Hlavní obsah
Aktuální dění

Pražský hrad vykradla zločinecká skupina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký/Wikimedia Commons

Bývalý kancléř Vratislav Mynář se ve své funkci stylizoval spíše do role pokoutního veksláka

Je to již několik měsíců, co se hospodařením Pražského hradu zabývají orgány činné v trestním řízení. A není divu, když zdi Hradu sloužily po dlouhé roky jako ochrana podnikatelských zájmů okolí prezidenta republiky.

Článek

Lánská obora jako líheň zločinu

Aktivity Pražského hradu vzbuzovaly v očích veřejnosti po dlouhou dobu rozčarování. Již v únoru tohoto roku navíc vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že se hospodařením Pražského hradu za doby, kdy prezidentskou kancelář vedl Vratislav Mynář, zabývá státní zastupitelství. A že je co prověřovat.

Tak třeba před pár dny vyšlo na povrch nové zjištění. Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu zabavili bývalému řediteli Lesní správy Lány Miloši Balákovi desítky vycpaných zvířat, talíře, skleničky a hrnky. Mezi zabavenými věcmi byla i vycpaná hlava slona a nosorožce. Balák teď musí prokázat, že zabavené věci patří skutečně jemu. U stěhování trofejí samozřejmě nemohl chybět ani Vratislav Mynář.

Zdá se, že Miloš Balák má ke zvěři skutečně blízký vztah. Tak například mezi léty 2019 a 2021 neoprávněně postřílel v Lánské oboře zvěř za více než čtvrt milionu korun. Samotný Balák byl dokonce vloni odsouzen za manipulace s veřejnými zakázkami v Lánské oboře. Od Miloše Zemana však obdržel milost.

Jeden šlendrián nestačí, drahoušku

Výčet případů, kdy parta okolo Mynáře parazitovala na Pražském hradě, bude jednou zřejmě tak velký, že zalepí i díru ve státním rozpočtu. Ale styl, kterým se vše děje, je teprve pozoruhodný. Pokud by alespoň parta na Hradě postupovala sofistikovaně a dokázala za pomocí důmyslného schématu vyvést z rozpočtu Hradu peníze nebo ukradla šperky ze Svatováclavské koruny, tak bych to ještě chápal. Dokonalý a důmyslný zločin, na jehož konci jsou obří finanční prostředky na účtu Vratislava Mynáře a šperky ve skladu Miloše Baláka. Člověk by alespoň mohl ocenit promyšlenost krádeže.

Ale to, co dělala hradní parta připomíná spíše špatně napsanou tragikomedii. Vybrakovanému skladu alkoholu na Pražském hradě se asi nikdo moc divit nemůže. Stejně tak vybrakovanému skladu darů pro zahraniční státníky. Ale nad nákupem nekolkované slivovice při ceně tři tisíce za lahev, kterou navíc Hrad rozdával vysoce postaveným politickým představitelům, už zůstává rozum stát. A jaký že věhlasný producent dodával tuto slivovici, která sloužila jako dar i katarskému emírovi či delegaci polského prezidenta Andrzeje Dudy? Byl to neznámý autoservis ze Zlína, samozřejmě bez jakéhokoli povolení k obchodování s alkoholem. Nekolkovaný alkohol z autoservisu. Někdo zřejmě rychle zapomněl na tragédie spojené s nekolkovaným alkoholem.

Děkujeme a vypadněte

Je až neuvěřitelné, že na Pražském hradě mohl působit kartel okolo Mynáře. Jednoduše není v demokratické zemi normální, aby působení osazenstva Hradu musela vyšetřovat Národní centrála proti organizovanému zločinu. A to ani nezmiňuji aktivity dalšího kumpána Martina Nejedlého, kterého dokonce Bezpečnostní informační služba (BIS) odposlouchávala kvůli bezpečnosti státu.

Zápach, co na Pražském hradě zůstal, bude muset Petr Pavel vyvětrávat ještě hodně dlouho. Je ale neuvěřitelné, jak se dokázal Hrad stát ústředním místem byznysu a obchodních zájmů nejbližších spolupracovníků Miloše Zemana. I na něj padá vina, protože se jednalo o osoby, které si na Hrad přivedl.

Politické kultuře v Česku se uleví, až lidé, jako je Vratislav Mynář, natrvalo opustí veřejný prostor. V případě Mynáře bude optimální, když se usídlí v Osvětimanech a bude zde provozovat svoji sjezdovku, na které mu vloni vyhořel srub a kam si nechal dovézt v zimě stan. A ve skladu Pražského hradu tehdy zrovna jeden pěkný stan byl. Tak hádejte, kde ten stan sebral…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz