodné, že se dokázala s klidnou, byť zjevně podrážděnou tváří, posadit vedle Fica a pověřit jej sestavením vlády.

Seznam situací, kdy se Čaputová zachovala jako větší státník než Miloš Zeman, by vydal na knihu o rozsahu Zlatých stránek. V mém vidění světa je však její přístup k povolební situaci opravdu ukázkou perfektního charakteru člověka a státníka. Žádné prosazování vlastních zájmů, žádné naschvály politickým soupeřům, žádné vyřizování účtů. Zkrátka výkon úřadu prezidentky, jaký by měl být v právním a demokratickém státě normou a ničím překvapivým. To zřejmě jen my v Česku jsme si za posledních deset let odvykli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz