Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká armáda chce do výzbroje smrtonosnou zbraň. Seznamte se s F-35

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

F-35 Lightning. Nejlepší bojové letadlo současnosti, které by mělo v budoucnu střežit české nebe

Bezpečnostní situace se ve světě stává poslední dobou stále více nestabilní. To si dobře uvědomuje i česká armáda, která si dělá zálusk na koupi letounů. Těch nejlepších na světě.

Článek

Vzhůru k nebesům

O víkendu 16. a 17. září proběhly v Ostravě Dny NATO, na které podle pořadatelů zavítalo celkem 185 tisíc lidí. Kromě dnes již legendárního bezpilotního letadla Bayraktar či neméně známého salvového raketometu HIMARS se na přehlídce představila i pýcha vzdušných sil NATO. Šlo o americký bojový letoun páté generace F-35 Lightning II, na který si dělá velký zálusk i česká armáda.

V současnosti disponují české vzdušné síly celkem 14 stíhacími letouny Gripen, které si armáda pronajímá od Švédska do roku 2027 s možností prodloužení pronájmu do roku 2029.  To by se mohlo v budoucnu změnit, protože Česko vyjednává s americkou stranou o možném zakoupení 24 kusů letounů F-35. Přesná cena není ještě známa, nicméně částka, kterou Česko za letouny případně zaplatí, by neměla klesnout pod 100 miliard.

Superpočítač, který lítá a střílí rakety

F-35 je letoun, navržený a zkonstruovaný týmem pod vedením společnosti Lockheed Martin, který byl zařazen do výzbroje ve třech variantách:

  • F-35A je nejběžnější typ letounu, který je navržen pro provoz z běžných vzletových drah. O tento typ má zájem Česko.
  • F-35B je variantou, která může přistávat vertikálně jako vrtulník a vzlétat na velmi krátkou vzdálenost.
  • F-35C je stíhací letoun námořnictva, vyrobený pro operace na letadlových lodích.

Jednou z předností F-35 je jeho technologie „stealth“, která činí letadlo neviditelné pro klasické radary, a tak je letoun nemožné zasáhnout střelami naváděnými běžným radarem. Tato technologie však není zdarma, jelikož pro správné fungování technologie stealth je nezbytné ukrýt zbraňové systémy uvnitř letadla, což značně snižuje objem zbraní, kterými je možné letoun osadit.

Foto: Dafydd Phillips/Flickr.com

F-35 pohání nejsilnější motor, který kdy poháněl stíhací letoun a dokáže vyvinout rychlost až 2000 km/h

Největší zbraní F-35 je však její software. Letadlo má zabudované natolik pokročilé informační systémy, že by měl být schopen eliminace nepřítele bez toho, aby si nepřítel vůbec uvědomil, že se něco děje. Samozřejmostí je i schopnost nosit jaderné zbraně.

F-35 se stává páteřním letadlem aliance NATO a pro Česko je podstatné být součástí elitního společenství zemí, které mají nejlepší letouny na světě, byť za vyšší provozní cenu. Při aktivaci článku 5 NATO (povinnost kolektivní obrany) by tak Česko bylo schopné účinně pomáhat svým spojencům, protože z podstaty věci bychom nečekali, jak to v okolních zemích dopadne a případně se zapojili až v druhém sledu. Další výhodou je, že F-35 by zřejmě byly schopné vydržet ve výzbroji české armády 30 až 40 let.

Přechod české armády na využívání F-35 bude drahý, obtížný a pracný. Neznamená to však, že to nepůjde. Vše půjde, jen to bude něco stát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz