Hlavní obsah
Finance

Ukrajinské obilí je pro vás příležitostí k levnějším potravinám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marco Verch Professional Photographer / Flickr.com

Ukrajinské obilí může být pro Česko příležitostí a nikoliv hrozbou

Ruská invaze kromě tragických následků přináší i nečekanou příležitost českým spotřebitelům. Přes turbulentní vývoj okolo vývozu obilí z Ukrajiny se daří obilí exportovat, a to i do Česka. Zde může představovat příležitost k poklesu cen potravin.

Článek

Mezinárodním obchodem k růstu bohatství

Situace okolo ukrajinského obilí rozčeřila vody v Evropské unii, ze kterých poměrně vyčnívalo embargo na dovoz obilí z Ukrajiny hned pěti zemí Evropské unie. Opatření nadále uplatňuje Polsko, Maďarsko a Slovensko. Naopak Česko se k protekcionistickým snahám svých partnerů z V4 nepřipojilo. Ze strany Česka se jedná o rozumný krok, který může mít pozitivní dopad na spotřebitele.

Podpora mezinárodního obchodu a nevytváření zbytečných překážek má kladný vliv na růst svobody spotřebitele a s tím spojený užitek spotřebitelů. Zásadní roli v mezinárodním obchodě totiž hrají přínosy plynoucí z komparativních výhod jednotlivých států. Pokud se tedy v zahraničí podaří vytvořit produkt levněji než z domácí produkce, jsou ochranářská opatření na dovoz těchto produktů pro spotřebitele škodlivá.

Tyto poznatky mezinárodního obchodu nejsou ničím novým či dokonce překvapivým. Vždyť i každá rozumná domácnost si je dobře vědoma, že je ekonomicky nelogické produkovat doma výrobky, které lze nakoupit v obchodě levněji.

Obilí nad zlato

Co je výhodně pro spotřebitele, nemusí platit pro producenty zemědělských komodit, jelikož při stanovení ceny produktu na trhu hraje podstatnou roli konkurence. Pokud na trh přijde konkurent s levnějším produktem (v tomto případě s levnějším obilím), tlačí cenu produktu směrem dolů. Dobrá zpráva pro spotřebitele. Horší zpráva pro výrobce, zejména agrobarony, jejichž dosavadní rostoucí zisky jsou v ohrožení.

Situace je vcelku paradoxní, jelikož při podobných krizových obdobích, jako je válka, zpravidla panuje všeobecná obava ze zdražování. Jistě, tato úvaha není od věci, zřejmě máme všichni v paměti období raketového nárůstu cen elektřiny a plynu. Situace okolo ukrajinského obilí představuje naopak příležitost ke snižování cen, navzdory mýtům a hoaxům, které okolo obilí panují, a které se snaží Ministerstvo zemědělství vyvracet.

Využijme příležitost k levnějším potravinám

V Česku existuje dlouhodobé volání po snižování cen potravin. Vyústění tohoto problémů může být v zásadě trojího typu:

· Stát zakáže dovoz levnějšího ukrajinského obilí a na situaci se příliš nezmění;

· Stát při snaze pomoci s cenami zavede dotace či cenové stropy, čímž deformuje trh a v konečném důsledku si prostředky, vynaložené na tato opatření, uhradí ti samí daňoví poplatníci, kterým budou potraviny „zlevněny“;

· Umožnění importu zahraničního obilí může tlačit cenu potravin níže, a to bez zbytečných zásahů ze strany státu.

Ukrajinské obilí je výhodné pro české spotřebitele, což je v konečném důsledku to nejpodstatnější. To, že naopak agrobaronům klesnou zisky, je realita, a rozhodně bychom neměli podlehnout hlasům těchto producentů, jejichž zájem na co možná nejvyšší ceně obilí je přirozený jev. Je tak důležité využít možnost částečného nahrazení českého obilí tím ukrajinským, namísto zbytečného odmítání a následně volání po nákladné reakci ze strany státu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz