Hlavní obsah
Sport

MMA je nejférovější a nejnáročnější sport na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sven Mandel/Wikimedia Commons

Bojové sporty zažívají v poslední době nebývalý nárůst popularity. Již dávno nejsou pouhým undergroundovým sportem, ale vyprodávají největší haly po Česku a na Slovensku

Z klece rovnou mezi přední české celebrity a na titulní strany médií. Před několika lety absolutně nemyslitelné, dnes realita předních českých zápasníků MMA, nejen Karlose Vémoly.

Článek

Moderní gladiátoři jako sportovní superstar

V současnosti neexistuje sport, který by rostl takovým tempem, jako jsou souboje ve smíšených bojových umění, známé pod zkratkou MMA. Ze sportu, kterému před deseti lety přihlížely v kulturních domech nižší stovky lidí, se stal v Česku fenomén, který již několikrát vyprodal O2 Arenu v Praze.

Pro někoho brutální a nesmyslné násilí, pro jiné férový gladiátorský souboj jeden proti jednomu, pro některé show, kterou neuvidí každý den. Zřejmě žádný jiný sport nevyvolává v lidech takové emoce, často velmi protichůdné. Jedno se však MMA musí nechat. Popularita tohoto sportu je obrovská a někteří zápasníci se již mohou těšit stejné oblibě jako třeba fotbalisté, jejichž sport je nezpochybnitelným králem mezi sporty.

MMA není jen pouliční rvačka

Přestože se MMA v poslední době stává více a více populárnější, stále existuje poměrně široká skupina lidí, která MMA vnímá spíše jako pouliční rvačku dvou bláznů. V MMA jde však o dost více, než je pouhé násilí. Uznávám, je těžké do tohoto sportu proniknout a pochopit jej. Pokud při každém světovém šampionátu v ledním hokeji slýcháváme po hospodách názory a rady „odborníků“, kteří ale hokeji absolutně nerozumí, tak v MMA se tohle děje mnohem častěji.

Na druhou stranu, polovina lidí je schopná říct, že smyslem fotbalu je, že se skupina chlapů honí za míčem, čímž otevřeně říkají, že postrádají jakékoliv znalosti o fotbale. Nerad bych proto fanoušky MMA vykresloval jako bezduché a nic nechápající diváky.

Sám jsem měl možnost MMA vyzkoušet a když proniknete do smyslu toho sportu, dost možná zjistíte, že je to vlastně jeden z nejférovějších sportů. Žádné slunce v očích, žádný nepříznivý vítr, žádní spoluhráči, žádný defekt. Jen vy a váš soupeř. Nikdo jiný. A čím více pochopíte podstatu tohoto sportu, tím více si uvědomíte, jak je vlastně krásný a že o násilí opravdu nejde.

Spíše by se MMA dalo přirovnat k šachům. Vnímáte soupeřovo pohyby, sledujete jeho reakce, pracujete s těžištěm, hlídáte si dech. Navíc se jedná o zdaleka fyzicky nejnáročnější sport, který jsem si měl možnost vyzkoušet. Vnímám jako svoje obrovské štěstí, že jsem měl příležitost se tomuto sportu nějaký čas věnovat. Kdo můžete, rozhodně jej vyzkoušejte.

MMA není pouze Vémola a jeho lvi

Karlos Vémola je jedním ze sportovců, kteří jsou známější než jejich samotný sport. Je to člověk, který pro české MMA udělal více, než kdokoliv jiný. Můžeme ho kritizovat, můžeme se pozastavovat nad jeho výstřelky, ale fakt je ten, že bez Karlose Vémoly by MMA ani zdaleka nebylo tam, kde je v současnosti. Že se MMA posouvá, bylo například zřejmé před nedávným zápasem mezi Patrikem Kinclem a Karlosem Vémolou. Tito dva měli dokonce v přímém přenosu předzápasový „slovní duel“ na jedné z předních českých televizních stanic. Toto by bylo před pár lety absolutně nemyslitelné.

Ačkoliv je v Česku Vémola nejznámější zápasník MMA, není to jen on, kdo rozšiřuje povědomí o MMA a dělá mu reklamu. Navazují na něj i další bojovníci, kteří dělají Česku v zahraničí výborné jméno, jako už několik let Jiří Procházka - nejúspěšnější český zápasník.

Foto: JP#BJP/Wikimedia Commons

Jiří Procházka je nejúspěšnější český zápasník MMA

Šampion v nejprestižnější MMA soutěži světa UFC. Tímto titulem se může pyšnit jen opravdu malá skupina vyvolených. Mezi ně se minulý rok zařadil i český samuraj Jiří Procházka. Byl to pro Česko nepředstavitelný úspěch, bohužel to byl úspěch i nejvíce opomíjený. Přesto, že popularita MMA roste, Procházkovo 10. místo v soutěži Sportovec roku 2022 byl absolutní výsměch ze strany hlasujících. Bohužel je MMA stále méně oblíbené než například biatlon a podle toho odpovídá i umístění v anketě. Ale to je jiný příběh.

Nic to nemění na tom, že MMA v Česku pevně zapustilo kořeny a fanoušci sportu se mohou těšit na další sportovní úspěchy českých bojovníků. A pro ty, kteří jen nechtějí sedět u televize, opakuji svoji radu - vyzkoušejte si tento sport. Myslím, že nebudete litovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz