Hlavní obsah
Aktuální dění

Kde je Miloš Zeman?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Miloš Zeman. Opovrhující jinými a opovrhován jinými

Českou politickou scénu opustila začátkem roku jedna z jejich stálic. Bývalý předseda vlády a prezident Miloš Zeman. A od první chvíle jeho starobního důchodu upadl v absolutní zapomnění. Smutný, leč zasloužený konec velikána české politiky.

Článek

Střídání stráží

Když se v sobotu 28. ledna uzavřely volební místnosti, bylo jasno, že začala nová kapitola české politiky. Kapitola bez Miloše Zemana. Člověka, který byl po dlouhých 10 let hlavou státu. A voliči rozhodli pro ráznou změnu prezidentské politiky, kterou představoval Petr Pavel. Zemanův favorit a leckdy i vazal, Andrej Babiš, utrpěl drtivou prohru.

Skončila tím doba porušování ústavy, zneužívání úřadu prezidenta republiky, zesměšňování politických oponentů a novinářů nebo parazitování prezidentových spolupracovníků na prezidentovi za účelem podnikání. Petr Pavel zastává naprosto odlišné pojetí prezidentského úřadu. Slušné, pokorné a klidné.

Na tyto závistivé a zakomplexované nuly zapomenu

Když se Miloš Zeman loučil se svým úřadem, nezapomněl se opět navézt do „závistivých a zakomplexovaných nul“, se kterými se jako politik setkával a na které zapomene první den svého starobního důchodu. To zřejmě nevěděl, že všechny „nuly“ zapomenou na něj. A to tak že způsobem, který zřejmě ani on sám nečekal.

Václav Havel byl politikem světového formátu a jeho odkaz bude žít ještě velmi dlouho. Kromě svého odkazu má Havel například i knihovnu na Národní třídě, nesoucí jeho jméno. Václav Klaus po odchodu z politiky stále vyučuje na Vysoké škole ekonomické a řídí vlastní institut. Bez ohledu na to, že poslední dobou připomíná spíše Putinova agenta, nelze mu upřít, že by se na něj zapomnělo. Zkrátka stále veřejně působí.

Zemanův případ je ale diametrálně odlišný. Žádná Knihovna Miloše Zemana. Žádný Institut Miloše Zemana. Pouze Kancelář Miloše Zemana. Místnost v Dejvicích, ve které plánoval úřadovat pouhý jeden den v týdnu. Místnost, která není bezbariérová, do které musejí bývalého prezidenta vynášet po schodech bodyguardi a ze které mu navíc hrozí vystěhování.

Sejde z očí, sejde z mysli

Kromě střípků a útržků ze života bývalého prezidenta se o něm v současnosti neví v podstatě nic. Nedivme se ale tomu, vždyť Zemanovy poslední roky ve funkci prezidenta nebyly jiné. Nezřídka se stávalo, že o samotném Zemanovi nebyly dlouhé týdny jakékoliv zprávy, na rozdíl od jeho spolupracovníků Mynáře a Nejedlého, kteří vesele využívali Pražský hrad jako štít pro své podnikatelské zájmy.

Možná, kdyby prezidentské volby vyhrál Andrej Babiš, nechal by více vzpomenout na Miloše Zemana. Vždyť Zeman byl pro Babiše klíčovým člověkem a sám Zeman podpořil Andreje Babiše v proběhnuvší prezidentské volbě. Petr Pavel ale pootočil kormidlem české politiky a na éru Zemana nechává daleko za sebou. A s ním i vzpomínku na Zemana jako takového.

Miloš Zeman si po celou svoji politickou kariéru úspěšně vytvářel celou řadu nepřátel a oponentů. Lidí, kteří Zemana podporovali, ubývalo. Před koncem mandátu poklesla jeho podpora na historické minimum. A po konci prezidentského mandátu upadl v zapomnění. A není se co divit. Některé Zeman urážel, druhé zesměšňoval, třetími opovrhoval. Na konci tak nezbyl nikdo, kdo by si na něj vzpomněl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz