Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko na diplomatickém Olympu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: X/Jan Lipavský

Jan Lipavský ubezpečil izraelské protějšky o jasné podpoře Česka

Staré přísloví říká, že v nouzi poznáš přítele. Jako přítel se ukazuje Česko, které neváhá opakovaně a neochvějně vyjadřovat podporu spojencům, kteří se stali obětí agresorů. Naposledy se tak stalo návštěvou ministra Lipavského v napadeném Izraeli.

Článek

Česká diplomacie jako výkladní skříň

Přes všechny problémy, kterými si Česko za poslední dobu prochází, je jedno jisté. Může se spolehnout na výbornou úroveň své zahraniční politiky. Společné vystupování prezidenta, premiéra a ministra zahraničí funguje na opravdu vysoké úrovni. Zdá se, že české geopolitické směřování nabralo po dlouhých letech balancování mezi Západem a Východem jasný směr.

Česko se při událostech poslední doby jednoznačně postavilo do čela podpory západních hodnot, podpory demokracie a lidských práv. Dávno za námi jsou časy, kdy prezident republiky jel do Číny, aby se naučil, jak stabilizovat společnost. Pryč je politika všech azimutů. Nová cesta je jiná. Česko se odhodlalo k ráznému kroku a přeskočilo pomyslný Taxis. Již žádná hra na most mezi Západem a Východem. My jsme Západ.

Češi, jste tu první

Když v březnu loňského roku, necelé 3 týdny po začátku ruské invaze, dorazili na Ukrajinu první státníci ze Západu, nechyběl zde český premiér Petr Fiala. Za jeho cestu se mu tehdy dostalo uznání a respektu. Rozhodl se vyjádřit osobně podporu napadené zemi, navíc přímo v tehdy ostřelovaném Kyjevě. Díky jeho činu stoupl kredit Česka nejen v očích Ukrajiny, ale minimálně v očích demokratického světa.


V posledních dnech jsme se bohužel stali svědky dalšího tragického krveprolití. Tentokrát v Izraeli po útocích teroristů z hnutí Hamás. Česko se opět přidalo k civilizovanému bloku států a jednoznačně vyjádřilo podporu Izraeli. Na slovní podporu navázal obrovským gestem šéf diplomacie Jan Lipavský. Ten vykročil ve stopách premiéra Fialy a jako první zahraniční vládní představitel navštívil Izrael, kde vyjádřil představitelům napadené země podporu a solidaritu. Současně své protějšky informoval, že se dlouhodobě staví pozitivně k přesunutí české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Kromě toho také při zpátečním letu dopravil domů přes 30 Čechů, kteří zde uvízli. Tento let pak následovaly další repatriační lety.

Lipavský jako nová politická hvězda

Izraelská návštěva ministra Lipavského je okamžikem, kterému lze upřímně zatleskat. Byla to reakce obdivuhodná a precizní. Celou situaci ve dvou větách dokonale popsal mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

Všichni můžeme být hrdí. Přestože se v těchto případech nejedná o závod o to, kdo jako první dorazí do napadené země, je symbolika osobní návštěvy opravdu důležitá. Nejdřív Petr Fiala a teď Jan Lipavský svoji roli zvládli na výbornou. Navíc z původně podceňovaného Lipavského, kterého Miloš Zeman nazval „slabým kusem ve vládě“, se za necelé dva roky stal politik světové úrovně, na kterého může být Česko pyšné.

Tento text vyšel také na webu Pravý břeh.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz